Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Notebook nenaběhne po zadání hesla

Od: elisa24® odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, notebook chce stále zadávat heslo a nepustí se. Nevíte prosím, co s tím udělat? Když dám heslo špatně, tak se zobrazí upozornění, když správně, stane se to, co je na videu. Je to Linux Mint. Děkuji
leteckaposta.cz/... - video
doplněno 17.11.21 13:49: uschovna.cz/... - video (předchozí odkaz nefunguje).
doplněno 17.11.21 14:31:

Restarty a vyndání baterie nepomáhá.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

2x

Zkus se odpojit od sítí (LAN, Wi-fi, Bluetooth) a proveď RESTART POWER tlačítkem na noťasu (zmačknout na dvě až deset vteřin, u každého notebooku je to jiné). Jinak bootovací médium a zkusit opravu, pokud to linuxy v bootovacím režimu nabízí-Linuxy neznám, Windowsy tuto možnost mají.

hodnocení

Děkuji. Když dám CTRL+ALT+F1, tak se přihlásím a otevře se command line. Tam mám napsat

sudo ifconfig wlan0 down

aby se to od všeho odpojilo? Nevím, jestli to neudělá něco víc.

olinl
Stačí i na tu chvíli vypnout zařízení, které zprostředkovává připojení k internetu (např. WiFi router)-je to nejjednodušší řešení.
17.11.21 21:25
hodnocení

Notebook nenaběhne po zadání hesla
Notebook nenaběhne po zadání hesla #2
Notebook nenaběhne po zadání hesla #3
hodnocení

Když jsem ten notebook naposledy vypínala, tak měl 0 volných bajtů - nešlo nic smazat, tak jsem ho chtěla restartovat. To je asi důvod, proč teď nejde zapnout. Zkoušela jsem clean a nic.

hodnocení

Koš jsem z příkazové řádky vymazala. Paměť se uvolnila, ale stále to nejde.

olinl
Pokud je HDD nebo SSD disk v noťasu plný(možná rozbitý), nezbyde nic jiného než koupit jiný "větší" disk a do něj přetáhnout složky/soubory z toho "plného" nebo přidat další disk např. místo mechaniky DVD. Záleží i jak je noťas starý a jakou má výbavu+datové rychlosti, jestli se nepoohlédnout po jiném/novém s větším diskem.
hodnocení

Klidně bych z toho disku něco smazala, nezáleží mi na těch datech, co tam jsou. Spíš mi jde o to, aby šel zase zapnout.

olinl

V případě možnosti ztráty veškerých dat z "plného" disku by byla možnost přendat tento "plný" disk do jiného počítače a naformátovat ho (vymazat). Otázkou je, jestli to nainstalovaný Op. Systém Linux dovolí smazat, podle mě by to jít mohlo. Osobně bych ještě zkusil přidat k noťasu externí disk (HDD, SSD) nebo flash disk (u toho si nejsem jist proveditelností, je tam USB) na kterém by byl nainstalovaný Op. Systémem Linux, nynější "plný" disk nastavit v BIOSu jako "slave"/sekundární a ten externí disk jako primární bootovací, potom by měla být možnost ten "plný" naformátovat (vymazat). Lepší by bylo s tím noťasem skočit k někomu kdo počítače opravuje, tohle je na dlouho a nejistým výsledkem, ajťák to bude mít vyřešené rychleji. Osobně jsem to nikdy nezkoušel, a používám Windowsy, s Linuxy nemám zkušenost.

hodnocení

Děkuji za pomoc, radši ho někam odnesu.

hodnocení

1x
Linux Mint s úspěchem používám již několik let.
Matně si vzpomínám, že jsem měl podobný problém. Po normálním vypnutí nešel spustit. Problém byl v naprosto plném pevném disku. Nabootoval jsem live distribuci Mintu z USB, promazal disk a pak to opět šlo normálně spustit.
hodnocení

A na ten USB disk můžu mint stáhnout z jiného pc?

Stáhneš si instalaci Linuxu a za pomoci příslušného programu si uděláš z běžný flešky bootovací flešku s Linuxem. Mint obsahuje jednoduchý prográmek, kde to je záležitost několika kliknutí. Samozřejmě to jde udělat i na Windows.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]