Nejste přihlášen/a.
Nevíme jakou máte nemovitost, kolik síťového hardware chcete rozmístit a jestli zařizujete síť třeba v novostavbě, během renovace, anebo za chodu, aniž byste chtěl převrátit barák "vzhůru nohama"
Je to vždy kompromis o funkčnosti a prostoru. Za mě Wi-Fi access pointy (WAP) by měly být dobře viditelné a esteticky přijatelné. WAP schovaný někde ve skříni moc dobře šířit signál nebude. Nejvíce ideální možností jsou stropní WAP, které perfektně šíří signál a ve stropě vypadají třeba jak detektor kouře, případně totéž jde instalovat z boku na zeď. Na druhou stranu potřebujete to k tomu už mít vyvedenou kabeláž a mít možnost takto instalovat do stropu.
V mém případě jsem musel volit metodu dát to někam do interiéru, kde to tak nestraší, za mě třeba kompromis funkčnost Wi-Fi / estetika vyhrálo umístit tento Wi-Fi router do prosklené skříně. Šlo obklikou vést kabely.
Co se týče switchů, routerů bez Wi-Fi modulu a jiných síťových prvků, ty už jde snáze schovat. Ideálně třeba do technické místnosti, případně do dobře větrané skříně, racku či různě mezi nábytek, aby to nestrašilo, ale zároveň tam byla ventilaci i fyzický přístup třeba případ manuálního restartu nebo výměny selhaného hardware.
U napájení je to už na vás, pokud nechete, aby vám ze zásuvky trčel nevzhledný adaptér, tak třeba to jsem konkrétně řešil tím, že jsem si dokoupil zdroj s odpojitelným kabelem (třeba tento: conrad.cz/... ), takže mám možnost zdroj dát bokem a do zásuvky dát je už jen běžný kabel. Případně si kupte switch s PoE výstupy, tomu dejte silnější napájecí zdroj (obvykle 24V, lépe 48V kvůli malým průřezům ethernet kabelů a výkon kolem 36W a více podle toho, kolik toho reálně na to navěsíte). Tím pádem stačí pak pouze samotný ethernet kabel a v místnosti již nebude potřeba napájecí zdroj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.