Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení virtuální paměti s 32GB ram

Od: previt® odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

chtěl jsem se zeptat, jestli u PC s 32GB RAM (a Windows 11) je ještě stále nutné mít zapnutou virtuální paměť anebo je možné ji bez problémů vypnout, aby zbytečně nezasekávala místo na SSD disku?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karel556*
hodnocení

2x
Já už mám virtuální paměť vypnutou asi 3 roky a úplně bez problémů (zrovna tak vypnuté stránkování), Windows 10, 32 GB ram, SSD disk. Stříhám videa, upravuji fotky v Adobe Photoshop atd.
jd

S 32GB RAM mas vic nez dost fyzicke pameti... My co zacinali s 4 MB s Win se smejeme.

hodnocení

0x

He he, 7 , 8 , 10 , 11 to jsou porad uplne stejne systemy jen s nekdy hnusnyma a jindy troch hezcima ikonkama, ale streva jsou porad stejne, nemej strach . Takze virtualni pamet urcite nevypinej. Tem windows je uplne jedno jestli mas 8 nebo 32GB

qwert
hodnocení

0x
Jestli myslíš stránkovací soubor, tak ano, vypnout se dá. Nezáleží přitom ani tak moc na velikosti paměti, jako spíš na způsobu jejího využití (1) a dále na konkrétních aplikacích (2):

1: Pokud používáš aplikace, které by mohly chtít víc volné paměti než je fyzicky k dispozici a u kterých by ti vadilo, že se nespustí nebo spadnou kvůli nedostatku paměti, tak stránkovací soubor nevypínej.

2: Uvádí se, že existují aplikace, které vyžadují zapnutý stránkovací soubor. Já jsem nikdy na žádnou takovou nenarazil, možná ale jenom nepoužívám ten typ aplikací, který je na to náchylný (zmiňovány jsou často aplikace od Adobe). Pokud takovou aplikaci používáš, logicky nemůžeš stránkovací soubor vypnout, protože by přestala fungovat.

Pokud si umíš poradit s body výše, tak vypnout stránkovací soubor lze a žádné vedlejší efekty to nemá.

- presne jak pises, ja taky kdysi vypnul strankovaci soubor a bylo to chyba, nez jsem prisel na to cim to je,hezky dlouho jsem trpel, zuril a uz jsem chtel preinstalovavat, protoze to, ze jsem si hral se swap souborem jsem spolehlive zapomnel, Pak jsem ho zpet nastavil a mavnutim kouzelneho proudku bylo vse ok. Jinak ty programy nebo hry, uz nevim kdo to chtel ti samozrejme nereknou ze jim chybi SWAP nebo ze je maly

hodnocení

0x
Při běžném používání se s 32gb swap moc nevyužije. Netřeba to hrotit. Tohle má dobře ošetřený linux - nastavením hodnoty swapiness se dá korigovat "agresivita" přístupu k swapu. Takže mám nastaveno tak, že aplikace (např některé pro práci s grafikou) využívající swap jej použijí opravdu až ve chvíli, kdy dojde fyzická ram a ne dříve, což by standartně udělaly.

jd
hodnocení

0x

S 32G Ramky klidne PG vypni a otestuj, co to udela... podle me ji nepotrebujes. Kdyz se takhle ptas. Nebo nastav jen 2 GB. Pagefile je na to, aby aplikace mohla otevrit treba obrovskou fotku a pracovat s ni, kdyz na to nemas fyzickou RAM...

A co hiberfil, ten mas vypnuty? Ten musi odpovidat velikosti pameti :)

hodnocení

Zkusil jsem zatím natvrdo nastavit jen 4GB místo původních flexibilních 8-32GB. Ale koukám, že názory na vypnutí jsou různé..

Hibernaci mám vypnutou, to vůbec nepoužívám. Start PC od znovu mi přijde lepší, jak neustále pokračovat v tom co bylo.

jd

A to si zase nemyslím, já zásadně používám hibernaci. Restarty ve windows proběhnou při různých aktualizacích. Za mě víc jak dostatečné.

každopádně vypni pagefile, restartuj a sleduj. Pokud nebudou problémy, tak to máš vypnutý a útěchou ti může být i to, že šetříš životnost SSD, Ono totiž zápis do buněk SSD není neomezený, jak možná ani nevíš. Čtení je v pohodě.

hodnocení

To byly 2 věci, o které mi hlavně šlo - úspora místa a zbytečné neopotřebovávání SSD disku.

hodnocení

0x
Jde asi 3aplikace ze 150 . ake dá se bez toho existovat.
Ostatně i jaký jde os. Na linuxu to nikdy nezapinam

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]