Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Router a nastavení - DNS, brána

Od: geox® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Mám dotaz k nastavení prvků v síti. Na internet jsem připojen přes router 1 kde je nastavena DHCP, DNS jsem si nastavil sám, brána žádná nebo je to tím DNS?. Pod tímto routerem j do sítě připojen router 2 a tam je také DHCP a vlastní nastavené DNS. Jaké DNS využívám při surfování z PC připojeného pod routerem 2? Využívám DNS z routeru 1 nebo z routeru 2? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Stále dokola... Je totální blbost mít za sebou dva routery. Pokud vám jedna WiFi nestačí, tak použijte obyčejný Acces point připojený kabelem, nebo něco co umí funkci repeater při připojení vzduchem. Některá routery můžete nastavit do režimu AP, v tom okamžiku se v nich vypne veškerá chytrost (DNS, firewall, překlad adres, ...). IP adresa brány (gateway) je vždy ta, kam má být provoz smarovan. Na straně LAN (tedy u klientů) to tedy bude interní adresa routeru, na strane WAN to bude parametr který vám sdělí provider. DNS bude opět pro klienta adresa routeru, který se postará o odeslání ven a o příjem odpovědi. Na straně WAN to zase bude server doporučený providerem, případně je dobré dát jako alternativní 8.8.8.8 což je Google.

hodnocení

0x
Ne, Dhcp ani dns ani brána nemusí souviset.
Pro ilustraci: Teoreticky nepotřebuješ dns (múžeš si zjišťovat pomocí mxtoolbox.com) ani dhcp (zvolíš si vlastní ip)
Ale potřebuješ znát MAC(ano, přísně vzato) adresu brány (obvykle ale se udává IP brány.kdy pc se obratem ARP broadcast dotazem zeptá "kdo má tuto ip adresu"
Nicméně tvůj setup je pravděpodobně nevhodný, řetězit routery , není li to záměr-oddělit sítě) "vnější router zůstane, vniřní router by se měl " přehodit" do role switche, kdy síťová vrstva není v jeho kompenetenci. Stačí nezapojit nic do "Wan portu", možná nastavit v tabu Lan stejný rozsah IP, deaktivovat dhco
hodnocení

No tak asi je to zbytečné a špatně mít 2 routery za sebou, ale všechno funguje bez potíží tak v tom nevidím nějaký problém proč bych to takto nemohl mít. Jen mě zajímalo když jde požadavek na nějakou stránku takto přes dva routery tak čí DNS se využije k vyhledání překladu adresy . . . .

Jaké dns se použije? No to které má zařízení. To jak máš nastavené dns ba routeru může být úplně jedno pokud pc na konci má ručně nastavené jiné. Tedy juk ve win na ipconfig /all

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]