Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těžší excel, jak vypočítat poměry?

Od: excelik odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

potřeboval bych v excelu vypočítat průměr čísel, ale není to tak jednoduché, průměr se nemůže počítat jen s čísel, ale čísla zastupuje ještě nějaký poměr v procentech. Uvedu příklad.

Jedna hotnota je 10, druhá 15, třetí 20. Klasický průměr by byl 15.

Jenomže, toho 10 je jen 10%. Toho 20 je pouze 20%, ale hodnota 15 obsahuje zbytek, tedy 70% podílu, takže průměr nemůže být 15.

Děkuji moc za pomoc,

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Vážený priemer sa počíta ako pomer súčtu hodnôt každej vynásobenej svojou váhou a súčtu váh.
V Exceli môžete použiť pre súčet násobkov funkciu SUMPRODUCT, prípadne si ich vypočítať v pomocnom stĺpci.
SUMPRODUCT(hodnoty, váhy) / SUM(váhy)

hkvd
hodnocení

0x
No a v tom Excelu potřebujete co?
Tohle můžete spočítat I na kalkulacce.
excelik
hodnocení

Vím, potřebuji tam ale průbžně zadávat hodnoty, aby se to automaticky vyplňovalo a ne počítat vždy trojčlenku :-D

lobo*

Pokud tedy víš, jak má výpočet vypadat, tak problém v Excelu je tedy s čím?

Jinak výsledek je 5,166667

@lobo: Vážený priemer z 10,15,20 určite nebude menší ako 10 bez ohľadu na váhy.
lobo*

@miso

Ano vážený průměr je v tomto případě 15,96774

Bohužel v zadání o Váženém průměru nic nevidím.

To, že autor otázky pravdepodobne len letmo tuší, čo vlastne hľadá ešte neznamená, že to už nepotreboval niekto pred ním a nedal meno tomu zvieratku. V tomto prípade tvoria váhy 100 %. V podstate by stačilo sčítať súčiny hodnôt s váhami zapísanými ako desatinné číslo. Vzorec pre vážený priemer pracuje s obecnejším prípadom, kedy stačí, aby váhy boli navzájom v pomere, nemusia byť nijak normalizované.
excelik
hodnocení

Můžete mi prosím poradit tak, abych to pochopil i já? :)

Opravdu nevím, jak se jmenuje to, co potřebuji, jen vím, že to potřebuji a to docela nutně :( Zkusím uvést příklad, jak to v excelu mám:

V jednom řádku mám hodnoty:

40 20 20 15 30 20, klasický průměr by byl 24,16.

Jenomže, tyhle čísla jsou hodnoty, které mají vždy jinou hodnotu: Např:

600000 130000 75000 125000 10000 15000 a na závěr součet = 955000 kg

Udělám to nějak v excelu? Respektive v google tabulkách?

Moc děkuji!

hodnocení

0x

Vzorce v Exceli viete pisat?

excelik
hodnocení

Vzorce zvládnu jen jednodušší :(

Zkrátka mám data:

Sloupec, kde jsou vypočítané procena poměrů... Např. hodnoty XY je v 66%. Další 22%, poslední 12%,

Každé tohle procentuální zastoupení má jinou hodnotu. Jak vypočítám z tohoto průměr? :(

Moc děkuji!

lobo*
hodnocení

0x

Hm. Čuchám domácí úkol.

Tak se budeš muset milá zlatá zeptat např. spolužáků. (Podle toho nevím co chci, ale chci to hned soudím, že seš baba*smich*). Na začátku bylo zadání, kde tvrdíš, že není problém si to spočítat, ale nevíš jak v Excelu.

Následovaly dva výsledky aritmetický půměr, a jak upozornil @miso - vážený průměr. Ke kterému před dvěma dny dal i vzorec. Bez reakce.

Co tedy očekáváš?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]