Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechtěný výběr buněk v Excelu šipkami

Od: tomkk® odpovědí: 5 změna:

Zdravím, když v Excelu například otevřu okno výběru dat grafu, tak už tam mám např. v "Hodnoty X řad" a tam už např. "=List1!$C$1:$C$11"

a já chci tento text zeditovat na

"=List1!$C$1:$C$1000", ale ne výběrem taháním myší po tisíci buňkách, ale tak, že číslo 11 přepíšu na 1000. Zde je ale problém, protože trefit se myší do přesné polohy v řetězci znaků moc nejde, normálně člověk používá šipky, aby se textovým kurzorem dostal přesně kam potřebuje. Jenže zde šipky mají funci výběru buněk, to znamená, že místo abych se šipkou posouval v textovém řetězci, začnou se šipkou vybírat buňky v sešitu. Jak tomu mohu zabránit a klasicky šipkami pohybovat pouze textovým kurzorem? Zkoušel jsem kombinaci s alt, ctrl, schift.. ,ale bez úspěchu.

doplněno 28.04.22 08:20:

Tak raději vložím printscreen. Jde o editaci v okně výběru dat grafu. Nalevo to, o čem jsem psal, napravo je ještě hoší příklad, kdy kvůli delšímu názvu listu je rozsah dat, který chci editovat, dokonce mimo okno a je nutné strašně neohrabaně to vyposouvat myší, protože šipky použít nejdou.

Nechtěný výběr buněk v Excelu šipkami

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Moc nechápu dotaz.
Já když si v červeně orámovaných polích kliknu myší kam potřebuji, dopíšu čísla, která potřebuji.
Šipky vůbec nepotřebuji, trefit se myší mezi dva znaky jde úplně v pohodě.

hodnocení

Pro mě ne, zvlášť mezi užší znaky, jako 1111, nebo iiiii je pravděpodobnost strefení se jen třeba 70 %. Zábyvleží samozřejmě na monitoru, velikosti fontu a chování myši.
Navíc je při editaci znaků na klávesnici mnohem komfortnější a rychlejší přeskakovat znaky šipkou, než brát kvůli každému posuvu ve stringu do ruky myš, protože měním data na více blízkých pozicích v jednom stringu.

hmgf
hodnocení

0x
Tak to nepište v buňce, ale nahoře v tom řádku, který k tomu slouží.
hodnocení

Neslouží. Když máte aktivní okno grafu "Upravit řady", nejde psát do horního řádku.

hodnocení

Aha, tak jsem to konečně na anglických fórech našel. F2 umí vypnout skákání šipkami po buňkách. Omlouvám se za zbytečné založení otázky, měl jsem se vyhecovat k prohledáváni netu dřív. Přitom už mě to štvalo roky, ale zase tak často to nebylo potřeba. Na druhou stranu, za půl roku už to zase vědět nebudu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]