Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monitor, jaký typ vybrat?

Od: samurraj® odpovědí: 23 změna:

Ahoj, budu pořizovat novou sestavu. Můj současný počítač již má 12 let a je to dědoušek. O sestavě mám zcela jasno, ale potřebuji popostrčit s výběrem monitoru.

Pořád váhám nad monitorem, mám jasno v tom, že musí být 4K, což považuji v dnešní době za standard. Původně jsem měl vybrán s G-sync, konkrétně tento:

czc.cz/...

ale přijde mi, jestli to není zbytečný luxus a jestli vůbec G-sync monitor takové cenové opodstatnění má. Druhá alternativa je bez G-sync

czc.cz/...

Jestli jsem správně pochopil, pokud chci G-sync monitor, musím mít grafiku od Nvidia. Práce na PC jsou občas hry, grafika (úprava fotek, střih videí)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

matrina
hodnocení

2x
Vzal bych větší úhlopříčku na 4k. Mám 27" a na normální práci je to malé, musím zvětšit wikba na 150%. A nějaké aplikace s tím mají problém a jsou hnusny. Takže minimálně 32"
hodnocení

Dobře, děkuji za radu, toto jsem vůbec nezohlednil. Doposud jsem měl pouze max 24"

hodnocení

0x
Jaká bude sestava, utáhne Vám to herní monitor na požadovanou frekvenci? Přijde mně to cenově dost přestřelené, ale je to Vaše volba. Jinak odezva čím menší, tím lepší, ideálně 1ms, ale záleží také na typu her.
hodnocení

Sestava je:

CPU - AMD Ryzen 9 5900X

MB - ASUS ROG STRIX B550

CASE - Fractal Design Torrent Black

GPU - GIGABYTE GeForce RTX 3080 Ti (kdyby nebyl monitor G-sync, tak bych uvažoval o AMD 6900XT)

RAM - HyperX Fury Black 64GB (4x16GB) DDR4 3000 CL15

DISK - WD SSD Black SN850, M.2 - 500GB + chladič

ZDROJ - Seasonic Focus Plus - 1000WChlazení - Fractal Design Celsius+ S36 Dynamic

krtek6

ono aj některé starší hry mají problém jet ve 4K na větším monitoru než je 27" s jednou RTX grafikou...někde na YT jsou srovnávací videa kde borec testuje různé sestavy s x hrama...

matrina
Nerozumim, Jaky je rozdíl ve 4k na 27" a 34" z hlediska výkonu?
hodnocení

Monitor je jen zobrazovadlo ne? Jestli je 24 nebo 42 palců by mělo být podle mě jedno, ale třeba se pletu.

krtek6

není to jedno...vykresluje totiž větší zornou plochu ...tzn. potřeba větší grafický výkon, spotřeba...

matrina
A ja žil v domnění, že 4k monitor má 3840 × 2160 pixelů. Kolik má 28" a kolik má 34" bodů podle tebe? Že u většího má grafika více práce...
krtek6

tak proč už ho nemá každý? :) a proč se drží každej jak hovno košile 24" v lepším případě 27";)

nox®

Protože to většině lidem stačí a většina tlačí na co nejnižší cenu?

krtek6

edit: musíš brat v potaz to,že čím větší monitor tím větší pravděpodobnost, že se nebude držet zarytého poměru stran, které má drtivá většina 24" a 27" monitorů což je 4:3 ...čím větší širokoúhlý monitor tím větší úhlopříčka samozřejmě a také jiný poměr stran třeba 16:9 , 16:10 nebo 21:9 ..což pak neodpovídá rozlišení, které mají monitory 24 a 27" ..tudíž je to větší záhul na výpočetní výkon... pokud budeš mít 3 stejné monitory se stejným rozlišením a poměrem stran a budou se lišit jen úhlopříčkou, tak ano...je to stejný a bez rozdílu na výkonu...ale v momentě kdy bude jeden 24" 4:3 a druhej 34" 21:9 tak to bude rozdíl jak sviňa...protože čím větší rozdíl v poměru stran, tém víc pixelů a tím větší plocha na zobrazování...kapiš?:)

nox®

Krtku, trochu tu pletete hrušky s jablky. Nikdo se nebaví o jiném rozlišení nebo poměru stran, tak není potřeba takto nesmyslně obhajovat tvrzení. Mimochodem, drtivá většina monitorů s poměrem 4:3 byla, ale tak před dvaceti lety.

matrina
Mas to pomotany krtku. Vykon záleží jenom na rozlišení a frekvenci.
Navíc 21:9 34" monitory mají drtivě 3440x1440, takže asi poloviční rozlišení oproti 28 4k.

nox®
hodnocení

0x
4K u 27" je podle mne nesmysl a zbytečný žrout výkonu. 2K tak akorát. Osobně mám primárně na práci a hry utrawide 21:9 s rozlišením 3440x1440 a neměnil bych. Už to chce ale solidní grafickou kartu.
hodnocení

Na hraní to ulrawide ok, ale jak na tom vypadá klasické zobrazení fotek?

nox®
To záleží. Fotkám ani grafice se nevěnuji, tam to asi nebude ok, tedy u zakřiveného. Chce to ideálně vyzkoušet.
hodnocení

Ty ultrawide zakřivené jsou nádherné, ale u mě je hraní her tak 30 procent, zbytek je úprava fotek, grafika a videa.

nox®
Tak tím pádem to nebude ideální varianta. Hry a práce paráda, ale grafika asi ne, jedině bez zakřivení. Každopádně osobně bych sel5 spíš do 2k než 4k.

hodnocení

Proč do 2K?

nox®

Tedy přesněji QHD. Podle mě naprosto dostatečné. 4K si umím představit u 75" televize.

hodnocení

NO na mé oled lg tv vypadá 4K fantasticky. Má 55"

jm
hodnocení

0x
Já bych se řídil velikostí, 27-28" je ideální podle mne. A důležitá je obnovovací frekvence pro Hry- Min. 120.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]