Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
.
potřebuji novou tiskárnu+scanner a po dlouhém procházení všeho možného se mi zúžil výběr na dva kandidáty a nemohu se vůbec rozodnout, kterou cestou se dát...? Moc často netisknu, spíše nárazově, scanner používám podobně. Bydlíme ale na vesnici v p*deli světa a tak cesta autem x km do města, nechat si vytisknout papír, nebo něco oskenovat mě neláká a jsem pevně rozhodnut nějakou tiskárnu pořídit. Hloubka tiskárny by měla být do 35 cm, aby se vešla na místo, kam patří...
.
Kandidáti:
.
1) Inkoustová multifunkce Epson EcoTank L3250
.
Kde jako hlavní výhody spatřuji, že má vše potřebné v sobě, že je malá, vlastně cokoliv si zrovna usmyslím (tisk dokumentu, skenování, tisk fotky, nebo čehokoliv barevného) prostě mohu udělat.
.
2) Laserovka Canon i-SENSYS LBP113w + zvlášť scanner Epson Perfection V19
.
Hlavní výhoda jasná, že nezasychá. Tedy naprosto ideální pro můj případ. Na druhou stranu, musím mít dva přístroje. A až někdy něco barevného budu chtít vytisknout (fotka, přání, cokoliv...), budu muset do města ...
.
Mám jeden zásadní dotaz, jehož zodpovězení nejspíše mé rozhodování značně ovlivní. Nějak se nemohu dopátrat informace, jak dlouho vydrží v tankovém zásobníku inkoust? Všude se píše jen o zasychání hlav, když se netiskne. Řekněme, že bych se klidně přiměl a dal si pozor, abych každý měsíc vyjel něco, co použije všechny barvy, aby se hlavy pročistily (pokud bych nic za tu dobu barevného netiskl), takže zaschnutí inkoustu v hlavě by se tím pádem nekonalo. Náklady na tuhle "měsíční akci" zanedbatelné, akorát, barva v zásobníkách (tancích) by byla věky (několik let). Nezaschne?
.
Všem děkuji, že jste to dočetli až sem a předem díky za odpovědi...
Vše je o osobních preferencích (a financích). Při sporadickém používání mám u laseru jistotu, že po spuštění vytisknu co potřebuji. Osmým rokem máme v rodině barevnou laser multifunkci (tehdy padla volba na OKI MC332dn) a stačí mít v rezervě sadu (kompatibilních) tonerů. Oboustranný tisk, tisk přímo z mobilu, LAN, scanování na flešku.
Potvrzuji, ale spíše doporučím samostaná dvě zařízení. Zpravidla u multifunkcí není dlouhá podpora ovladačů a z multi zařízení se stane jen tiskárna. Když se jedno zařízení pokazí nebo morálně zestárne, je obnova levnější. Laser zásadně použít při občasném tisku doma. Inkoust zasychá a dle mé osobní zkušenosti práce v servisu kompů vím své, co mi žádný optimistický zastánce inkoustové technologie nevyvrátí.
Osobně kupuji (i pro známé a rodinu) repasované profi tiskárny od HP. Perfektní podpora dlouhodobá díky univerzálnímu PCL (Windows i Linux svět). Zpravidla cena nové tiskárný od 15 tisíc výše, repasované se dají koupit kolem 3000 Kč. Při koupi si nechat předvést a jako součást nechat vytiknout protokol o počtu vytištěných listů (nedá se stáhnout jako ujeté kilometry u aut). Například nyní mám více jak 10 let starou HP LJ 1320.
Mám Epson Ecotank L3050 už několik let a naprostá spokojenost. Stále jedu na inkousty z dodávky (a i kdyby, cena nového inkoustu je zanedbatelná). Duplex jen ruční - dá se to přežít. Pro doma a menší kancelář vřele doporučuju - a to jsem byl jako profesionál tvrdým zastáncem laseru.
Ohledně zasychání hlav - několikrát se mi stalo, že jsem si všiml že nějaká tryska tiskne nepravidelně, čistící režim to bez problémů opravil.
Já měl ve své době HP670, pak 690 to bylo v období kdy stály tiskárny okolo 8.000... Pak jsem měl takovou do nedávna levnější HP a se všemi byl vždy problém s tiskem a to jsem tiskl relativně často. Zpravidla se to dalo vyřešit výměnou náplně s hlavou. V té době do HP670,690 stála náplň cca 1300 Kč... Čistit nepomohlo, případně občas. Pak jsem měl Epson v období HP670/690 a to byla úplně jiná liga... Pak jsem měl Brother se zásobníky, znám tři lidi co ji měli a všichni byli spokojeni, ale pak se ozvalo zřejmě naprogramované "kur..." a všechny měly najednou stejnou chybu... Nějaký kód.. Snad opotřebení. Ten levnější HP to byl od začátku asi zmetek... Tam byl pořád problé s tiskem. Náplně cca černá 340Kč..
Ta Epsonka co jsem psal, tak i Brother se sama jednou začas čistila, třeba v noci, proto zřejmě nebyl problém. Teď mám Brother se zásobníky a zatím jsem spokojený, ale to ukáže čas.
Ono asi zřejmě inkoustové tiskárny nejsou na celý život, ale na pár let...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.