Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Procesor se šesti jádry mi jede jen na tři

Od: patriksl odpovědí: 8 změna:

Jednoho dne jsem skrze správce úloh zjistil, že mi pár náročnějších her a programů spotřebovávají (s ostatními programy) 100% procesoru. Skrze záložku výkonu ve správci úloh a konfiguraci systému jsem zjistil, že mi počítač jede jen na tři jádra (skrz konfiguraci systému nejde nastavit vyšší počet). Rozhodl jsem se proto mrknout okrajově do biosu, kde mi šlo nastavit i šest jader, ale po uložení a znovu spuštění to opět jelo jenom na tři, Dokázal by mi někdo prosím poradit, čím to může být způsobené, popřípadě jak to vyřešit?
Typ procesoru: Intel core i5 9400F
Typ zákl. desky: ASRock B360 pro4

Popř. bylo by i řešením pořízení nového procesoru? Předem mockrát děkuji za odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Zkusil bych aktualizovat BIOS (poslední verze je 4.30).
Jako další zkusit dát BIOS do továrního nastavení.
A v konfiguraci systému u téhle položky zrušit zaškrtnutí, protože tam se jedná o omezení počtu jader.
patriksl
hodnocení

Děkuji. Zítra to zkusím.

karel556*
hodnocení

0x
Levým tlačítkem myši na Start - spustit - napsat příkaz "msconfig" - OK - spouštění počítače - upřesnit možnosti - počet procesorů - dát max počet a zatrhnout zatržítko u Počet procesorů - dole OK, pak použít, ok a restart, hotovo.
Však to píšu ve své odpovědi, tohle je OMEZENÍ počtu, pokud na to nesahá a nechá to nezaškrtnuté, fungují vždy všechna jádra, která systém detekuje.
Tady je potřeba zjistit, proč vidí jen tři.
karel556*
tak já pro jistotu napsal postup jak se do toho nastavení dostat.

xghsdhgsfg
hodnocení

0x

Divná fce Hyper-threading násobí u Intelu počet reálných jader dvěma. Rozloží jedno na dvě poloviny => půlka je jedno virtuální. Jestli to zlepšuje rychlost počítače je dobrá otázka.

hodnocení

0x
akdyžspustíš nějak benchnmark, orthos nebo throttlestop- počet jader maximum, jaké jsou výsledky a zátěž?

hodnocení

0x
Co to znamená jede na tři jádra? Můžete zveřejnit screenshit ze správce úloh?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]