Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zálohovat soubory,aktualizace zálohy

Od: tshba odpovědí: 7 změna:

Ahoj,
mám dva disky na které si ukládám 300GB složku s fotkama atp.
Vždy ji pro jistotu celou smažu a nahraju aktuální složku co mám v počítači.
Stačilo by pouze tu složku z PC kopírovat na HDD kde už ta složka je? Aktualizují se složky, soubory atp.?
Postupně ty soubory v záloze různě kopíruji a uspořádám, mažu složky, dělám nové takže ta složka pak vypadá jinak, tak proto to vždy mažu.
Nebo použít nějaký program?
Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

anon65534
hodnocení

2x

>Postupně ty soubory v záloze různě kopíruji a uspořádám, mažu složky, dělám nové takže ta složka pak vypadá jinak, tak proto to vždy mažu.

To zní hodně kontraproduktivně z několika důvodů:
1) Proč zálohovat soubory které stejně potom v záloze mažu?
2) Je potřeba je vůbec mazat? Kvůli místu nebo proč? - přijde to mi jako zbytečná práce pokud není extra nouze o místo
3) Je potřeba zálohu nějak více uspořádávat? kdyby k těmto změnám struktury nedocházelo tak pak stačí všechny složky pouze "přetáhnout" na místo zálohy a zvolit "nahradit vše"

Já samozřejmě nevím jakým stylem probíhá tato záloha. Ale lidé často dělají některé věci zbytečně aniž by si to uvědomovaly a možná by bylo dobré zvážit zda by nešlo zálohovat (i když ručně) efektivněji

hodnocení

1x
Pomoci dvouOknoveho manageru muzete obvykle porovnavat dle velikosti, datumu, atd. I vyhledavat. A to v ramci jednoho hard disk, nebo srovnavanim be dvou harddiscich.

hodnocení

1x

Cituji : "Postupně ty soubory v záloze různě kopíruji a uspořádám, mažu složky, dělám nové takže ta složka pak vypadá jinak"...tak v tom případě Vám nepomůže žádný program, protože mu "pod rukama"pořád budete něco upravovat, mazat, vytvářet... ano, jsou programy, které Vám porovnají adresáře mezi sebou, ale stejně bude opět na Vás, abyste rozhodl co se kde zachová, kde se co smaže, co bude tzv.originál a co stará kopie vpřípadě rozdílu data, velikosti, atd atd, a to pokaždé, když budete zálohovat? Proto a nejenom z tohoto důvodu se do zálohy nesahá - záloha je pro zálohu. Proč si ten "úklid"neuděláte nejdřív v PC a pak teprve nezazálohujete? Existují totiž programy, které toto dělají všechno automaticky. Poznají, co jsou nová data a zálohuje jen přírustkově tzv. inkrementálně. 1) to šetří disk 2) čas 3) místo

Pro Vaše potřeby by ale naprosto stačilo windows zálohování, které je součástí systému. Klikněte na Start -> napište zálohování -> klikněte na nalezený program "Nastavení zálohování"v případě windows10 nebo "Zálohování a obnova"v případě windows 7 a postupujte dle nápovědy. Ve zkratce stačí připojit externí disk, zapnout zálohování, nastavit složky, které se mají zálohovat, vyberete jak často zálohovat a jak dlouho zálohy nechat (nebo spíše co dělat, až dojde místo). A o nic se už nemusíte starat. Možná jednou za pár let vyměnit disk za novější, větší, atd...

zde i videonávody:

windows 7 :

windows 10 :

hodnocení

0x
Tak jsou programy, které umí synchronizovat adresáře. Tzn uděláte změny na jednom disku a program pak automaticky aktualizuje stejné změny na cílovém disku. Výhoda je zřejmá - aplikují se pouze samotné změny a výsledkem je totožný stav v zdroji i cíli. Jsou na to přímo synchronizační utilitky, popř prolezl bych i nějaké dvoupanelové souborové manažery, bývá to i jejich součástí.

Windows commander, Total commander, prikaz "synchronize directories"

hodnocení

0x
Mrkni na robocopy pro Windows (spouštět klidně přes bat) a nebo program například cobian backup.
Tvůj postup je zbytečně složit :)
servispckupka.cz/...
cobiansoft.com/...

tshba
hodnocení

Díky, uvědomil jsem si, že na tom disku nemám místo a když dám pouze kopírovat tak mě to nepustí, protože tam není místo. Jde to nějak obejít?
Místo tam je třeba 20GB, ale nestačí to, ZÁLOHA má 250GB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]