Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zablokovaný web na doméně .org

Od: boomer odpovědí: 13 změna:

Zdravím. Chci se zeptat na technickou stránku věci ohledně zablokovaného ideozločinného webu. Když vyšel seznam zablokovaných portálů, vzpomněl jsem si, že jeden z nich má doménu org. Nyní je zablokován. Chápu, že spolek Nic.cz si může s weby na doméně cz dělat, co chce, protože zákon je přece on. Ale jak to funguje v případě portálu, který je na org, čili v USA? Čistě technická, popř. právní stránka věci, dojmy, moralitky a další benoviny ne. Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Technická stránka věci je úplně stejná jako u domény CZ, protože ORG je generická doména, kterou si můžete zaregistrovat u desítech českých registrátorů domén a je volně dostupná všem (nepatří USA, jako třeb CZ patří Česku)

hodnocení

3x

Čistě technicky - je otázka, co se tím zablokováním myslí.

Pokud tam dojelo komado a přeřízlo kabely do Internetu, tak je to jasné.

Pokud jde o zablokování jména domény, tak to znamená že se taková výjimka zařadí do českých nameserverů a z těch nejvyšších to probublá k jednotlivým providerům. Pokud si ale u sebe nastavím jako nameserver například Google (tedy 8.8.8.8), tak to půjde mimo časké nameservery.

Pak se ještě dá zablokovat IP adresa toho webu, Provideři mají firewaly které by to dokázaly. Ovšem tím se nepostihne případ, když například pomocí VPN budu mít provoz směrovaný mime Česko.

hodnocení

3x

Protože po technické stránce věci nedochází k blokaci domény jako takové ale ke smazání záznamu o ní na serverech DNS.

dfens-cz.com/...

hodnocení

2x
Na mobilu používám Operu mini, a tam tyto "zablokované" weby normálně fungují, teď jsem zkusil ten zvedavec.org.(musí být zapnutá úspora dat, aby to šlo přes proxy)
Na prohlížeči jako Chrome samozřejmě nefungují.
Muset v roce 2022 v Evropě v rádobydemokratickém systému cenzuru tohoto ražení je známkou totálního úpadku. :-/
Jestli naši vládci považují občany za nesvéprávné hlupáky, měla by se zrušit hra na volby.
joudic*
v roce 2022 cist neci blaboly...
Jde o tu možnost volby, o to, že někdo rozhoduje za vás, co smíte číst, jako byste byl malé děcko.
joudic*
ja ty clanky videl sdilene hojne na fb, a aniz bych byl nejaky militantni, vetsina je skoda prostredku a trafficu, a vzhledem k tomu, ze mnoho lidi tomu slepe veri, je to v nynejsi celosvetove situaci, kdy nejvetsi manipulator sveta lapa slaboduche, prospesny krok, stejne jako varovani na mikrovlnce, ze zvirata se nesusi. Nehlede na to, ze oni blokuji pulku internetu, a zahy cely, aby se realne informace nedostaly pres mlhu propagandy.. jak vy k my, tak my k vy.

Největší manipulátor světa (USA) těch slaboduchých moc nenachytal. Asi 16 % populace .. a to ještě za těch 16 % hovoří "jejich" vlády.

boomer
hodnocení

Nechtěl jsem být konkrétní (kvůli případné nepovolené reklamě), ale jde o Zvědavce. Mám tomu rozumět tak, že bych ho nenaladil ani v USA, nebo jen u nás? Celé to cenzorské šílenství mně přijde trochu k smíchu, protože ideozločinné portály, o kterých jsem v životě neslyšel, jsou zablokovány, zatímco k ruským webům mám neomezený přístup. Ale zpět k technice.

Teoreticky by měla stačit VPN, popřípadě TOR browser.

amys

Stačí anonymouse.org

Přichází doba, kdy bude nutné se schovávat před totalitáři. Zabezpečený přenosný systém: tails.boum.org/...

riva
hodnocení

0x

Stačí si stáhnout VPN psiphon (PC i mobilní verze) - je zdarma a dokonce na její vývoj přispěla evropská komise a americká vláda právě proto, aby se bylo možné dostat k informacím, které místním politikům vadí. A v ní si nastavit že jsem třeba v Indii. Teď jsem to vyzkoušel na tom zvědavci a funguje to.

standa11111
hodnocení

0x

U <zakazana_domena>.org se IMO jedna o to, ze domena je .org, takze NIC.cz nema nad ni zadnou spravu, ale jedna se o pripad technickeho aktivisty - webhostingovy provider, na ktery domena ukazovala byl v CZ, takze on si to vylozil, ze to sice je xxx.org domena, ale lidi by tam nemeli chodit, tak to zablokovali na svych webserverech.

Ted vypada, ze hostname ukazuje na US poskytovatele, tak pokud se nastavi jine DNS nez ceske - trabe googli nebo cokoliv mimo CR tak to uz poskytne IP na US web servery.

Nebo v souboru hosts: 162.255.119.160 <zakazana_domena>.org a v prohlizeci <zakazana_domena>.org tak by to asi melo normalne fungovat.
P.S.
Velmi me ted prekvapilo, ze kdyz jsem chtel odeslat tenhle text a misto <zakazana_domena> jsem mel zvedave_c, tak mi napsalo, ze text obsahuje zakazane slovo a muzu dostat bana ;) WOW. To tu spravuje asi taky nejaky Demokrat :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]