Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

GPU a CPU na 30%

Od: cattosan odpovědí: 20 změna:

Dobrý den :)
Mám né zrovna levný herní počítač ale i tak jsem si nedávno všiml, že moje Grafická karta i processor fungují jenom na 30%? Zkoušel jsem všechny možná nastavení jak v napájení tak v Nvidia Control Panel tak i ve hře. Nevím jestli to dělají všechny hry jelikož jsem se na to nijak nezaměřoval ale hlavně u hry Escape from Tarkov dosahuji 50-60 fps na nízké/střední detaily a 40-50 fps na vysoké detaily.
Specifikace počítače viz přiložené obrázky.
Mockrát děkuji za jakoukoliv pomoc :(

GPU a CPU na 30%
GPU a CPU na 30% #2

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je vytížen ze 30% - tj. super stav. Jo kdyby tam bylo extra zatížení, při nějakém testování třeba, tam se to úmyslně vystřelí na maximum... Já bych byl se stavem spokojen a klidný *smich*

doplněno 12.01.22 18:21:

Jak píše kolega - zkuste nějaký program nebo jinou hru, která prokazatelně dokáže jet na více FPS. Další faktor je monitor - takové PC chce monitor s frekvencí 144Hz.

doplněno 13.01.22 17:23:

nejsem až takový znalec - ale zeptám se - ta grafika byla pořízena jako nová nebo z druhé ruky?... nechci nějak tipovat, jen bych si myslel něco o problému na GK pro předchozí vytížení (třeba těžba)... Nechám však názor na více erudované.

cattosan
hodnocení

Jde mi o to, že 50-60 fps je dost málo, není to teda nějaké špatné, dříve jsem hrával s 20-30 fps ale když už na to mám počítač tak bych rád vytáhl aspoň 70-80 fps stabilních. Proč je vytížené jen z 30% a dává špatná fps když může být zatížené z 60-100% a dát více fps. Jde to nějak nastavit nebo..?

cattosan
hodnocení

Spustil jsem MSI Kombustor na 1920x1080, toto je výsledek. Nonstop stabilních 60 fps avšak! GPU sice bylo využito na 100% ale cpu na 10%? To bych pochopil kdybych měl špatnou grafickou kartu a dobrý processor ale v mé sestavě je právě CPU horší jak GPU... Na fotkách je jak Stress Test tak i % využití z CPU, vypadá to, že je zatížené pouze jedno jádro. Zkusil jsem tedy spustit Stress Test přímo na zatížení CPU a boom. 233 fps? Tak nějak tedy nechápu co je špatně. Zkoušel jsem i hru Rust na nejnižšší detaily a fps byly 70 stabilně ale zase, 30% gpu a 30% cpu usage? Podle stránky pc-builds.com bych měl být s toutu sestavou byt schnopný mít více jak 200 fps v Rustu (na nejnižšší detaily samozřejmě). Už nevím v čem je tedy problém... Jo a můj monitor je AOG 27G1G4 (144hz)

GPU a CPU na 30% #3
GPU a CPU na 30% #4
GPU a CPU na 30% #5
cattosan
hodnocení

Počítač jsem tak jak je koupil už hotový z webu Pcpraha před 2 lety :)

A ten problém vznikl až nyní - jestli to dobře chápu... já bych se v tom případě zaměřil na reklamaci karty.

clovicekdoma

Zatížení v kombustoru je v pořádku 100 procent gpu a procesor to co si veme tak je ten program stavěnej. Nejsem si jist odkud čerpáč data ohledně FPS , nicméně třeba dle userbenchmark.com/... jsou tvoje hodnoty +- odpovídající.

clovicekdoma

ještě bych doplnil jak získáváš data z toho zatížení? Máš nějakej monitoring program kterej ti zobrazuje aktuální zatížení a zobrazuje ti to přes tu hru?

cattosan
hodnocení

Toto jsou mé výsledky z userbenchmark.com , % značí výkon oproti očekávání.
UserBenchmarks: Game 91%, Desk 80%, Work 91%
CPU: AMD Ryzen 7 2700 - 72.4%
GPU: Nvidia RTX 2070S (Super) - 123.3%
SSD: Transcend TS512GMTE220S 512GB - 207%
HDD: WD Blue 1TB (2012) - 75%
RAM: Unknown 3000 C16 Series 3000 C16 Series 3200 C16 Series 3200 C16 Series 32GB - 69.7%
MBD: Asrock X570 Phantom Gaming 4

Je vidět, že cpu funguje skoro o 30% hůř než by mělo zatímco gpu o 23% lépe. Co se týká jejich výpočtu na to kolik bych měl mít fps tak je to velice nepřesné, v linku co jste mi poslal jste uvedl GPU RTX 2070 jenomže já mám RTX 2070 SUPER. Tak či tak, mají k dané kartě pouze 12 samples (vzorků) ze kterých čerpají data a jsou velice rozdílná, například na střední grafiku zobrazují 70 fps zatímco na Ultra ukazují 80+ . FPS ve hře monitoruji již zabudovaným měřičem co se dá v konzoli zapnout.

111®
hodnocení

0x

to je jako moc nebo málo?

hodnocení

0x

30 % čeho? Ono nikde není psáno, že pařba, sledování filmu musí zatížit xPU na 100% všech jader a na nejvyší frekvenci.

Hra má nějakou náročnost a pokud je grafika silnější, jaký by měla důvod být vytížená víc než spolkne hra?

Například už jen limitem fps na 60. Nebo omezení může bý technické - hra nedokáže využít víc než 2 jádra (dokonce se může i sekat), ale zkoumaná hodnota zatížení započítává všech na existující jádra.

cattosan
hodnocení

30% zatížení GPU a CPU jak jsem uvedl. Hraju i jiné graficky náročné hry a fps 80-100 není problém. Limit u tarkovu se dá vypnout přes nastavení což mám. To samé i nastavení jader cpu, využívá všechny. Dá se prostě někde nastavit aby aplikace využívala více jak 30% cpu i gpu za účelem navýšení fps? Jde mi o to, že je sice hezké mít 30% zatížení ale když mám dobré fps, v opačném případě proč nepracuje gpu a cpu na vyšší % ...

iks

Vsync je vypnuto jak v ovladacich GPU tak v te hre?

cattosan
13.01.22 17:21
hodnocení

Ano :)

clovicekdoma
hodnocení

0x

V jakém rozlišení hraješ tu hru? To 30ti procentní vytížení si zjištoval jak?

doplněno 12.01.22 19:22:

Jinak ty FPS odpovídaj podle vzorků od jiných lidí na netu pro rozlišení 1080. Tarkov je holt náročná hra

cattosan
hodnocení

Hraji v rozlišení 1920x1080, zkoušel jsem změnu rozlišení což nepřivedlo téměř žádný effekt (rozdíl 1-2 fps). 30% Vytížení zjistěno jak z správce úloh tak z programmu Quick CPU. Neděje se jen v Tarkovu, i jiné hry by měli dosahovat jiná fps než jaká mám :)

clovicekdoma
hodnocení

0x

Hoď sem benchmark celého PC třeba odsud userbenchmark.com/... , je to pěkné srovnání komponentů podle toho se uvidí jestli něco pracuje špatně.

clovicekdoma
hodnocení

0x

Když porovnáš výsledky z her co máš oproti videím na youtube o jakém rozdílu v FPS se bavíme. Bohužel nemám ani rust ani tarkov abych to mohl otestovat. Třeba zde je video z rustu s RTX 2070S a Tarkov

Obecně 2700 není uplně herní procesor a pár FPS ti udělá i frekvence na ramkách.

cattosan
hodnocení

Rozdíl fps v tarkovu je 20-60 fps dle toho co zrovna dělá. Rozdíl v Rustu ... 5 fps? Problém je v tom že ve videu v tarkovu je CPU Ryzen 2600 a ne 2700. V Rustu je vůbec jiný processor. A HLAVNĚ! Ve videích u Tarkovu i v Rustu používají maximální grafické nastavení, já minimální.

clovicekdoma

Jakej je rozdíl ve FPS se stejným nastavením oproti videu? Pokud změníš na větší mělo by stoupnout vytížení cpu/gpu a fps spadnout jen o něco méně.

Jinak zrovna u toho tarkovu je tento komentář i have almost the same exact set up except for a ryzen 7 2700 and i average 30-60 fps. GPU clockspeeds dipping to 1300-1400mhz even though boost clock is at 1900mhz and also 30-40% cpu and gpu usage takže asi to co píšeš ty.

Problém toho tvého ryzenu je slabej výkon na jednom jádře je o mnoho horší než na I7 4790k kterou tu mám v jednom pc už 9 let. Ta hra stejně víc jader než dvě težko užije. Ty tam máš těch jader 8 16vláken na benchmarky jako super , herní využití to ale nemá. I Ryzen 3 3100 jeden z těch nejlevnějších by podával o dost lepší výkon.

Ještě mně napadá hru hraješ ve full screen? Jinak si nemyslím že ty komponenty jsou vadné ani že je někde něco špatně nastaveno.

Každopádně pokud na něco přijdeš a podaří se ti to zlepšit budu rád za zpětnou vazbu.

asi
hodnocení

0x

Mě běží (v náročných hrách) GPU na 100%, ale CPU jenom na 30%. Prostě hry více výkonu od CPU nepotřebují. Navíc některé hry jsou programované jednovláknově, takže z principu mohou využít jen 1 ze tvých 16 vláken. Na straně GPU může být nastaveno, že se mají obrázky za vteřinu liminovat na nějaké hodnotě, takže pak není grafická karta využitá, ale to není tento případ. Jiný případ je, že se grafická karta přehřívá. GPU i CPU se podtaktovává, pokud jsou příliš zahřáté. Pak mě napadlo, ale je to taková blbost, že grafická karta nemá dostatečné napájení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]