Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze toto zablokovat?

Od: samurraj® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

pracuji ve škole a problémem dnešní doby je to, že žáci mají v mobilu data a ty pomocí hotspotu sdílejí s ostatními. Moje otázka zní: Lze v rámci školy nějakým způsobem blokovat data a tudíž wifi připojení? Díky V.D.

PS: použití rušičky by asi problém nevyřešil, protože tím by se blokovala wifi např. na dílnách nebo v jiných prostorech, kde by to bylo kontraproduktivní.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x
Bývalo dobrým zvykem, že když si člověk hráv v hodině s něčím, čím neměl, bylo mu to zabaveno a distal to v lepším případě až na konci roku, nebo si pro to museli přijít rodiče. Dnes je samozřejmě jiná doba a všichni mají samá práva a žádné povinnosti, takže učitel, který by su dovolil dětem zabavovat mobily, by byl rodiči před školou vyválen v dehtu a peří, nebo tedy spíš hnán k odpovědnosti a pokud by před dítětem a jeho rodičem nepoklekl a neomluvil se, tak by šel prodávat párky do bufetu. Takže ti méně odolníučitelé už často rezignovali a fakticky trpí to, že je většina dětí vůbec nevnímá a vesele se v hodině věnuje sociálním sítím. A když se k tomu přidala online výuka, byli dílo dokonáno. Vyroste nám generace negramotů a neumětelů, která nedokáže nic udělat pořádně, ani opravit auto, ani navrhnout mostní konstrukci, ani operovat žlučník.
Já, ani jako rodič, bych proti té původní variantě zabavování vůbec nic neměl. Bohužel jsem v menšině.
hodnocení

Také jsme mobiní telefony, sluchátka, reproduktory, tablety zabavovali, ale měli jsme pár případů, že žáci po vrácení přišli s tím, že mobil je poškozený nebo že má rýhu na displeji apod. a byly z toho akorát nepříjemnosti a dohady. Vyházet z oken to také není možné, i kdybych to mile rád udělal :) ale pak bych zřejmě doučiteloval.

jamess
Tak si ho kvalitně vyfoť a vlož do zapečetěné bublinkové obálky.
Poté bude muset žáček prokazovat.
On když uvidí zadokumentování/focení, tak si dvakrát rozmyslí křivé nařčení

hodnocení

5x

Hotspot jako takový potlačit jde. Chce to ale pokrýt školu WiFi signálem profesionálního zařízení, která mají takovou funkci k dispozici. Pracuje to na tom principu, že přístupové body poslouchají okolí a pokud naleznou síť která není jejich, tak se za ni začnou vydávat - a samozřejmě odmítají pokusy o připojení.

jamess
To slyším prvně, můžete odkaz? :)
Na hotspot se ovšem lze připojit i přes bluetooth. Prostě to jde obejít i jinak, např ty telefony dám těsně k sobě příp. Předtím přejmenuji hotspot anebo ho nechám bez hesla.
Ale fakt je že žáček dnes obvykle nemá pokročilé znalosti sítí a RF a tak to asi 99% odradí, uznávám.

hodnocení

5x

Jednoduché řešení. Na katedře bude nějaká krabice, do které před hodinou všichni žáci odloží vypnuté mobily. Po vyučovací hodině si je opět vezmou. Myslím, že by stačilo, používat to hlavně v hodinách, kde se zkouší, nebo píšou písemky. Pokud jsou rodiče rozumní (jde jim o vědomosti svých dětí), nebudou protestovat. Stačí, aby je na to vedení školy upozornilo a vysvětlilo důvod.

hodnocení

To mě samozřejmě také napadlo a něco podobného jsme měli, ale byly s tím problémy viz. můj příspěvěk nahoře.

hodnocení

3x

Nelze. Je to nesmysl.

seraphico*
hodnocení

3x
Dobrý den. Problém přeci není, že žáci mají data nebo ta data mezi sebou sdílejí. Pravděpodobně řešíte používání mobilů během výuky, ale zamezením přístupu k internetu problém nevyřešíte.
hodnocení

Mobily si já osobně ohlídám, aby je nepoužívali, ale žáci, když používají data a sdílí je pomocí hotspotu, tak je běžně signál z jedné třídy do druhé a to je problém právě třeba u učitelů, kteří si pořádek nedokáží sjednat a mají s tímto velké problémy. Navíc žáci používají jména hotspotu někdy velmi nevhodná...

max2

Resil bych to jen ciste pragmaticky. Pri zahlednuti mobilu ve tride, okamzite nasadit nejaky mikrotest s 15-20 otazkami, ktery bude oznamkovan. Po 2-3 testech budou zaci jak koroptvicky. Kdo bude jeste nejak vycnivat z rady, dostane za ukol referat na dalsi hodinu. Takto zapojit cely ucitelsky sbor a nebude moc trid, ktere budou unikat. Zazil jsem ucitele, kdy ve tride celou hodinu ani nikdo nepipnul, takovy ucitel Hnizdo, ale nikoho mlatit nepotreboval.

hodnocení

2x

Ano. Existují systémy wifi, které šíří svůj signál a ruší všechen ostatní, ale je to drahé.

Jak staré děti to jsou?

hodnocení

Zajímaly by mě tyto systémy. Děcka jsou od 15 do 20let (Střední odborné učiliště)

Už jsem to psal nahoře. Nebude to nějaký TP-link za pár stovek, chte to se dívat o level či dvě výše - Cisco, HP, a další profi značky.

Těm systémům se říká rogue detection and suppresion a jsou součástí modernách systémů jako Cisco atd. Ale počítejte s velkou cenou za pořízení i každoroční licence.

01.02.22 09:48
hodnocení

0x

Nie.

hodnocení

0x

Proč by nemohli sdílet data (hotspot)? Dejte jim heslo na wifi a nebudou plýtvat data.

Ale on je učitel a nechce, aby se děti během výuky věnovaly internetu. wifi newifi.

hodnocení

Ano, jak říká pletiplot.

No, tak je třeba je zaujmout. Je úplně jedno, jestli dítě kouká do mobilu nebo do zdi.
hodnocení

Zkoušel jste to? Některé žáky nezaujmete i kdybyste lezl po zdi nahatý.

Tak proč nemůžou být na netu, když stejně nedávají pozor? U nás ti, co je to nezajímalo, seděli vzadu a hráli karty. Pak se ukázalo u testu/zkoušení, jestli si látku dohnali nebo ne.

jamess
hodnocení

0x
Ja bych jim vypnul vsechny ty mobily jammerem, ale je to bohuzel nelegalni :)
Problem je, ze nejde snadno zablokovat 3,4,5G a ponechat jen 2G pro telefonovani (kdo by chtel surfovat na EDGE), protoze ty frekvence se bohuzel prekryvaji. Takhle presny jammer by byl hodne drahy.
Nicmene kdyz bych v kapse tajne ten jammer zapnul, v okruhu 12m prestanou jit mobily, podle meho nazoru pokud je to uvnitr budovy se souhlasem majitele budovy a lidi v budove, no nevim… jednou bych to udelal, kdybych to delal opakovane a nekdo podal stiznost na CTU, mohli by me zamerit (jak nemci za wwii triangulaci :))
Opravdu nemate autoritu a nakazat tem nedoukum “nesahat na MT” behem hodiny?
A jak uz tu padlo, pokud funkci kompromitace hotspotu maji nejake systemy (vydaje ale budou ve deseti spise statisicich), tak opravdu zvazit nejake jine reseni typu: sahnes na mobil, vsichni si napisete TEST, a kolektiv uz se postara, ne?
A ze nekdo da nevhodny nazev hotspotu? Tak jednoduse zjistit a zazanmenat MAC adresu, zabavit mobily a zjisti se kdo to byl. Podminene vylouceni. Klidne pres TO na policii, pokud by to slo kvalifikovat jako TČ (nejaka hanliva urazliva slovni spojeni na konkretni pedagogickou osobu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]