Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám dotaz k nastavení prvků v síti. Na internet jsem připojen přes router 1 kde je nastavena DHCP, DNS jsem si nastavil sám, brána žádná nebo je to tím DNS?. Pod tímto routerem j do sítě připojen router 2 a tam je také DHCP a vlastní nastavené DNS. Jaké DNS využívám při surfování z PC připojeného pod routerem 2? Využívám DNS z routeru 1 nebo z routeru 2? Děkuji
3x
0x
Pro ilustraci: Teoreticky nepotřebuješ dns (múžeš si zjišťovat pomocí mxtoolbox.com) ani dhcp (zvolíš si vlastní ip)
Ale potřebuješ znát MAC(ano, přísně vzato) adresu brány (obvykle ale se udává IP brány.kdy pc se obratem ARP broadcast dotazem zeptá "kdo má tuto ip adresu"
Nicméně tvůj setup je pravděpodobně nevhodný, řetězit routery , není li to záměr-oddělit sítě) "vnější router zůstane, vniřní router by se měl " přehodit" do role switche, kdy síťová vrstva není v jeho kompenetenci. Stačí nezapojit nic do "Wan portu", možná nastavit v tabu Lan stejný rozsah IP, deaktivovat dhco
No tak asi je to zbytečné a špatně mít 2 routery za sebou, ale všechno funguje bez potíží tak v tom nevidím nějaký problém proč bych to takto nemohl mít. Jen mě zajímalo když jde požadavek na nějakou stránku takto přes dva routery tak čí DNS se využije k vyhledání překladu adresy . . . .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.