Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bez operačního systému

Od: adelanovakova odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, sháním kamarádce nový herní počítač. Všude vidím jen počítače, které mají v podrobnostech napsáno "Operační systém: bez operačního systému". Znamená to, že když v něm není nainstalované Windows ani nic jiného, nebude vůbec fungovat? Proč by si někdo kupoval takový počítač? Proč se to prodává? Prosím, poraďte, je to pekelná záhada pro nás obě. Předem děkuji.

Bez operačního systému
Bez operačního systému #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

9x

Protože si dotyčný nainstaluje systém jaký chce,má ho třeba zadarmo a PC je levnější.

k2
hodnocení

8x

Pocitac samozrejme fungovat bude. Koupi si ho nekdo, kdo nechce pocitac s OS (zpravidla Windows). Prodava se to proto, ze nekteri nechteji pocitac s OS.

Udivuje me, ze nekdo s takovymto "prehledem", nekomu shani PC...

A "herní"...*smich*

adelanovakova
hodnocení

Děkuji za odpověď, ano vím, já přehled mám (narozdíl od mé kamarádky hodně velký), ale o tomhle jsem slyšela poprvé. Každopádně je fajn, že za to člověk ušetří.*mir*

Nu je fakt, že ho zapne... po téhle stránce fungovat skutečně bude. Ale pokud nenainstaluje operační systém, nebo ho v případě linuxu nenabootuje z externího zdroje, tak s BIOSem moc parády nenadělá.

hodnocení

3x
Dneska spoustě lidí stačí hraní přes Steam a na to nemusíš mít na počítači Widle když Linux je zadarmo.
Právě menší podpora pro hraní her totiž lidi od Linuxu odhání. Steam a další herní platformy ale už hraní přes Linux umožňují a ostatní práce na počítači snad s výjimkou specializovaných ( CAD a pod.) programů funguje na linuxech úplně normálně takže moc nechápu tu všeobecnou závislost na windows.
Přesně. Na běžný domácí použití je Linux naprosto dostačující. Nekonečný aktualizace desítek, často končící chybou a pak další nekonečný čas odebírání změn mě vehnaly do náruče Linuxu a od té doby nemám potíže. Vše šlape jako hodinky, aktualizace otázkou okamžiku. Navíc po nainstalování Linuxu tam jsou už skoro všechny potřebný programy. Já jen doinstalovávám Operu. Jinak nic.

To že má člověk Steam neznamená, že mu pojedou na Linuxu všechny hry. Stále je to minorita.

Mám v knihovně na Steamu něco přes 500 her. Z nich by na Linuxu fungovalo tak 20. Když budu hodně velký optimista, tak 50.

Linux je pro hráče jen zbytečná komplikace.

Nevím, svoje pařanské roky už mám dávno za sebou. Četl jsem pár článků o tom že Steam už Linux podporuje a vzhledem k tomu že grafické výpočty pak běží na serveru, myslel jsem že jde všechno.

Steam se sice snaží podporovat Linux jak to jen jde, ale je to hlavně o vývojářích her.

Snažil jsem se někde dopídit konkrétních počtů, ale nenašel jsem. Trošku napoví statistika operačních systémů hráčů. Ta za leden vypadá takto: Windows 96,17 %, MacOS 2,77 %, Linux 1,06 %.

Steam je "jen" digitální obchod s hrami, takže grafické výpočty probíhají normálně na počítačích hráčů. To co zmiňujete je záležitost streamování her, které nabízí například Nvidia GeForce Now nebo Google Stadia a další. Tam se skutečně hraje na "cizím železe".

Ta statistika kterou uvádíš v podstatě odpovídá jen tomu jaké procentní zastoupení mají jednotlivé systémy v populaci. Kdyby měly ty 3% linuxáků na Steamu 10% přístupů bylo by se statistikou něco špatně. A to že linuxy předběhl i mek je zase jen o tom, jaká generace chodí hrát. I kdyby běžel Linux v populaci 50plus na 20% počítačů, statistiku Linuxu na steamu se to nezvedne.

sfsdfsdf
hodnocení

1x

Je véhodny si kópit počétač bes operačniho systémo, ošetřite. S operačnim systémem Windows be Vás to stálo navic 2000-3000 Koron (tj. cena Windows Home, PRO stojí asi 3000-4000 Koron). Jenomže mužete si kópit licenco např. z Aukro za 100 koron a pod. Nekeři tvrdijó, že je to lechce pochebné nákop, ale v 95% v pohodě. Fšak ošetříte nemalé peniz.

Samozdřémě só operační systéme jako Linux (Ubuntu, Mint, ... ), keré só uplně zadara. Pro seniore starši ledi nebo programátore, keři nechcó otrácet za kravine.

Instalace operačniho systému je dneska docela jednodochá, zvládne to každé lehce zkošeňéši oževatel. Potřebojete Flash disk do kerého složiťéš mistite ISO sóbor operačniho systémo. Ve Windows néni nástroj na to speciélni přemistění ISO sóbora, potřebojete externi software např. RUFUS. Ale tento Windows nástroj to fšecko odělá za Vás, pokaváď chcete mět na PC Windows.

Já nevím, jestli to neobodovat. Správnost rady neumím posoudit, ale styl, jakým to je napsáno, pobavil. To asi muselo dát práce...:-D*palec2*

sdfgsdfg

Hanáčtina je cool furtovnik.cz/...

Jéé, to je krásná řeč *smich* *palec*

Kdysi dávno býval na českém rozhlasu nějaký profesor, starý pán, který mluvil famózní hanáčtinó. Bohužel nevím jméno, stál by za pokus o dohledání v archivu.
Nemám čas ho hledat.
Škoda, ráda bych si ho poslechla :)

@wamp Tady si můžete hanáčtinu naposlouchat... radiohana.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]