Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

EXCEL - označení podobných hodnot

Od: lucie1* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

najde se tu nějaká šikovná duše, která mi poradí, jak v excelu postupovat, když:

Mám 145 stránkový seznam s čísly ve dvou sloupcích, které proti sobě potřebuji vyškrtat tak, aby se lišily max. o 0,5. Chci, aby se mi tedy ty podobná nebo stejná čísla proti sobě např. zabarvili, a ty, které zbydou zůstaly nijak neoznačená. V těch neoznačených totiž bude nějaká chyba, kterou budu následně řešit..

Snad se jsem srozumitelně vyjádřila a budu moc ráda, když mi poradíte. Děkuji :)

doplněno 23.04.22 21:35:

Ještě doplňuji, že čísla NEJSOU ve sloupcích uvedena vedle sebe.

Z čísla ve sloupce A potřebuji najít stejné nebo nejbližší číslo ze sloupce B, a obě nějak označit.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bncf
hodnocení

0x
Nic takového nepůjde. Ne bez programování. A ani s programováním si neumím představit, jaká logická pravidla by k tomu měla být.
lucie1*
hodnocení

Asi bohužel ne. Nezbývá, než vzít do ruky papíry a tužku a škrtat.
Napadlo mě jen řešení, že bych seřadila oba sloupce podle hodnoty, a dle nějaké tolerance označila, jestli si jsou čísla vedle sebe podobná nebo stejná.
Což by asi docela fungovalo, ale potom mi došlo, že nějaká čísla ze sloupce A se skládají z více čísel ze sloupce B. Takže neřešitelná situace :(.

hodnocení

0x

Nejspíš by se to dalo vyřešit makrem. Ale není mi jasné, jestli si uvědomuješ, jak by mohl vypadast výsledek. Vezmeš první číslo ve sloupci A a prohrabeš celý sloupec B a označíš všechna čísla v něm, která se budou lišit o l0,5l a méně. Ta obarvíš červěně. Teď projdeš všech 145 stran, červeně obarvená čísla vyřešíš,odbarvíš a půjdeš na druhé číslo ve sloupci A. Maximálně bys mohla řešit skupinu 5 čísel sloupce A najednou s použitím různých barev. Budou ve sloupci A stejná, nebo jen málo se lišící čísla - méně jak +- 0,5? Pokud ano, pak budeš některá čísla sloupce b řešit opakovaně.

au1
hodnocení

0x

chápu-li to správně, ke každýmu číslu ve sloupci A musíš vyhledat všechna čísla ze sloupce B která jsou < A-0,5 a > A+0,5. to bez kódění nepůjde, v SQL bych to asi dokázal nějak sesmolit, ale v Excelu je to myslím potřeba udělat ve VB scriptu, a v tom už jsem roky nic netvořil *hi*

hodnocení

0x

Samozrejme, ze to jde bez maker. Staci na to funkce MIN a INDEX. Zadna veda to neni. Ted pisu z mobilu, tak se nerozepisu, ale az budu zitra u PC tak sem treba hodim navod.

A konec koncu, google je plny postupu, jak tohoto pomoci tech dvou funkci dosahnout, staci pohledat.

lucie1*
hodnocení

Když já bych to potřebovala vysvětlit polopatě. Google jsem prohledávala včera celý večer, ale bez úspěchu, ty funkce jsou pro mě vyšší dívčí. Většinou si nakonec poradím, ale tentokrát jsem úplně ztracená .
Trochu se obávám, že tady to řešení neexistuje, protože se jedná o nesoulad účtu v POHODĚ, a porovnávám proti sobě přijaté faktury s příjemkami. Jenže nějaká faktura se skládá ze dvou příjemek, takže se ručně musí v POHODĚ dohledat, které to jsou, a součet musí sedět s tou fakturou = vyšrktnu jednu FP a třeba dvě příjemky..
Kdyby se tam nedělo tohle, tak bych srovnala oba sloupce podle hodnoty = podobná nebo stejná čísla budou vedle sebe. Vedle bych si udělala sloupec s rozdílem mezi čísly, a potom určila, že třeba rozdíl vyšší než 1,5 se vyznačí…
Jenže v mém případě tohle aplikovat nejde, a jiné řešení mě už nenapadlo. Každopádně kdyby někoho něco napadlo, byl by bůh, protože to určitě neřeším naposled
bncf
No a nemáte tam něco, co by spojovalo fakturu a prijemku? Není na příjemce číslo faktury? Nebo číslo objednávky? Nebo číslo zboží? Pak by to šlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]