Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Funkčnost grafické karty

Od: mh23® odpovědí: 6 změna:
Dobrý den , řeším problém s pc .
Údajně nejdou spouštět hry a ty které jdou se sekaji
Kdyby byla grafika v háji , tak by se pc ani nezapnul ne?
Grafiku jsem vytáhl, ocistil , a vrátil zpět. po startu jsem si všiml , že se na ní netočí ventilátory . Jak prosím zjistím co s ní je?

Funkčnost grafické karty

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud by grafika byla úplně v háji, nenaběhl by ani BIOS/UEFI a pokud ano, byly tam třeba grafické artefakty na výstupu jako třeba rozhozené barvy, rozpadlé obrazce, apod.

Ventilátor se u většiny novějších grafických karet neroztočí ihned po startu. Třeba na mé AMD VEGA 56 se roztočí až při překročení 50 °C a není to hned ze začátku rachot. Většinou se tak roztočí i kvůli nízké teplotě v pokoji až u náročnějších her.

Jelikož s kartou jde nabootovat do OS, tak bych zkontroloval grafické ovladače a grafické knihovny (Open GL, Direct(X) a další) a zkusil zátěžové a diagnostické testy jako DX diag případě OCCT a v něm režim power supply stress, který zatíží vše na 100 %. Pokud to spadne, tak většinou buď je to z důvodu že některý z komponentů se trvale přehřívá. Většinou to bývá kvůli špatně větrané skříni, zaschlé / špatně nanesené teplovodivé pastě na čipech, případně žebra chladičů jsou ucpaná prachem. Grafiku jak jsem četl jste již prý vyčistil, takže prachem na žebrech to nejspíše nebude.

Pak může být problém i nekvalitní zdroj nebo vyschlé elektrolytické kondenzátory, které nedokážou napájet výkonové špičky, anebo prostě pod velkou zátěží ten zdroj vyměkne a buď se zvlní DC výstup, případně padne dolů napětí. V takovém případě buď vyměňte zdroj, anebo kartu dejte do jiného PC s výkonným zdrojem, pokud tam najednou začne fungovat, pak většinou je pachatelem zdroj.

hodnocení

SilentiumPC Supremo FM2 Gold 650W , tenhle zdroj tam děcka mají
hodnocení

Takže stáhnout jeden z výše uvedených programů a otestovat tu grafiku
hodnocení

Děkuji moc za radu , nainstaloval jsem nove ovladače a už to jede.

hodnocení

Jinak po startu najede win a vše ostatní je funkční. Pc je staré cca 1 rok a do včerejška vše šlapalo. Nevím jestli je na desce integrovaná další grafika , na které to teď třeba běží, proto fotka s krabicemi od desky a grafiky.jsem, co se pc týče opravdový jouda a potřeboval bych fakt krok za krokem navest jak zjistit jestli ta grafika funkční je nebo ne.

joudic*
hodnocení

0x
jo amd a jejich ovladace, a porad to lidi kupuji :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]