Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Neví někdo o nějakém programu,který bych mohl nahrát na usb flashku,nabootovat v pc a opravit disk?
Mám doma Acer Aspire One ZG5 (Vím tu pomalou s...u s Mountfieldu) a potřeboval bych opravit disk. (Něco s boot sektorem + asi poškozené MBR).Je tam ssd typu 1.8 40pin P-SSD1800 16GB SSD viz obrázek,takže nejde nikam připojit.Na internetu jsem našel redukci 40pin Zif na 22pin SATA 2,5 (mám doma konvertor SATA 2,5 na USB)ale nechci to kupovat,protože nevím zda bude ssd v aceru vůbec fungovat.
PS:Zkoušel jsem Hirens Boot.V něm jde spustit mini windows xp,kde bych disk mohl teoreticky opravit,ale xp nenajedou (černá obrazovka a nic víc).Je tam i linux,ten najede vpořádku ale v tom se nevyznám.Na Aceru potřebuji nainstalovat windows,ale kvůli disku to nejde)
Všem moc díky za případné rady.
Ale jde sehnat.
Kups si Msata a k tomu redukci na ZIF.
Taky jsem nesehnal do Asus EEE 900A mPCI SSD a koupil si redukci na MSATA a jede to líp než se starým pomalým SSD
Problém je i ten, že jsi v XPčkách nevypnul swapové soubory a swapama disk odešel. HDD vydrží, ale SSD má omezený počet zápisů a pak má buňky zničené.
jsou různé adaptéry ZIF na msata
Nebo kup celej ZIF disk
Vše jde sehnat. jen hledat.
Starej disk zahoď. Opravdu to nemá cenu. jednak to neopravíš a jednak je pomalej. Ty první SSD jsou jako USB flashky. prostě nepoužitelné.
Ty Acer one měli různé stupňe výbavy. Integrovaný SSD na motherboardu, pak ZIF a některé měli klasické HDD 2,5 palce do SATA a spodní vana krytu byla bachratější pro ten Sata disk 2,5 palce x 7mm
Dokonce i měli SIM slot k vůli LTE nebo spíše GPRS/EDGE internetu.
Cena dosti skákala.
Nejlevnější prodával jednu dobu Mountfield k sekačkám
...
Pozor, wifina a mSATA mají stejný konektor, ale jinak zapojené piny! není to všechno Msata nebo miniPCI
Do BIOSu jsem koukal tam jde nastavit akorát datum a čas,boot priority a quick,network boot.BIOS v0.3310.A USB floppy mechaniku nemám.Napadlo mě,jestli by nešly sata ovladače vložit do instalačky.
Tam je hlavně problém, že ten disk je KO.
Nabootuj si SLAX z USB flashky a sformátuj to tvoje SSD na FAT32.
Pak ideálně přes externí CD-ROM (DVD-RW) rozjeď instaalčku XPček.
Není zárukou, že řadič BIOS vidí, že ten disk funguje. Nefunguje. Funguje možná ten řadič, ale paměťové flash čipy budou některé ko. Proto tu byl nápad sformátovat celé něčím jiným nebo v jiném PC, ale to by jsi musel mát převodník ze ZIFU do SATA a dát do stolního PC nebo jinak.
Ale zbytečná ztráta času. Jak říkám. Mám Asus EEE a tam ten původní disk se ploužil jak šnek proti dnešním KingSpect.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.