Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké jsou klávesové zkratky pro horní index (Windows)?

Od: mylos® odpovědí: 4 změna:

Nevím, jestli jsem zvolil nejvhodnější sekci; pak prosím administraci o přesun jinam.
Nejedná se mi o kancelářské balíky, ale o běžné prostředí notepadu či adres

Od dávných dob DOSu zapisuji některé znaky pomocí zkratek ALT+číslo a vím, že číslo je dekadicky buď ASCII (ALT+64 @, ALT+92\...), anebo ANSI s předchozí nulou (ALT+0151 —, ALT+0132 "...), ale znaky horního indexu v Mapě znaků (Charmap/Podoblasti) jsou číslované jako Unicode (že by hexadecimální?) a jsou ve stavovém řádku Mapy uvedené takto:
¹ = U00B9
² = U00B2
³ = U00B3

atd.

Například výpustku ("trojtečku"), která je Unicode U+2026, zapisuji jako ALT+0133. Pokud by 2026 bylo hexa, pak je to dekadicky 2026, ale to nefunguje. Proč se U+2026 rovná ANSII ALT+0133? Je nějaký pochopitelný převod takto reprezentovatelných znaků na prostou zkratku Alt+číslo?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

klobasa
hodnocení

0x

Také mě alt kódy s*rou. Jak mám přes ně napsat e se stříškou? Našel jsem si že by to mělo být alt + 0234, ale vkládá se mě e z ogonkiem.

scv®

âêîôû? Není potřeba kód, stačí pravý Alt + 3/š.

hodnocení

0x

Základní problém je, že nechápete v jakém kodu to v počítači máte. viz cs.wikipedia.org/...

Pokud je psáno, že je to ASCII, tak jde o sedmibitový kod, obsahuje číslice, velká/malá písmena a pár znaků. Viz cs.wikipedia.org/...

Pokud je psáno, že je to ANSI, tak je to osmibitové rozšíření ASCII, tedy hromada znaků s diakritikou a nějaké další znaky. Ale pozor! V běžné (hlavně anglické) dokumentaci se uvažuje že to jsou znaky západních abeced. Tomu také odpovídá zkratka ANSI = National Standards Institute, tato kodova tabulka bývá označována jako ISO-8859-1 nebo také Windows-1252 (je to skoro totožné). Viz cs.wikipedia.org/...

A teď pozor ! V systémech Windows které mají nastaveno jazykové prostředí mimo Západní Evropu / Ameriku, je místo té západoevropské tabulky nastavena jiná, u nás je to Windows-1250 - viz cs.wikipedia.org/...

No a tam jsou rozdíly - písmenka která u nás nepotřebujeme jsou nahrazena písmenky která jsou v naší oblasti používaná (to je ten problém s e+stříška a e+ogonek). Takže jednoduché zadávání znaků v osmibitovém prostředí vždy použije jen znaky / písmena z dané kodové tabulky (hodnoty 0 až 255 dekadicky).

Moderní programy už osmibitové znaky nepoužívají, používají 16 bitové kodování UNICODE. Tam se dá zadat libovolný z více jak 60 tisíc znaků, dnes dokonce použitím dvojznaků asi 2 miliardy různých znaků. Viz cs.wikipedia.org/... cs.wikipedia.org/...

hodnocení

Takhle vypadá Mapa znaků s indexy, které bych rád zadával zkratkou. Je to možné?

Jaké jsou klávesové zkratky pro horní index (Windows)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]