Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výkon procesoru

Od: tomaskov odpovědí: 10 změna:

Zdravím.

zjistil jsem, že když hraju Star Wars Battlefront 2 (nebo jiné, kvalitnější hry) tak výkon procesoru je kolem cca 90 - 100 %. Tak se chci zeptat, jestli je to v pořádku nebo jestli je to špatně popř. jestli ten procesor postupně "nek*rvím"

Děkuji za odpovědi a přeji hezký zbytek dne.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Je to normální, je to správně a nic se tím ne*urví (teda za předpokladu, že nedosahuje příliš vysokých teplot).
tomaskov
hodnocení

No právě, že po dělší době je notebook celkem horký.

Pro člověka je bolestivá teplota už kolem 50°C, přitom pro procesor je taková teplota úplné prd. V notebooku není moc místa na pořádné chlazení, takže teploty budou vždy vyšší než u stolního PC. Kolem 80°C je to ještě v pohodě.
Jestli mu chcete při hraní her trochou pomoci, kupte si chladící podložku. Přivádí dostatek čerstvého vzduchu ke spodku notebooku, takže bude chlazení trochu lepší a na teplotě šasi se to taky projeví.
tomaskov
12.06.22 22:23
hodnocení

Díky moc

mathew
hodnocení

0x
Procesor tím neničis pokud není přehřátý. Jestli je to v pořádku záleží na tom co je to za procesor a jak máš nastavenou hru. Já mám na i5 8300H určitě min jak 90%...
tomaskov
hodnocení

Mám procesor AMD Ryzen 5 4600H

hodnocení

0x
Samo o sobě zátěž na 100% ničemu nevadí. Ale vadí vysoké teploty (klidně i při 50% zátěži), to ale je věc chlazení. Ještě teoreticky k*rví vysoký příkon i když je nakrásně chlazeno na 50°C, hodně lapidárně bych to přirovnal k "tečení hliníku" v elektrorozvodech. Myslím, že se to jmenuje elektromigrace, ale nejsem si jistý, zda je o stejné jevy...

hodnocení

0x

NTB nesmí být na rovné podložce - buď podložku pod NTB nebo ideálně s aktivním chlazením - větráčkem. Lepší jeden velký než 3 malé. A pak ještě záleží na NTB - kde má vlastně nasávání vzduchu pro chlazení.

Tím bych začal, dál bych zkusil doplnit RAM, pomáhá to práci procesoru.

Samozřejmě že notebook může být na rovné podložce. Naopak nesmí být na nerovné nebo dokonce měkké podložce.

blbě jsem to napsal - pardon - na rovné klidně - ale tak, aby mohl vzduch proudit - ochlazovat. Někdo má urvané spodní gumy a položí si NTB na stůl - ještě hůře na peřinu ...

Já mám buď NTB na ventilátoru-podložce nebo alespoň podložit něčím na rozích a používat externí klávesnici a myš

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]