Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s timto dělat

Od: sword® odpovědí: 15 změna:

Přátelé potřebuji poradit koupili jsme nový ssd disk a chtěli na starši notebook nainstalovat Win 8. Ukázal nám monitor toto viz příloha. Poradíte jak dále postupovat. Moc děkuji

Co s timto dělat

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

musíš v biosu přepnout Uefi bootovaní ne na legacy

hodnocení

4x

Rufus je program kterým se převádí ISO obrazy systému na bootovatelné třeba z flešky nebo v tvém případě z přenosného disku.

Hláška pak říká..(zjednodušeně) - Pokušíte se to spustit v módu Legacy ale to nemůže fungovat protože pro správné spuštění je potřeba mít nastavený pouze mód UEFI.

Takže stačí při spouštění počítače vyvolat BIOS ( návod najdeš na google podle výrobce počítače ) a nastavit UEFI.

hodnocení

Moc děkuji za odezvu, ale bohužel prošel jsem celý BIOS a nikde jsem nenašel přepnutí na UEFI. V noteboku je BIOS pokud jsem to dobře přečetl ROM BIOS VERSION F.07, VIDEO BIOS REVISION ATI 02/01/07,1

to chce někomu zkušenejšímu

it

Pro tazatele:

V BIOSu žádné přepnutí do UEFI nehledej, ale udělej instalační flešku pro MBR.

Pro vytvoření použij Rufus, jak ti radil "totak" a tam zvol možnost MBR.

Jo, na tom něco je. Matně si vzpomínám, že před časem jsem takto vyřešil stejný problém.

hodnocení

2x

1) Windows 8 bych silně nedoporučoval. Byl to naprostý zmetek v porovnání s ostatními verzemi. Když "potřebujete" novější operační systém, zkuste rovnou 10ky, nebo alespoň 8.1, ale Windows 8 a Libni, zdaleka se vyhni. Ale pokud je to starší notebook, asi bych se porozhlédl spíš po nějaké Linuxové distribuci než zkoušet které Windowsy to víc umrtví.

2) Pokud je to starší notebook, který má BIOS, tak UEFI mít nebude. V UEFI lze zpětně povolit Bios povolením Legacy modu, opačně to nelze. Bios je předchůdce UEFI. Takže si musíte si vytvořit nové instalační medium, které bude vytvořené na základě BIOSu nikoliv UEFI.

hodnocení

Dobrý den,

do toho notebooku jsem Linux mint dostal, ale nemohl jsem tam dostat internet přes Wifi což bych potřeboval. Na tom jsem vyhořel roky se na mě podepisují:)

U mintu jsem s tím měl taky problém, že nešel internet přes wifi. Na příčině je balík nesvobodných ovladačů

broadcom-sta-source které se po instalaci mintu musí povolit.

Když použiješ Lubuntu nebo jiný derivát ubuntu, nebudeš ten problém s wifi muset řešit. Tam ty ovladače jsou součástí instalace . Jen se ti během instalce objeví dotaz zda chceš povolit instlaci nesvobodných ovladačů a pak už máš pokoj.

Každopádně je to lepší volba než tam zkoušet osmy.

milan456

LinuxMint je vynikajúci, hlavne nastarśie mašinky PC a ntb,

a pre bežného použivateľa, kto che prejsť z WIN na Linux nemá problém...*klik*

Vyskúšal som rozne verzie, ale na jednu vec som neprišiel, ťažko nabieha sieť a ľahko padá.

Machri poraďte! ...*zmateny*

Mám Linux Mint na dvou noťasech, jeden starej a druhej ještě starší. Ani na jednom jsem s WiFi neměl problém. Hned po instalaci, vlastně už běhen instalace WiFi šla.

Pokud člověk nepotřebuje nějaký speciální programy, nebo není pařan, tak Linux bohatě stačí.

Já mint zkoušel asi na 5 různých strojů a ten problém že nevidí wifi tam byl vždycky. Možná to bylo tím že jsem měl nějakou starší verzi vypálenou na DVD a nezkusil tam dát aktuální verzi. Teď se chystám na další pokus s Acer aspire One. Verze 13 co jsem testoval naposledy na něm běžela moc pěkné ale i když mi pod aktualizacema nabídla stažení broadcom ovladačů skončilo to chybou kvůli neplatné adrese repozitáře. Tak teď až bude nálada stáhnu a vyzkouším 18 lte ale mám strach že tam zase narazím s tím, že to už jsou všechno 64bit systémy a nejsem si jistý že to stařeček Acer dá.

Teď právě jsem na starým noťasu Asus X551 a běží mi tu Linux Mint 20.1 Ulyssa. Bez potíží funguje. Instalačku dělám na flešku přímo v Linuxu, je na to bezva program.

morfi
hodnocení

0x

dej tam windows 10 , a v rufusu udělej nový boot image s volbou mbr nebo gpt jeden z nich pojede, už si to nepamatuju z hlavy jeden je pro starý boot a druhý pro uefa boot , mrkni do návodu v rufusu

taky ten ssd budeš muset pak převést na mbr systém v nějakém partition manageru

morfi

nejspíš máš nějaký starý pc co ještě neměl uefi boot ...

ten ssd bude patrně v systému GPT musíš ho předělat na MBR system

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]