Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájení přes USB-C

Od: emanuel® odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
Obracím se na vás s dotazem mám notebook HP který má nabíjecí konektor usb-c ale bohužel ztratil jsem nabíječku na tento notebook můžu použít jako nabíjení kabel usb-c který je určený pro mobilní telefon předem děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, bude ale záležet na konkrétním typu nabíječky telefonu a notebooku. Moje 27W nabíječka od telefonu Xiaomi Mi9 dokáže bez problému nabíjet notebook (Dell Precision 3561) i při používání. Pouze u stavu nabíjení je napsáno "pomalé nabíjení".

hodnocení

1x

Každý USB-C <> USB-C kabel v základů musí zvládnout proudový limit 3A a napětí do 20V v aktuální revizi Power Delivery 3.0. protokolu

Tudíž pokud notebook potřebuje nejvýše 60W, tak je to celkem jedno. Ovšem na větší výkony musí kabel mít tzv. e-mark čip, který v sobě nese informaci o proudovém limitu a další drobnosti jako rychlost, výrobce, apod. Kabely s e-mark čipem mají limit 5A a umožňují tedy výkon do 100W

Kabel od mobilu samozřejmě použít můžete, jenom počítejte s tím, že může být bez e-mark čipu, takže může být omezen proud na 3A, i když by zdroj utáhl i více. Třeba USB-C kabel, který jsem dostal k iPadu má e-mark a zvládne 5A, to stejné co jsem dostal k Samsung 45W (tam je vyraženo na konektoru "5A") a Xiaomi 65W napájecím adaptérům, ovšem třeba k Samsungu S20 jsem dostal jen základní kabel bez e-mark čipu, takže mi pak DELL zahlásil jen 60W namísto 87W, když jsem do něj zapojil Apple 87W a kabel od Samsungu S20 :)

doplněno 11.09.22 12:11:

Ještě bych zapomněl. V odpovědi jsem řešil jen kabel samotný, ale tazatel možná měl na mysli i napájecí zdroj od mobilu. Tady hodně záleží na maximální napětí a proudu zdroje + požadavky notebooku. Třeba můj DELL Latitude 7410 potřebuje minimálně 27W zdroj a 12V napětí.

Pokud k němu připojím třeba 20W zdroj (nejvyšší napětí 9V) od iPadu, nabíjení nezačne. Když vezmu třeba zdroj 30W od ASUS Zenfone, který umí 12V, tak probíhá aspoň pomalé nabíjení. Se 45W zdrojem od Samsungu (max napětí 20V) už je notebook nabíjený dobře i v zapnutém stavu a od 65W výše hlásí že se nabíjí standardně. Cokoliv výkonnějšího pak lépe vykrývá odběrové špičky (CPU i grafika na max zátěži) a urychluje nabíjení. Více jak 90W už nedovede využít a i 96 / 100 W zdroje BIOS rozpoznal jako 90W.

Třeba MacBooky mají zase schopnost se pomalu nabíjet i z velmi slabých zdrojů (dokonce i 12W na 5V), což na provoz nestačí, ale jako nouzové nabití přes noc to funguje skvěle

ano
hodnocení

0x

Ano, neutahne to ale ntb v provozu, píše že je napájení slabé. Ve vypnutém stavu se nicméně za bambilion hodin nabije.

hodnocení

0x

To je fajn na USB-C portu, že s tím samým konektorem notebooku můžeš nabíjet i telefon.

A jinak nabíjet notebook jde samozřejmě USB-C nabíječekou . Stručná odpověď je, že to "nějak" půjde. Ale pro přesné info bys měl zkontrolovat jaký standard vyžaduje notebook (Quick charge, PD, PD v jaké verzi, případně standarty USB BC-battery charging, a hypoteticky i naprosto obyčejné USB napětí bez standardu, 5V@950mA *placni* asi těžko) a zadruhé jaká napětí vyžaduje. USB-C nabízí různé kombinace napětí a proudu. Novější standard umí i plynulé napětí... A je potřeba i zjistit zda při tomto napětí umí daný proud. Jak ntb tak zdroj

V zásadě stačí znát příkon původní nabíječky a specifikaci výkonu jakým se notebook nabíjí (nabíječky bývají naddimenzované nebo prostě to nějsou stejné hodnoty)

Naprosto primitivně můžeš zjistit, jak se notebook nabíjí z /sys/class/power_supply/batte*/ -- soubory current_now a uevent souhrněě, ve windows utilitka Batteryinfoview

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]