Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz na kookies. Pochopila jsem, že s jejich povolením se mi uloží do mého PC? Prosím vás, pije mi krev to, že spousta stránek po mně chce povolit cookies. Pochopila jsem správně, že když povolím, pak se mi při každé příležitosti objevuje prohlížené zboží? Někde nabízejí i přizpůsobit. Prosím o hodně jednoduché vysvětlení.
Zdravím, upřesnil bych odpověď @sweet. Cookies tyto informace nesbírají. Sbírají je služby třetích stran, které jsou nasazené na např. prohlížený e-shop. Třeba reklamní systém Facebooku nebo Seznamu. A tyto služby využívají cookies k tomu, aby poznali, že jste to vy - jeden a ten samý uživatel. Smyslem těch nesmyslných hlášek je, aby od vás e-shop získal povolení, že tyto informace může těm službám předávat. Ale ne všechny cookies slouží k vašemu pozdějšímu otravování. Do některých se ukládá třeba váš nákupní košík. Úplně se jich proto zbavit nelze, jinak vy vám většina webů ani nefungovala.
Cookies se často používá na sledování lidí z jakých stránek přicházejí a na jaké odcházejí, jaké reklamy jim byly zobrazené, co na stránkách provádějí atp. a pokud se to někomu nelíbí tak to jde v prohlížečí to ukládání cookies vypnout, ale pak hrozí, že některé stránky se kvůli tomu nemusí zobrazít. Ono i když někdo na některé stránce uložení cookies nepovolí tak stejně asi není 100% jistola, že to bude respektované a cookies se i přes to neuloží.
Za to otravné potvrzování souhlasu s cookies může samozřejmě EU kterou nám byl čert dlužen. Nemá to žáden rozumný význam a pouze to lidí otravuje, ale nic jiného rozumného se od tohoto spolku asi čekat nedá.
Jaká a proč? Třeba ta, kde si myslím, že ještě budu nakupovat a budu ráda, když si mě bude pamatovat? Chápu to správně?
Když otevřu nějakou stránku, kterou nehodlám navštěvovat opakovaně, hlášku o kukýs ignoruju (tedy pokud nezabírá 1/2 monitoru). Většinou to ničemu nevadí. Čas od času pak kukýs nahromaděné v PC smažu. Někdy ručně (ale to musíte vědět kde hledat), nebo na to pustím čistící program "CCleaner" (existuje jich víc). Ten si s tím poradí. Ovšem v tom případě musím znovu zadat přihlašovací údaje u všech pravidelně otvíraných stránek (např. při otvírání "Poraďte", nebo mailu).
Také existuje možnost nastavení prohlížeče tak, že kukýs sice stáhne, ale při zavření je vymaže. I pak ale platí poslední věta z předchozího odstavce. Kdysi jem to tak měl nastavené, ale už si to moc nepamatuju. Hledat to nebudu.
Můžete nastavit, aby si weby pamatovaly údaje po dobu relace prohlížení, ale po ukončení Chromu se všechny soubory cookie smazaly.
V počítači spusťte Google Chrome.
Vpravo nahoře klikněte na ikonu možností Nastavení.
Klikněte na Ochrana soukromí a zabezpečení Soubory cookie a jiná data webů.
Zapněte možnost Smazat soubory cookie a data webů, když zavřete všechna okna.
Pokud máte zapnutou synchronizaci Chromu, po ukončení relace se synchronizace pozastaví.
Já mám pocit, že ať zatrhnete co zatrhnete, tak si cookies stejně dělají co chtějí. Původní určení má být službou pro vás, např. že si pamatují vaše nastavení stránky (velikost písma, jazyk...) no a samozřejmě dnes o vás shromažďují údaje na základě kterých je na vás cílena reklama.
Protože máme ochranu soukromí, tak na vás všude vyskočí ta volba, takže vás to otravuje a pak si to stejně dělá co chce .
Pokud vám to skutečně vadí, nastavte si prohlížeč tak, aby při zavření vymazal všechny cookies, pak ale přijdete i o ty, které vám pomáhají.
makk: Mám podobný pocit, že to nastavování cookies je ve většině případů asi pouze formalita která nefunguje tak jak by měla. V současné době cookies už asi většinou slouží pro sledování lidi a jejích chování na internetu kvůli reklamě, různých statistik a Google který se o nás snaží zjistit téměř vše a ty pro nás důležité informace kvůli kterým původně cookies sloužily už nejsou na předním místě.
Krátká odpověd: to jak píše, "že potobě spousta stránek chce (souhlas)cookies" je uplně něco jiného než cookies samotné. Jde o pouze otravný buzerační prvek, který se ptá (a nebo suše informuje), zda a že může si stránka uložit cookies (a výběrem odpovědi je buď začne ukládat nebo nezačne). Nic ale nebrání stránce posílat cookies bez žádné "lišty" (když nepočítám Věru Jourovou ,která na to z OlympuBruselu dohlíží). A stejně tak nic nebrání prohlížeči žádné cookies neakceptovat.
COOKIES JSOU TEDY VĚCÍ DANÉ instance PROHLÍŽEČE. (To ale nevylučuje, že se nemohou data z cookies kombinovat, pokud se třeba přihlásíte z jiného prohlížeče v jiné síti přihlašovacími údaji na stejný web - pak vás pozná logicky tak jako tak a může cookies sprárovat)
Má to jeden technický háček: pokud si má stránka + prohlížeč pamatovat "souhlas s cookies", musí to nějak mít uložené v cookies. To někteří autoři nedokáží pochopit a proto se může stát, že pokud máte cookies vypnuté, pak neustále se lišta zobrazuje.Už jen proto všechny lišty mám zablokované - prostě je to vizuální smog.
Nene, moc tomu nerozumíš. Klíčové je co znamená "povolení cookies". Povolení cookies v esenční podstatě znamená., že prohlížeč je nastaven tak, že když stránka pošle cookies, tak je prohlížeč si uloží. Mohou mít platnost do zavření prohlížeče nebo do konrétního data mohou platit pro stejnou subdoménu ale nanejvýš pro stejnou nadřazenou doménu, tedy ne pro jinou doménu. Pak ještě existují cookies třetích stran které jsou nebezpečné v tom právě kvůli absenci toho omezení na domény. TY ROZHODNĚ VYPÍNÁM.
cookies fungují, tak, že když stránka uloží (přijme)cookies, tak při dalším requestu se cookies odešle.
Pravídlo čislo jedna: cookies si klidně můžete vypnout. V drtivé většině si ničeho nevšimnete. Ale logicky se nepůjde přihlásit, jinde se semtam něco nenačte (protože některé služby pro načítání obsahu provádějí všeljaké kontroly a posílají autentizační tokeny.) -- Právě pak přijde vhod selektivní povolení cookies
pravidlo číslo 2: nastavení cookies je možné různě customizovat chování: například zakázat cookies uplně (to znamená že když stránka pošle prohlížeči cookie, tak si ho neuloží a tudíš nic neodešle"),. Zákaz cookies třetích stran znamená, že když v adrese je krtek.blog,cz a webadmin je posedlý šmírováním a strának načítá 20 skriptů za 10 domén a requesty na tyto cizí domény (ve vztahu krtek...cz) by nastavovaly cookies, tak browser je rejectne... Zneužití cookies třetích stran je následující: pokud stránky opakovaně obsahují skripty či jiný obsah(rámce, možná i obrázky,) xmlhttprequsety, (facebook, google analytics, ovšem nikdo příčetný si nedovolí na jiné stránce než facebook zobrazovat obsah z facebooku, google analytics a tisíce provařených společností), tak jelikož tento mor je všude rozšířen, pak to dovoluje těmto společnostem PLOŠNÉ SLEDOVÁNÍ, JELIKOŽ COOKIES JEDNOU ULOŽENÉ SE PAK ODESÍLAJÍ I KDYŽ PAK NAVŠTÍVÍTE TŘEBA DENIK.CZ
Povolení cookies,j kak bylo zprofanováno cookies lištami má uplně jiný význam a jde o uplně něco jiného a může dávat falešný pocit bezpečí. Kromě toho ty lišty obtěžují a proto je všechny mám zablokované asi stovkou CSS pravidel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.