Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Navigace Seznam.cz

Od: magdon® odpovědí: 10 změna:

V poslední době se často objevuje reklama na navigaci od "mapy Seznam.cz". Informací je na netu sice spousta, ale nikde nemůžu najít pár těch pro mě zajímavých.

Na jakém HW to funguje? Jen v chytrých telefonech, nebo to lze nainstalovat i do starších jednoúčelových navigací (Mio, IGO...) s OS "WinCe"?

Jak moc (jestli vůbec) je otevřený SW? Lze například nainstalovat vlastní hlas, či barevné schéma...?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Používám v podstatě poslední roky jen navigaci Seznamu - s daty při potřebě jet rychle a vyhnout se kolonám. Párkrát mi ušetřila půlhodinky i víc objetím aktuálních kolon a zácp.

Znám pouze variantu na mobilu - mobil mám s obrazovkou větší než jsem měl na navigaci MIO. Nemusím hledat další přístroj, nemusím navigačku nějak aktualizovat nebo tahat kabely, případně schvovávat v autě před zloději. Telefon prostě při vstupu do auta zacvaknu do držáku, mám tam HF s BT rádiem a navigaci kdykoliv potřebuji.

"barevná" - spíše světelná schémata - má možnost denní nebo noční režim. Nic dalšího mne osobně nezajímá...a stejně mám ten noční - líbí se mi víc, je tam to hlavní a odpadají rušivé elementy.

hodnocení

Problém je v tom, ža nemám "chytrý mobil" a nemám v úmyslu si ho v dohledné době pořizovat. Můj 10 let starý Ericsson to neumí. Používám PDA s OS WinCe a s navigačním programem IGO a prakticky stejný program ve vestavěném autorádiu s navigací. V programu mám doinstalovaný hlas zemřelé kamarádky, kterého bych se nerad vzdal. Barevné schéma jsem si upravil tak, aby mně vyhovovalo (automatické přepínání na noční režim je samozřejmostí). Bohužel je čím dál větší problém do toho sehnat mapy.

Pro turistiku v PDA používám program "OZI explorer" (pro něj si mapy musím stahovat a upravovat ručně, což je docela vopruz).

Taky jsem byl vždy hračička a dlouhé roky používal igo primo. Ale už loni jsem přešel na mapy.cz. Jsou už zralé, stabilní, s aktuální mapou zdarma, fungují dobře i pro turistiku, umí skvěle hledat vše možné, jsou offline s možností online trafficu. Některé věci z igo jsem holt oželel - třeba famózní hlas brňáka. Ale tts zase umí přečíst směrové tabule apod. Za tu cenu super :)

hodnocení

libor007 - Dobře, řekněme, že bych obětoval hlas kamarádky (nerad, je to jediné, co mi po ní zbylo) - lze "mapy Seznam" nainstalovat jinam, než do mobilu? Nový si skutečně kvůli tomu pořizovat nehodlám.

já se obávám, že pokud chcete SW mapy.cz nahrát do jiného přístroje, nebudete moct do toho stroje nahrát android jako OS. Pár hackerů možná bude vědět jak - ale ta cena už bude stejná jako chytrý telefon - vždyť dotykové jsou od pár set... - a nemusí být ani nový.

hodnocení

jmlc - o cenu mi nejde, ale mám určité důvody, proč používám starý tlačítkový mobil se zablokovaným Internetem a dotykáč prostě nechci.

Zůstaňte tedy na osvědčeném igo. Mapy nemusíte mít nejnovější. Jinak igo je i na android.

hodnocení

0x

Jako normální mapy.cz? Ty jde vidět "všude" - chytrý mobil, počítač, tablet...

Navigační "mód" pak jde používat tam, kde je Android nebo iOS (iPhone).

Není to žádná navigace typu tomtom, kde jste potřeboval spešl krabičku na to. Pokud nemáte chytrý telefon, tak asi nemáte ani data, takže byste si tu mapu stejně musel stáhnout předem pro offline použití a ty aktuální informace tam nebudou.

Na stejným principu fungují třeba google mapy nebo waze (ten je jako navigace nejlepší, protože je tvořen komunitou a je nejaktuálnější).

Nevím jak u mapy.cz, ale u wazu vlastní hlas nastavit jde.

hodnocení

Nejde mi o to "mapy seznam.cz" vidět, ale dostat je do jiného navigačního zařízení než do mobilu. Je mi jasné, že bez Internetu aktuální mapy nebudou, ale mně by stačily i ty stažené offline přes PC.

"...ale u wazu vlastní hlas nastavit jde"

Vlastním hlasem nemyslím přepínání mezi různými hlasy dodanými s programem, ale o hlas, který mi před časem osobně namluvila kamarádka (oslovování jménem, tykání, lehce svérázné vyjadřování...). To u IGO není problém, ale obávám se, že to Seznam ani waze numožňuje.

Přečtěte si pozorně, co píšu.

mapy.cz můžete VIDĚT kdekoli, třeba i na PC, ale NAVIGACI (kterou chcete) můžete používat POUZE na zařízení s Androidem nebo iOS (iPhone).

Nejde to někde stáhnout z uložta a nainstalovat, je to aplikace, která se stahuje z google storu přímo v zařízení. Pokud vaše zařízení má Android, tak tam má google store a je pravděpodobné, že vám to fungovat bude. Ale předpokládám, že tohle vaše zařízení na navigaci nemá (nevidím nikde napsanou značku a typ vaší navigace - nemyslím software).

Co se týče wazu a hlasu - psala jsem vlastní hlas nastavit JDE, nepíšu o přepínání hlasů (to snad už umí všechny navigace). U waze jde normálně namluvit ty příkazy (případně pustíte příkazy např. hlasu kamarádky z jiného telefonu/repráků). Možná pokud to máte v nějakém rozumném formátu, tak je možné, že to tam půjde i rovnou nahrát, to ale nevím.

Takže na váš hlavní dotaz, když to řeknu zjednodušeně: ne, nepůjde "nahrát" mapy.cz do navigačního zařízení. Musíte na to mít smartphone a minimálně wifi, abyste si mohl stáhnout aplikaci mapy.cz a (jelikož to chcete používat offline) stáhnout i ty jednotlivé podkladové mapy do paměti telefonu.

Pokud chcete používat mapy.cz na navigace, tak postačí i levný smartphone.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]