Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Python - zkracování

Od: hufuf odpovědí: 3 změna:

Ahoj, nedávno jsem se začal učit s pythonem a zajímalo by mě zda se dají ty příkazy nějak zkracovat viz obrázek.
zatím mě jen napadlo místo vypisování: print("1 = obdelník") , print("2 = kruh") , print("3 = pravoúhlý trojúhelník") napsat print("Choose
1 = obdelník
2 = kruh
3 = pravoúhlý trojúhelník"). Pokud by měl někdo nějaký lepší nápad a zda by se nedalo nějak zkrátit i to ostatní tak bych moc rád ocenil nějakou tu radu jak na to. Děkuji

Python - zkracování

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

anon65534
hodnocení

0x

Tak nejlepší by bylo rozdělit kód do funkcí ale nevím jestli jsi už došel tak daleko takže jediné další zkrácení je asi použít více řádkový string nebo přidávat nové řádky manuálně (ale za to by tě hodně lidí nemělo rádo)

Manuální vkládání nových řádků (První příklad)

Nevím jsi o tom už slyšel ale pomocí zpětného lomítka \ můžeš "escapovat"některým znakům nebo pomocí něj generovat speciální sekvence, třeba
pošle tvému terminálu znak LF který zařídí že kurzor skočí na nový řádek a můžeš ho mít kdekoliv (viz první příklad). Taky si všimni že za
není mezera, jinak by jsi totiž měl mezeru navíc, těchto znaků neboli "Escape sekvencí"existuje celá řada, třeba \t pro TAB nebo \b pro zvonek (ale to ti asi windows nepřehraje). Taky je můžeš použít aby jsi unikl uvozovkám \"ti ji vytiskne ale nepřeruší tvůj string \\ zase unikne zpětnému lomítku takže jej můžeš normálně vypsat. Takže \
nevypíše nový řádek ale
.

Pomocí těchto znaků se taky dá měnit barva textu, pohyb kurzoru, čištění obrazovky a hromada dalších věcí (ale ne v příkazovém řádku - to není terminál ale kupa hnoje, pokud to budeš chtít tak zkus třeba windows terminal a měl bys mít i barvičky) Ale bacha někteří lidi moc
ek za sebou nemají moc rádi protože to pak nevypadá úplně hezky a na vzhled se dost hledí.

Více řádkový string (druhý příklad)

V pythonu lze string rozdělit string na více řádků pomocí tří uvozovek """jako druhý příklad na obrázku. Nevypadá to moc hezky protože to nemůžeš odsadit (to dosazení by se ti promítlo do toho samotného stringu) ale řekl bych že je to preferované prvnímu způsobu. Taky si všimni toho zpětného lomítka na začátku, používá se stejně jako v prvním případě na Escapování ale tentokrát to escapuje nový řádek (LF znak) aby tam nebyl, jinak bys ho měl opět ve výsledném stringu, šlo by to vyřešit i bez něj tím že bys začal psát přímo na první řádek ale to by pak nevypadalo tak (relativně) pěkně

Python - zkracování #2
anon65534

Hmm já si to včera po poslání nepřečetl ale tento textbox mi sežral všechna \ n a dal místo nich nové řádky, vtipné je že tomu tady asi ani nejde utéct, ale tam kde jsou nové řádky uprostřed věty bylo \ n (bez mezery) (takže za Taky si všimni že za" a "Takže \" bylo \ n)

hufuf
hodnocení

Dobrý den, omlouvám se za takovou pozdní odpověd, každopádně jsem vám chtěl velmi poděkovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]