Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2 routery za sebou - nastavení druhého

Od: jirkavo odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

jakou IP adresu zadat pro konfiguraci druhého v řadě zapojeného routeru? Máme router ZTE od poksytovatele NEJ.tv, z něj vede kabel do našeho routeru Zyxel 416N a ten vysílá wifi signál. Chci u Zyxelu změnit heslo, zkoušel jsem NTB propojit kabelem a zadat IP 192.168.0.1 a místo stránky pro administraci Zyxelu mě to přesměruje na https:\\cs.ipshu.com\Ip4 \192.168.0.1.

Děkuji za rady!

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Proč chceš mít dva routery za sebou? Jaký to má důvod?

Na spodku routeru není štítek s napsanými údaji?

jd
hodnocení

2x

Ten tvůj druhý router nastav do režimu AP, tedy jen jako vysílač a ne jako maškarádu/router/NAT. V tu chvíli se bude chovat jako klient sítě prvního routeru, vezme si od něj adresu přes DHCP, a bude jen vysílat wifi. Nebude routovat/překládat adresy...

Pokud bys to nedokázal, router dvakrát za sebou není moc moudré, no tak nastav jakoukoliv jinou adresu sítě a budeš rootovat mezi sítěmi, což jak říkám, není moc moudré... nastavíš pro druhou síť (tedy jako výchozí adresu druhého routeru) 192.168.10.1 (maska bude stejná: 255.255.255.0)

Ano, bylo jednodušší a levnější koupit samostatné AP. Asi neřekl obchodníkovi co a k čemu chce.

jd

Většina routeru, i za dvě stovky s Bazoš e, se dá přenastavit režimu router na režim AP

Když tazatel poprosí, tak ti nějaký natipuju, myslim ze to byl TP LINK WR841N ale jen nejaky model a dokonce nejaka revize (oni maji treba 14 revizi od jednoho routeru, nedavno jsem to resil a uz nevim z hlavy, zda na V12 to jeste slo a na V14 (posledni) uz to neslo. Navic obe dve maji jiny wifi chip a CPU, lisi se to pomerne drasticky...

Viz firmwary tp-link.com/...

riva
hodnocení

0x

No když už máš wifi, tak si pro android nainstaluj "Fing" a můžeš si oskenovat LAN síť se všemi zařízeními v ní. Tam uvidíš i adresu routeru. Ta aplikace se hodí častěji.

hodnocení

0x
Kde jsi vzal tu ip? Proč potřebuješ druhý router? Jak to je teď fyzicky zapojené? Tedy druhý router má připojený WAN nebo je na lan spíše jako apčko? Co ti má dávat adresy?
Neni problém to nastavit, ale kam máš jaký přístup a čeho chceš docílit, to opravdu netušíme.

jirkavo
hodnocení

ZTE Router je od poskytovatele jako koncové zařízení, bez wi-fi. A já chtěl wi-fi. Tak jsem tam musel dát vlastní router.

Co přesně máš od poskytovatele? Jaký ZTE?

jd

Ovšem ty potřebuješ AccessPoint Wifi a ne router, je tak? Viz postup 10.07.22 20:20

A nemůže se zařízení poskytovatele odpojit a dát tam jen svoje? Chápu kam miris, ale začal bych tímto.
Ale od toho je právě režim bridge, že při spojení na linkové úrovni druhý "router" uplně vyřadí funkcionalitu routeru. Tedy teoreticky, pokud to vůbec hotové krabičky umí nastavit.
Herd
A proč bych si tam dával zbytečně i bridge? U ADSL ano, ale jinak je to blbost. Proč mě asi zajímá jak to má udělané?

anonym100
hodnocení

0x

Zkusit default IP Zyxelu 192.168.1.1 a pwd 1234 nebo to zkussit po resetu. To koncové zařízení Nej.tv "bez WiFi" je nejspíš switch.

hodnocení

0x

Odpojte Zyxel od ZTE, připojte se k jeho administraci a nastavte si na něm pevnou adresu odlišnou od ZTE (např. ZTE má 192.168.0.1, tak Zyxel dejte třeba 192.168.0.255). Pak kabel z routeru ZTE zapojte do LAN (ne WAN!) konektoru Zyxelu.

Poté router Zyxel bude dostupný na zvolené adrese (192.168.0.255 v tomto případě).

jd

Ale nemůže v tom případě mít na obou zařízeních zapnutý DHCP

Pravda, to jsem zapomněl dopsat - při nastavování IP adresy na Zyxelu v něm ještě vypnout přidělování IP adres pomocí DHCP. Adresy bude přidělovat ZTE.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]