Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit SSD disk?

Od: juras® odpovědí: 15 změna:

Zdravím.Neví někdo o nějakém programu,který bych mohl nahrát na usb flashku,nabootovat v pc a opravit disk?

Mám doma Acer Aspire One ZG5 (Vím tu pomalou s...u s Mountfieldu) a potřeboval bych opravit disk. (Něco s boot sektorem + asi poškozené MBR).Je tam ssd typu 1.8 40pin P-SSD1800 16GB SSD viz obrázek,takže nejde nikam připojit.Na internetu jsem našel redukci 40pin Zif na 22pin SATA 2,5 (mám doma konvertor SATA 2,5 na USB)ale nechci to kupovat,protože nevím zda bude ssd v aceru vůbec fungovat.

PS:Zkoušel jsem Hirens Boot.V něm jde spustit mini windows xp,kde bych disk mohl teoreticky opravit,ale xp nenajedou (černá obrazovka a nic víc).Je tam i linux,ten najede vpořádku ale v tom se nevyznám.Na Aceru potřebuji nainstalovat windows,ale kvůli disku to nejde)

Všem moc díky za případné rady.

Jak opravit SSD disk?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Rozbité SSD softwarem fakt neopravíte.
hodnocení

A co ,,fdisk /fixmbr" nebo ,,fdisk /fixboot" to by mohlo fungovat.Disk je normálně funkční.V BIOSu je vidět.Kapacita sedí.Lze i formátovat.Jen nejde instalace windows,protože chybí MBR (Master Boot Record).

Nejlepší by bylo koupit nové ssd ale nejde nikde sehnat.

hsjxmw
hodnocení

0x

A co GRUB? Z toho můžeš do Windowsa i do Linuxa. Tzv. Dual Boot.

hodnocení

0x

Ale jde sehnat.

Kups si Msata a k tomu redukci na ZIF.

Taky jsem nesehnal do Asus EEE 900A mPCI SSD a koupil si redukci na MSATA a jede to líp než se starým pomalým SSD

doplněno 05.06.22 18:07:

Problém je i ten, že jsi v XPčkách nevypnul swapové soubory a swapama disk odešel. HDD vydrží, ale SSD má omezený počet zápisů a pak má buňky zničené.

jsou různé adaptéry ZIF na msata

google.cz/...

doplněno 05.06.22 18:09:

Nebo kup celej ZIF disk

yinfor.com/...

Vše jde sehnat. jen hledat.

ebay.com/...

Starej disk zahoď. Opravdu to nemá cenu. jednak to neopravíš a jednak je pomalej. Ty první SSD jsou jako USB flashky. prostě nepoužitelné.

hodnocení

Pojem ,,swapové soubory" slyším poprvé a ani nevím že něco takového vůbec existuje,natož abych je zapomněl vypnout,a kupovat do toho pc nový disk nemá smysl.msata disk je až moc drahej na to abych ho kupoval do tohohle ntb.Takže ten ntb asi prohlásím za odepsanej.

hodnocení

0x
A na co to vlastně používáš? Protože ta plečka je dnes dobrá max jako psací stroj. Net je na tom už nepoužitelný. Můžeš zkusit používat nějaký live-usb linux z flešky - slax apod. Patlat se s tím ssd už nemá cenu.

tak třeba já tu plečku používám na diagnostiku aut. Malinké,lehké, baterka 40minut dá a nemusím se o to moc bát.

hodnocení

Ještě jsem si všiml pár věcí na desce ntb.Je tam msata (asi) a v ní je wifi karta.Možná by tam šel zapojit msata disk.

Dále jsou na desce místa,kde očividně zapomněli napájet konektory.Proč?Bůh ví.

Jak opravit SSD disk? #2
Jak opravit SSD disk? #3

Ty Acer one měli různé stupňe výbavy. Integrovaný SSD na motherboardu, pak ZIF a některé měli klasické HDD 2,5 palce do SATA a spodní vana krytu byla bachratější pro ten Sata disk 2,5 palce x 7mm

Dokonce i měli SIM slot k vůli LTE nebo spíše GPRS/EDGE internetu.

Cena dosti skákala.

Nejlevnější prodával jednu dobu Mountfield k sekačkám

diit.cz/...

...

Pozor, wifina a mSATA mají stejný konektor, ale jinak zapojené piny! není to všechno Msata nebo miniPCI

Vyměň si ramku. so dimm ddr2 512MB je nic. Já mám 2GB a stejně je to pomalý i s SSD Kingspect 32GB.

kare
hodnocení

0x
Program Rufus pro vytvoření bootovacího flash disku z ISO.
(Hlavně to chce mít podporu SATA disků. Některé starší verze Windows XP Vám sice naběhnout, ale neuvidí disk.) Potom oprava nebo přeinstalace Windows.
Popřípadě externí mechanika do USB a stejný postup.

Myslím, že pomáhalo v biosu místo AHCI dát IDE Legacy a nebo F6 a pak z disket SATA drivery.

hodnocení

Do BIOSu jsem koukal tam jde nastavit akorát datum a čas,boot priority a quick,network boot.BIOS v0.3310.A USB floppy mechaniku nemám.Napadlo mě,jestli by nešly sata ovladače vložit do instalačky.

Tam je hlavně problém, že ten disk je KO.

Nabootuj si SLAX z USB flashky a sformátuj to tvoje SSD na FAT32.

Pak ideálně přes externí CD-ROM (DVD-RW) rozjeď instaalčku XPček.

Není zárukou, že řadič BIOS vidí, že ten disk funguje. Nefunguje. Funguje možná ten řadič, ale paměťové flash čipy budou některé ko. Proto tu byl nápad sformátovat celé něčím jiným nebo v jiném PC, ale to by jsi musel mát převodník ze ZIFU do SATA a dát do stolního PC nebo jinak.

Ale zbytečná ztráta času. Jak říkám. Mám Asus EEE a tam ten původní disk se ploužil jak šnek proti dnešním KingSpect.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]