Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nainstalovat Windows zpátky?

Od: metrix odpovědí: 5 změna:
Zdravím, rád bych se zeptal. Již delší dobu už mám Linux a teď jsem chtěl přestoupit zpátky na Windows, z pár důvodu. Bohužel, nevím jak? ISO image přes USB už jsem zkoušel, ale jakmile jsem chtěl stáhnout, nenasel počítač žádný disk. Napadlo mi ještě, jestli by nešlo celý počítač dát do továrního nastavení, prostě aby se vše smazalo i s diskem. Ale manuálně, teď je háček v tom, že už mi nejde ani otevřít disk s operačním systémem, tak nevím co dělat? Děkuji za rady...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zkouska
hodnocení

2x

Asi to bude záležet na počítači ale například když během startu PC zmáčknete del nebo F12 tak se dostanete do BIOSu kde si nastavíte pořadí disků při bootování, což říká z jakého disku se má číst systém přednostně. Nejprve chcete načíst systém z DVD nebo USB, pak po instalaci se to pořadí přehodí na systemový disk na prvním místě, ostatní "polohy" či sloty se vypnou. A dále třeba já mám možnost zmáčknout při startu klávesu F8 hned poté co projede program setup. To mi otevře bootovací nabídku, kde si vyberu disk, ze kterého chci bootovat.

metrix
hodnocení

Pořadí už jsem zkoušel, vyzkoušel jsem vše, ale nic. Prostě operační systém fuč. Spis by mi zajímalo, zdali nějak resetovat vše manuálně, ale to je naivní.

Výběr odkud se má bootovat nesouvisí s instalovaným systémem. Můžeš mít úplně čistý disk a stejně půjde vybrat odkud bootovat. Minulý týden jsem instaloval desítky na noťas kde úplně umřel HDD. Vstup do BIOSu byl Fn+F2.

zkouska

Není možné, že by systém zničeho nic zmizel, když ještě ani nebyla spuštěna instalačka. Spíš bych to tipoval na rozhozené nastavení UEFI (dříve nesprávně zmíněného BIOSu).

jm
hodnocení

0x
Starší PC prostě při nahrání GRUB úplně zblbnou. Řešil jsem to tak, že jsem na chvíli vytáhl CMOS baterii, vyměnil disk za jiný, nainstaloval pak přes DVD staré W7.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]