Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou tiskárnu (scanner) vybrat? Velké rozhodnutí

Od: mtan odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

.

potřebuji novou tiskárnu+scanner a po dlouhém procházení všeho možného se mi zúžil výběr na dva kandidáty a nemohu se vůbec rozodnout, kterou cestou se dát...? Moc často netisknu, spíše nárazově, scanner používám podobně. Bydlíme ale na vesnici v p*deli světa :-D a tak cesta autem x km do města, nechat si vytisknout papír, nebo něco oskenovat mě neláká a jsem pevně rozhodnut nějakou tiskárnu pořídit. Hloubka tiskárny by měla být do 35 cm, aby se vešla na místo, kam patří...

.

Kandidáti:

.

1) Inkoustová multifunkce Epson EcoTank L3250

.

Kde jako hlavní výhody spatřuji, že má vše potřebné v sobě, že je malá, vlastně cokoliv si zrovna usmyslím (tisk dokumentu, skenování, tisk fotky, nebo čehokoliv barevného) prostě mohu udělat.

.

2) Laserovka Canon i-SENSYS LBP113w + zvlášť scanner Epson Perfection V19

.

Hlavní výhoda jasná, že nezasychá. Tedy naprosto ideální pro můj případ. Na druhou stranu, musím mít dva přístroje. A až někdy něco barevného budu chtít vytisknout (fotka, přání, cokoliv...), budu muset do města :) ...

.

Mám jeden zásadní dotaz, jehož zodpovězení nejspíše mé rozhodování značně ovlivní. Nějak se nemohu dopátrat informace, jak dlouho vydrží v tankovém zásobníku inkoust? Všude se píše jen o zasychání hlav, když se netiskne. Řekněme, že bych se klidně přiměl a dal si pozor, abych každý měsíc vyjel něco, co použije všechny barvy, aby se hlavy pročistily (pokud bych nic za tu dobu barevného netiskl), takže zaschnutí inkoustu v hlavě by se tím pádem nekonalo. Náklady na tuhle "měsíční akci" zanedbatelné, akorát, barva v zásobníkách (tancích) by byla věky (několik let). Nezaschne?

.

Všem děkuji, že jste to dočetli až sem a předem díky za odpovědi...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

1x

Vše je o osobních preferencích (a financích). Při sporadickém používání mám u laseru jistotu, že po spuštění vytisknu co potřebuji. Osmým rokem máme v rodině barevnou laser multifunkci (tehdy padla volba na OKI MC332dn) a stačí mít v rezervě sadu (kompatibilních) tonerů. Oboustranný tisk, tisk přímo z mobilu, LAN, scanování na flešku.

Potvrzuji, ale spíše doporučím samostaná dvě zařízení. Zpravidla u multifunkcí není dlouhá podpora ovladačů a z multi zařízení se stane jen tiskárna. Když se jedno zařízení pokazí nebo morálně zestárne, je obnova levnější. Laser zásadně použít při občasném tisku doma. Inkoust zasychá a dle mé osobní zkušenosti práce v servisu kompů vím své, co mi žádný optimistický zastánce inkoustové technologie nevyvrátí.

Osobně kupuji (i pro známé a rodinu) repasované profi tiskárny od HP. Perfektní podpora dlouhodobá díky univerzálnímu PCL (Windows i Linux svět). Zpravidla cena nové tiskárný od 15 tisíc výše, repasované se dají koupit kolem 3000 Kč. Při koupi si nechat předvést a jako součást nechat vytiknout protokol o počtu vytištěných listů (nedá se stáhnout jako ujeté kilometry u aut). Například nyní mám více jak 10 let starou HP LJ 1320.

hodnocení

1x

Mám Epson Ecotank L3050 už několik let a naprostá spokojenost. Stále jedu na inkousty z dodávky (a i kdyby, cena nového inkoustu je zanedbatelná). Duplex jen ruční - dá se to přežít. Pro doma a menší kancelář vřele doporučuju - a to jsem byl jako profesionál tvrdým zastáncem laseru.

Ohledně zasychání hlav - několikrát se mi stalo, že jsem si všiml že nějaká tryska tiskne nepravidelně, čistící režim to bez problémů opravil.

spu
hodnocení

0x

3) HP DeskJet 3700 Mám vyzkoušeno, že po třech týdnech inkoust nezaschne. Tato tiskárna je pro vaše potřeby nejlepší.

hodnocení

0x
Já používám skener(stařičký, ale kvalitní epson v30)+tiskárnu. Tu doporučuji laserovou s oboustranným tiskem, je to opravdu velmi pohodlné. Fotky dělám jen online v labu mokrou cestou. Na rychlé kopírování běžných dokumentů dnes již skener vůbec nezapínám, bohatě stačí běžný mobil se skenovací aplikací, která dokument během vteřiny vyfotí, pročistí, převede na b+w a následně pošle na wifi tiskárnu. Umí navíc dokument synchronizovat s cloudovým úložištěm, takže pdf mám kdekoliv k dispozici. Otázka je, jestli dnes při sporadickém použití skener nebo multifunkci potřebujete - kvalita samozřejmě bude stále nejlepší, ale třeba stránku z knihy ofotíte mnohem pohodlněji tím mobilem a nějaký běžný dokument uděláte v kvalitě naprosto dostatečné. Já už skener zapínám prakticky jen na fotky děcek ze školy, aby to bylo zálohováno.

kare
hodnocení

0x
Dříve jsem měl nějaký Epson, kde cartridge byla pouze samotná barva.(drahé barvy, časem přestala tisknout úplně, zřejmě tisková hlava)
Teď mám starou HP F2200 na cartridge HP21, která obsahuje i tiskovou hlavu. Občas se stane, že i po měsíci netiskne tak dobře. Stačí vyndat cartridge očistit hlavu a tisknout spokojeně dál. (Na internetu je i plno návodu na doplnění barvy a vyresetovaní cartridge, já zatím tisknu z originálu)
Zpět k těm tankovým, znám dva uživatele jeden tiskne jen dokumenty a nemůže si jí vynachválit (Brother) a druhý dokumenty a fotky (Epson) zde po několika letech není již spokojen s kvalitou tisku fotografií, dokumenty pořád dostačující. Samotná barva v zásobníku vydrží (pokud jí je dost), toho bych se nebál.
doplněno 19.12.21 11:19: No, když se to tak vezme, ve sklepě mám pořád jehličkovou na traktorový papír. *smich*
Ale tolik životů nemám zase já... *frajer*

Já měl ve své době HP670, pak 690 to bylo v období kdy stály tiskárny okolo 8.000... Pak jsem měl takovou do nedávna levnější HP a se všemi byl vždy problém s tiskem a to jsem tiskl relativně často. Zpravidla se to dalo vyřešit výměnou náplně s hlavou. V té době do HP670,690 stála náplň cca 1300 Kč... Čistit nepomohlo, případně občas. Pak jsem měl Epson v období HP670/690 a to byla úplně jiná liga... Pak jsem měl Brother se zásobníky, znám tři lidi co ji měli a všichni byli spokojeni, ale pak se ozvalo zřejmě naprogramované "kur..." a všechny měly najednou stejnou chybu... Nějaký kód.. Snad opotřebení. Ten levnější HP to byl od začátku asi zmetek... Tam byl pořád problé s tiskem. Náplně cca černá 340Kč..

Ta Epsonka co jsem psal, tak i Brother se sama jednou začas čistila, třeba v noci, proto zřejmě nebyl problém. Teď mám Brother se zásobníky a zatím jsem spokojený, ale to ukáže čas.

Ono asi zřejmě inkoustové tiskárny nejsou na celý život, ale na pár let...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]