Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Internet v zahradním domku

Od: vejniik* odpovědí: 16 změna:
Zdravím,
Chtěl bych se zeptat co bych měl vše pořídit abych z routeru udělal bezdrátově sít v domku, který je vzdálený asi 20m vzdušnou čarou a nic nebrání výhledu (jedině okno).
Router je zyxel od o2 případně koupím také jiny.
Děkuji,
Krásný zbytek dne.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Řešil jsem přesně tento problém zhruba před rokem. Provedl jsem osazení směrového accespointu TP-Link CPE 220 na vnější zeď domu a propojil jej kabelem s nejbližším routerem. Napájený je z napaječe u výhybky u routeru, po síťovém kabelu. Nutno jej nasměrovat a nastavit (mám dva routery v RD a tento accespoint (propojené kabely) a nastavené na stejný kanál i pod stejným jménem sítě a není nutné žádné přepojování při pohybu mezi signály wifi jednotlivých routerů i tohoto AP). Funguje to bez problémů do vzdálenosti až 100 m ve volném prostoru. A u mne konkrétně i do cca 50m vzdáleného mobilheimu s hliníkovým oplechováním (wifi pokrývá celý vnitřek). Pokud by bylo nutno, pak je možno ještě použít uvnitř případně zesilovač wifi. Ale u mne to úplně stačí. Jinak, kontrola úrovně WiFi signálu, je pak možná mobilem s nainstalovanou aplikací WiFi analyzer. Tím je možné, poměrně velice přesně, identifikovat hodotu WiFi signálů kdekoliv.

Ovšem TV na intermet zde neprovozuji. spíše komunikace na netu a surfování.

doplněno 22.11.21 12:03:

meverick - uvádím, pro infromaci, foto nastavení a identifikace signálů v síti na tom WiFi analyzeru v mobilu, při shodném nastavení názvu i kanálů. A opravdu to funguje bez problémů, tak jak jsem popsal.;)

Internet v zahradním domku
Internet v zahradním domku #2

Ty máš samostatné AP nastavené na stejný kanál jako je AP primární doma? Promiň, ale to je kravina. Stejné SSID, stejné šifrování, stejné heslo, ale rozhodně jiný kanál a to nejlépe ob několik. Jasně, pokud na sebe ty sítě nevidí tak je to fuk, ale pokud vidí tak se ruší. Jinak to píšeš pěkně a taky bych nešel cestou opakovače.

maverick- tohle jsem už mnohokrát a různě četl (co se týká toho nastavení). Ale není to, podle mých zkušeností, pravda. Sítě WiFi jednotlivých zařízení (dva routery v RD a AP na vnější zdi) se "vidí" a nijek se neruší. Funguje to na 100% a bez problémů. Pokud se pohybuji v prostoru pokrytí jednoho, se silnějším signálem, "beru" signál od něj. Přejdu-li do silnějšího signálu dalšího, automaticky se začně snímat signál tohoto. Mám "pokrytí" celého RD, včetně okolí (přes zdi) do cca 5-10 m a ve směru toho AP až do vzálenosti cca 100 m.

Nerozporuji to, že by nefungoval roaming, nebo udávané pokrytí, ale vysílat na stejném kanálu, pokud to není repeater je blbost a ruší se navzájem. Proč myslíš, že například ubnt servery (ale i jakékoliv jiné řízení ap) rozhazují apčka po kanálech? Aby to bylo hezčí? ono to fungovat bude, ostatně ve městě to taky musí jít, ale otázkou je jak to půjde a proč si zcela zbytečné dělat případné problémy.
Nechci se s Tebou přít. Do této problematiky technicky zase až tak moc nevidím. Pouze dokladuji, že to funguje a žádné problémy to nepůsobí. A na mé síti fungují většinou zároveň i tři i čtyři uživatelé (vnoučata, dcera, manželka) současně a zatím to žádné problémy nečinilo a nečiní. A takto mi to, poměrně už dosti dávno, nastavoval i kamarád, který o tom ví podstatně víc než já. Je to ajťák, který se tím živí. Tož tak.
111®

podle grafu to vypadá, že široko-daleko žádná wifi, takže by to klidně mohlo fungovat bez problémů

otto*

Tak ako to má Bohumil to funguje keď je na tej sieti sám. V prípade aj ostatných účastníkov domácnosti komunikujúcich v rovnakom čase cez iný AP na rovnakom Ch. to už také veselé nie je. Tým nehovorím, že by to nefungovalo, len to už nefunguje úplne na tých 100%.

V tomto konkrétním místě, zrovna v době uvedeného a foceného "měření", opravdu nebyl v dosahu signál jiného WiFi. Ale běžně tu bývají i tři až čtyři od sousedů v blízkosti. Ovšem oni všichni na jiných kanálech a v postatně nižší intenzitě. A v různých místech v domě a v jeho okolí a i v tom mobilheimu rovněž. Takže "hluché" místo to určitě není. No a co se týká současného užívání a připojení na WiFi v této "síti", to už jsem psal. Běžně tři i více účastníků. Děcka - (3 vnoučata), jsou, mimo nás (4) dospělých, na netu na mobilech "imrvere".:-D Toť má praktická zkušenost, nikomu to nevnucuji. ;)

otto*

Ako to wifi (ne)funguje je možné zistiť keď to všetci poriadne zaťažia torrentami. Prehliadanie stránok je veľmi malá aktivita na to, aby niekto zistil, že to hapruje. Tiež praktická skúsenosť.

111®
Já osobně bych to také tak ne provozoval ale dal bych jiné kanály

111®
hodnocení

1x

a už jsi zkoušel mobilem jestli tam je nebo není signál na tě+ch 20m? stáhni si do mobilu appku Wifi signal a prozkoumej kam máš v současnosti dosah..

vejniik*

oki, zítra zkusím - neřeším to u sebe doma ale u babičky =D takže se tm zítra stavím a změřím, ale podle mě tam nějaký je, ale mizerný.

hodnocení

0x
Nejlevněji koupit opakovač (repeater) a dát ho na okno v domě. Mám doma opakovač za 2 stovky od Xiaomi a na chytání internetu na zahradě a v dílně super. Sice to trochu sníží rychlost internetu, ale na běžné používání to stačí a podařilo se mi na volném prostranství chytit signál (a připojit se) 80 metrů od opakovače.
joudic*
spis kvalitni wifi router, zalezi, kde ma ten svuj umisten a jestli wifi uz ma, me se vypne messenger videohovor dokonce az na konci ulice cca 3 domy od odboceni
vejniik*

Děkuji, o tom jsem přemýšlel, ale právě bych chtěl co nejméně snižovat rychlost. Jde nám o to aby to utáhlo IPTV. Internet je pouze 2mb/s což není moc tak bych jí nechtěl omezit ještě více.

kami123
hodnocení

0x

Třeba access point a ne příliš směrovou antenu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]