Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
hned na začátek se zmíním, že jsem počítačový laik a neporozumím řeči ajťáků.Zakoupila jsem včera notebook Lenovo - RAM 4 GB, processor Intel Celeron N4020, SSD 128 GB, Windows 10 S.
A teď k dotazům:
1. Stáhla jsem pouze na vyzkoušení dva dokumenty o velikosti pár kb a po aktualizaci je již na disku jenom 78 volných GB z původní kapacity 87 GB . Je možné že po jedné aktualizaci se disk zmenší o 9 GB? Obávám se toho, že tímto způsobem nebude za chvíli volné místo na disku a tak bude notebook nepoužitelný. Poraďte, prosím, co s tím dělat...?
2. Upgradovat z Windows 10 S (ty jsou speciálně pro školy a hodně zabezpečené, jde stahovat programy pouze z Microsoft Store, kde je to dost omezené, placené... ) na Windows 10 Home anebo už i na Windows 11? Budou WS10 nebo WS11 kompatibilní se starými Office 2007?
3. Bude možné se případně vrátit z WS11 znovu na WS10 a budou po uvedení do továrního nastavení na ntb zase ty původní W10 S?NTB se bude využívat jen na internet, občas word, excel, do školy.Měla jsem Toshibu podobných parametrů ( odešel displej) a nikdy se nic podobného s nedostatkem místa na HDD nestalo, místa tam bylo stále dostatek.
Poraďte, prosím, potřebuji to nějak řešit. Děkuji
Nemohla byste ten "notebook" vrátit?
Já vám nechci brát iluze, ale 128 GB úložného prostoru je dnes zoufale málo. Dnešní běžný telefon má 2x více a má i těch 4 GB RAM.
Děkuji za odpověď, ale neplala jsem se na to jestli 128 Gb je anebo není málo ? Uvádím, že mi to dosud stačilo a velké soubory dávám na externí úložiště. Na to, co potřebuji by to stačilo, pokud by se místo tak nepřiměřeně někam neztrácelo po první aktualizaci. Je to možné, aby si jedna aktualizace vzala 9 GB anebo ne?
A poradíte mně s mými dalšími dotazy?
Ano, 9 GB zabraného prostoru po aktualizaci není problém. Vyčištěte si windows.old soubory. Nebo použijte tento nástroj comfor.cz/...
Jeslti na tom bude fungovat Office, to nevím.
Na Win 11 bych nepřecházel, ale jde udělat restore na W10.
Já osobně bych ten krám hodil oknem, a to nejsem higt tech geek.
Tak uvolnit místo podle návodu, co jste mně poslal odkaz nejde, nenabízí to volbu změnit způsob uvolňování místa..
Prošla jsem možnosti a nic podobného tam není.
V doporučeném návodu dole je postup "Vyčištění disku".
Vyberte možnsot "Vyčistit systémové soubory" a zafajfkujte všecha políčka. Systémový čistič nesmaže nic důležitého, ale jen nekpotřebné zbytečnosti, které zabírají místo.
Nebo celý systém přeinstalovat a při tom smazat všechny oddíly disku (od výrobce tam mohou být různé zbytečné oddíly, které ubírají místo).
Ale přikláním se k těm, kteří radí výměnu za notebook s větší kapacitou disku.
Větší disk by hodně pomohl.
Ale i těch 128GB se dá slušně používat. Ovšem chtělo by to odinstalovat všechno nepotřebné a vhodně nastavit systém.
Pokud by jste použila větší disk, tak by jste musela provést novou, čistou. instalaci systému. Než koupíte nový disk, tak přeinstalujte (nebo od někoho nechte, pokud to nezvládnete sama) systém, odinstalujte všechno nepotřebné a uvidíte jak to bude fungovat. Při instalaci smazat celý disk.
Mnoho systémových aplikací je zbytečných. Po instalaci systému ty, ktderé nikdy používat nebudete, odinstalujte. Dá se to aplikací "Revo Unilstaler", kterkou je možné po použití také odinstalovat.
Já, navzdory rozšířeným názorům, používám bez problémů počítač s HDD 120GB, pamětí 2GB a systémem Win.10 Profi / 32 z roku 2010 (ten počítač, systém je aktuální) a pro nenáročné věci běžného uživatele bohatě stačí.
Ale sirokko má pravdu, ten váš bod 1 platí, na disk se 128 GB se vám díky zvrhlému chování WIndows 10 za chvíli nevejde nic jiného, než samotný systém se svými aktualizacemi. Sice to má nějaké nuzové řešení s externím ůložištěm, ale stále jen budete řešit problémy s volným místem, které jen samotný systém sežere díky aktualizacím a povede to k tomu, že NTB bude za pár měsíců nepoužitelný. Prostě to tak je, naletěla jste na nízkou cenu a pokud máte možnost NTB vrátit, je to to nejlepší, co mužete nyní udělat.
Jedině byste notebooku navždy zabránila se připojit na net (to asi nechcete), nebo nástrojem třetí strany zablokovala aktualizace. To ale také není moc dobré řešení.
Přečtl jsem to po sem: Zakoupila jsem včera notebook Lenovo - RAM 4 GB, processor Intel Celeron N4020, SSD 128 GB, Windows 10 S.
Jedinou radu, kterou vám dám je, že to máte okamžitě vrátit, protože tohle by byl krám i kdyby jste se posunala v čase minimálně o 10 let zpět
Měla jsem před tímto Lenovem notes podobných parametrů a neměla jsem s ním žádné problémy, kdyby neodešel displej, takže asi tak . Kdybych s ním měla problémy, tak bych nešla do podobných parametrů, ale na to na co to potřebuji jsem psala a vždy mi to stačilo a bylo to vždy OK. Netuším jestli je problém ve značce LENOVO, když mi to tolik ubírá volné místo na SSD. Nejde v LENOVU něco někde zakázat?
Lenovo ti nic neubírá. Pokud jde o ten starší notebook, tak je otázka jaký tam byl operační systém a jak byl nastavený. A asi nebyl tak moc dobrý jak ho líčíš, protože oprava displeje stojí 2-3 tisíce a kdyby to byl opravdu dobrý notebook tak by byla blbost ho kvůli tomu vyhazovat.
128 G disku na disk C: je pro Win-10 opravdu naprosté minimum, uživatelských dat už se tam moc nevejde.
A jak píší jiní, podle parametrů je to to naprosto nesmyslný stroj. Někdo udělal hodně dobrý obchod když se takového šuntu zbavil.Já mám notebook starý asi 7 let, rozhodně nebyl kupovaný jako supervýkonný herní ale jen na běžnou práci - a rozhodně to není takový šmejd.
Vím, že to není žádný výkonný notebook, ale je zvláštní že původní ntb měl W8.1, které jsem neupgradovala na W10 a fungoval za stejných parametrů v pohodě, místo se nikde neztrácelo a na to na co já notebook využívám to vždycky stačilo a nikdy jsem neměla žádná problém s místem na HDD. Bylo mi sděleno, že 3 tisíce za nový displej se již asi do 8 let starého noteboku nevyplatí a ať si koupím za 10 tis. nový ntb. Ptala jsem se a bylo mi sděleno, že mi to bude stačit. Nechci tu řešit procesor, RAM, ale ptala jsem se jestli budou aktualizace windows 10 brát tolik volného místa? Co by s tím šlo udělat, aby to volné místo tolik nemizelo? Proč se tedy takové notebooky vyrábí a dokonce mají i jenom 64 GB SSD?
DESET TISÍC?
To jako myslíte vážně? porovnejte si parametry u nějakého obchodníka...
Tady máte příklad solidní mašiny za necelých 10 tisíc a dalo by se najít i levnější provedení. gigacomputer.cz/...
Nebo gigacomputer.cz/...
Oba dva rozumně výkonné procesory, rozumně velká paměť (osobně bych bral dvojitou, ale pro méně náročné použití stačí) dvakrát velká jako vaše, dvakrát větší disk (minimum co se dá po stránce velikosti uvažovat), plnohodnotné Windows - ne žádné ossekané školní.
Provozuji Windows 10 na oddílu velikosti 60GB a bez problémů. Moje data mám na druhém oddílu (SSD rozděleno). Kapacitně SSD stačí. Systém (Microsoft) chce vše, co provede, archivovat a zabírá časem více kapacity než vlastní systém.
1. Systémový oddíl (váš případ) archivovat na externí nosič (třeba externí vlastní disk) jako celek (obnova do 5 minut), plus zálohovat si průběžně data (nutnost). Na netu plno návodů, jen dohledat.
2. Návod na čištění zde (kliknout)
Soustředit se na odstavec "Zde opět vyberte soubory ke smazání a pokračujte na záložku Další možnosti." Na obrázku není, ale může být ve vašem případě až desítky GB zabráno z prvotní instalace nebo povýšení systému (třeba na 21H2 = celý systém je v podstatě na SSD dvakrát, povýšení může být jen připraveno a vy jste ho nespustila).
Nemohu školit, na to nemám čas. Případně poptat službu k nastavení uvolnění u firmy, známého ...
Na běžné brouzdání po internetu kapacita SSD postačuje.
Nejdříve bych vypnul soubor hyberfile.sys. chip.cz/...
jako druhé nastavit virtuální paměť třeba na hodnotu 8-16 GB. cistepc.cz/...
dále vyčistit hard pomocí programu "Vyčištění disku"a odtranit aktualizace win. Ty také mohou zabírat několik GB.Body obnovy raději ponechat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.