Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do jakého formátu ukládat video?

Od: samurraj® odpovědí: 5 změna:

Ahoj, řeším problém s videem. Natáčím na Iphone 12 pro max ve 4K 60fps

Ovšem např. minutový klip má třeba i 500MB, což je logicky moc. Do jakého formátu a kodeku je třeba konvertovat video, aby i po kompresi byla dobrá kvalita? Zkoušel jsem jsem online konvertory, třeba clideo.com a tam to ukládá do formátu MP4 a byl jsem překvapen, že z 400MB klipu to udělalo klip o velikosti cca 40MB a kvalita byla pořád téměř stejná. Téměř v úvozovkách.

Problém je, že tyto online konvertory umí jen menší klipy, pokud má víc, tak je problém. Takže otázka zní, v čem to konvertovat a do jakého formátu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

5x
mp4 H.265, program Handbrake, nebo jakykoli program pro strih videa

hodnocení

2x
Největší kompresi videa dosáhneš v *.mkv formátu ( matroska / matrjoška).

MKV neurčuje kompresi videa. Je to pouze kontejner obsahující video, zvuk, titulky...

Video kodek rozhoduje o kompresi.

hodnocení

1x

Online konventory jsou napalici řešení., Otázka je jak to chceš používat, jestli na další zpracování, nebo trvalue uložit nebo jak kompromis kvalita. Je logické, že do 4K60 bude přetavit 8k krát pomalejší než do fullhd.

Ale pomohl by quicksync, je fakt rychlý používá akceleraci GPU která je brutálně rychlejší než to mlátit procesorem.

Formát mkv/mp4 je uplně jedno. Kodek může být to co zvládne přehrát zvé zařízení, ale h264 minimálně (to používám), ale už je víceméně starý a používá se h265, teď má být av1, ale ten mi ani nešel v reálném čase dekodovat na ne uplně čerstvém HW.

Nevím z hlavy příkaz ale zní asi

ffmpeg -c:v h64_qsv -hwaccel input.mp4 - global_quality:v X -lookahead 1 c:v h264_qsv out.mp4

X je TU (target usage), nějaký poměr mezi velikostí a rychlostí - něco na způsob preset(slow(er)/fast(er))
A nemá to nastavení pro bitrate vs velikost (ekvivalent crf)

Důležité je lookahead, což sice zpomalí, ale tuším že nedělá tak velký soubor.

Důležité je dodržet vstupní i výstupní kodek _QSV
Teoreticky by šlo i resize, ale opět, celý řetězec musí být quicksync, jak to bude pomalé., Mě resize nešlo, nějak se neprojevilo sws_flag aby se použil quickync.

Nečekej od toho extrémní kompresní poměry jako u sw encodéru. (který je je ale taky šíleně pomalýt.

jano123
hodnocení

0x

Ja by som doporučoval z Iphone skopírovať súbory s videami do PC alebo ntb,

a preformátoval programom Format Factory, ktorý je bežne dostupný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]