Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samovolný reset PC při nahrávání

Od: spids® odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,Vlastním PC OMEN HP Obelisk 875-0048nc 8XB69EA a v momentě, kdy zapnu nahrávání záznam, nebo živý záznam hry, PC do jedné hodiny se samovolně restartuje. Zkoušel jsem programy na záznam obrazu ovladače AMD, OBS, to samé i live vše stejné a dříve nebo později následuje reset pc.Prvotně mé myšlenky směřovaly zda se PC nepřehřívá, proto jsem vyčistil skříń, již dříve jsem koupil jiný chladič na procesor. Zkoušel jsem zvýšit otáčky na maximum u grafické karty max teplota 70°C , procesor se při maximální záteži dostal na 75°C.Při samovolném hrání, nebo při stress testech (grafická karta Unigine Heaven, procesor stressmypc, paměti memtest64,..) je pc stabilní nechal jsem je běžet půlhodiny i více testů zároveň, při plné zatížení grafické karty a procesoru a k samovolnému restartu nedošlo.Samozřejmě vyzkoušel jsem novou instalaci operačního systému a následně nainstalování všech aktuálních ovladačů.Co mě ještě napadá zda problém není ve zdroji, je tam 500W, možná ještě HDD? Specifikace PC stolni-pocitace.heureka.c/... za případné rady co následně otestovat, nebo na co se zaměřit, sám už nevím.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1) Jako první bych se podíval do prohlížeče událostí, zdali tam nebude zmínka, co způsobilo restart

Start -> napsat eventvwr a spustit. V prohlížeči událostí se potom proklikat přes Protokoly systému windows -> systém -> zde si napravo zapnout filtr a zaškrtnout jen kritické chyby

2) Také bych si vypnul ono restartování, abychom zjistili chybový kod

Start -> napsat sysdm.cpl a spustit. Ve vlastnostech systému potom na záložce Upřesnit v Nastavení Spouštění a zotavení systému vypnout volbu "automaticky restartovat"a pokud není, tak zatrhnout Zapsat událost do systémového protokolu.

PS: víc než zdroj bych to viděl na paměť. Zkusit otestovat např. Memtest86 programem memtest86.com/...

hodnocení

Koukám na to a kritické chyby jsou zaznamenané viz příloha. Z popisu, ale nedokáži rozklíčovat příčinu.

+System

-Provider[ Name]Microsoft-Windows-Kernel-Power[ Guid]{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}
EventID41
Version8
Level1
Task63
Opcode0
Keywords0x8000400000000002
-TimeCreated[ SystemTime]2022-07-14T10:03:58.9613639Z
EventRecordID2835
Correlation
-Execution[ ProcessID]4[ ThreadID]8
ChannelSystem
ComputerSpots
-Security[ UserID]S-1-5-18-EventData
BugcheckCode0
BugcheckParameter10x0
BugcheckParameter20x0
BugcheckParameter30x0
BugcheckParameter40x0
SleepInProgress0
PowerButtonTimestamp0
BootAppStatus0
Checkpoint0
ConnectedStandbyInProgressfalse
SystemSleepTransitionsToOn0
CsEntryScenarioInstanceId0
BugcheckInfoFromEFIfalse
CheckpointStatus0
CsEntryScenarioInstanceIdV20
LongPowerButtonPressDetectedfalse

jdu vyzkoušet test na pamět

Samovolný reset PC při nahrávání
clovicekdoma

jak píše yakub , taky se přikláním k ramce mně to dělalo něco podobného. Jen dodám že memtest tu chybu odhalit nemusí mně bežel 24h a nic. Pomohlo snížení frekvence na ramkách než došli jiné a pak už to šlapalo bez problémů.

hodnocení

Zkoušel jsem test na paměti Memtest86 a nebyla v testu nalezena žádná chyba, otestoval jsem i pc vždy s jednou pamětí, bez výsledně reset pc vždy následoval.

Kritická chyba 41 - Kernel Power bude značit chybu napájení, takže asi měli ostatní pravdu, že to bude zdrojem.

Zmínka o instalaci aktuálních ovladačů ... včetně BIOSU?

Ještě před koupí nového zdroje vyzkoušejte změnit možnosti napájení. Na netu je mnoho diskusí se stejným problémem, kdy stačilo změnit vypínání disku a vypnout rychlé spuštění viz např

thegeekpage.com/...

saygeeks.com/...

Takže 1) přes Start -> napsat powercfg.cpl -> spustit -> v možnostech napájení kliknout na Nastavení tlačítek napájení -> a zde na Změnit nastavení, které není k dispozici a zde odškrtnout volbu Zapnout rychlé spuštění

2) Pokud jste okno nezavřel (jinak opět powercfg.cpl), klikněte nyní na Změnit nastavení schématu, zde Změnit pokročilé nastavení napájení a zde v okénku pro vypnutí napište 1 a klikněte na šipku dolu, změní se to na Nikdy. Uložte a mělo by být hotovo.

Samovolný reset PC při nahrávání #2
Samovolný reset PC při nahrávání #3
hodnocení

Bios - již jsem nahrál poslední verzi z Apr 10, 2022

support.hp.com/...

Možnosti napájení jsem již zkoušel, problém bohužel přetrvává viz příloha.

Co se týká zdroje, tak jsem zkoušel odpojit vše nepotřebné, grafickou kartu podtaktovat, snížit co nejvíc spotřebu, cíl byl co nejvíce šetřit zdroj. Přijde mi divné že i když například grafická karta má spotřebu jen 70W dojde k restartu u nahrávání, ale když dám plný zátěžový test má spotřebu dvakrát větší pc drží.

Samovolný reset PC při nahrávání #4

pomoc*
hodnocení

0x

Může se jednat o nestabilní zdroj. Vy považujete teplotu procesoru 75°C za normální? Já bych považoval za přehřívání cokoliv co je nad 45-48°C. To vašemu procesoru asi moc neprospěje.

clovicekdoma

teloty na r5 3600 v zátěži 45-48 to na to leteje dusík?

Záleží na čem(typ hw procesoru,charakter zarizeni):
Raspberry pi(5w "tdp") trvale 45, v kouři 57, nad62 pivažuji ok
Macbook (47w tdp)do 46ok, ale do 75ok nad 88 mám alarm

jd
hodnocení

0x

Asi slabý a nestabilní napájecí zdroj,? Že má na štítku 500 W neznamená, že umí dodat 500 W...

hodnocení

vyzkoušel jsem nové paměti a problém přetrvává, vylučuji tedy možnost chyby v pamětích

hodnocení

0x

Jako první bych také testoval paměti. Jestli jsou v dobré, tak to může být krátkodobé přerušení napájení. Zkontrolujte napájení od zásuvky po konektor na desce. Když to bude v pořádku, tak zdroj na zkoušku vyměňte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]