Nejste přihlášen/a.
Ahoj, budu pořizovat novou sestavu. Můj současný počítač již má 12 let a je to dědoušek. O sestavě mám zcela jasno, ale potřebuji popostrčit s výběrem monitoru.
Pořád váhám nad monitorem, mám jasno v tom, že musí být 4K, což považuji v dnešní době za standard. Původně jsem měl vybrán s G-sync, konkrétně tento:
ale přijde mi, jestli to není zbytečný luxus a jestli vůbec G-sync monitor takové cenové opodstatnění má. Druhá alternativa je bez G-sync
Jestli jsem správně pochopil, pokud chci G-sync monitor, musím mít grafiku od Nvidia. Práce na PC jsou občas hry, grafika (úprava fotek, střih videí)
Sestava je:
CPU - AMD Ryzen 9 5900X
MB - ASUS ROG STRIX B550
CASE - Fractal Design Torrent Black
GPU - GIGABYTE GeForce RTX 3080 Ti (kdyby nebyl monitor G-sync, tak bych uvažoval o AMD 6900XT)
RAM - HyperX Fury Black 64GB (4x16GB) DDR4 3000 CL15
DISK - WD SSD Black SN850, M.2 - 500GB + chladič
ZDROJ - Seasonic Focus Plus - 1000WChlazení - Fractal Design Celsius+ S36 Dynamic
ono aj některé starší hry mají problém jet ve 4K na větším monitoru než je 27" s jednou RTX grafikou...někde na YT jsou srovnávací videa kde borec testuje různé sestavy s x hrama...
Monitor je jen zobrazovadlo ne? Jestli je 24 nebo 42 palců by mělo být podle mě jedno, ale třeba se pletu.
není to jedno...vykresluje totiž větší zornou plochu ...tzn. potřeba větší grafický výkon, spotřeba...
edit: musíš brat v potaz to,že čím větší monitor tím větší pravděpodobnost, že se nebude držet zarytého poměru stran, které má drtivá většina 24" a 27" monitorů což je 4:3 ...čím větší širokoúhlý monitor tím větší úhlopříčka samozřejmě a také jiný poměr stran třeba 16:9 , 16:10 nebo 21:9 ..což pak neodpovídá rozlišení, které mají monitory 24 a 27" ..tudíž je to větší záhul na výpočetní výkon... pokud budeš mít 3 stejné monitory se stejným rozlišením a poměrem stran a budou se lišit jen úhlopříčkou, tak ano...je to stejný a bez rozdílu na výkonu...ale v momentě kdy bude jeden 24" 4:3 a druhej 34" 21:9 tak to bude rozdíl jak sviňa...protože čím větší rozdíl v poměru stran, tém víc pixelů a tím větší plocha na zobrazování...kapiš?
Krtku, trochu tu pletete hrušky s jablky. Nikdo se nebaví o jiném rozlišení nebo poměru stran, tak není potřeba takto nesmyslně obhajovat tvrzení. Mimochodem, drtivá většina monitorů s poměrem 4:3 byla, ale tak před dvaceti lety.
Ty ultrawide zakřivené jsou nádherné, ale u mě je hraní her tak 30 procent, zbytek je úprava fotek, grafika a videa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.