Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divný mail

Od: slavo® odpovědí: 6 změna:

Od kolegy z práce z jeho firemního mailu mi přišel na můj soukromý mail divný text.

Přitom on můj mail nezná a já ze svého soukromého mailu mu nic neposílal.

Tipuji že v tom má prsty zase nějaký podvodník s maily.

text je tohoto znění:

Good day! All important data that asked for is available in the document at the link below.

Dokáži to přeložit částečně - že nějaká importovaná data jsou na nějakém odkazu na který jsem samozřejmě neklikal.

doplněno 25.10.21 10:34:

Je to mail 1:1

Ty odkazy jsou taky nějaké divné

1)cliques.ng/doloribusut/rerumlaboriosam-999

2)m9n.ir/aliquamdeleniti/placeatmagni-999

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ne importovaná, ale "important" – důležitá. Důležitá však nejsou, ba naopak, je to typický spam, který nabádá k otevření přílohy. Otevření přílohy spamu může způsobit nežádoucí efekt (od neškodných humorných až po katastrofální, jako je ztráta dat nebo přístup spammera k bankovnímu účtu příjemce). Přílohy spamu je radno tedy zásadně neotvírat!

Těmi přílohami myslím i odkazy. Pokud už se na ně kliklo, je pozdě.

virustotal
hodnocení

1x

U prvního odkazu hlásí tři antiviry malware.

virustotal.com/...

hodnocení

0x

Zdravím,

jak píšete, tohle je 99.99% podvodný email. Ten email kolegy si pořádně přohlédněte, je dost pravděpodobné, že se liší v něčem, nejčastěji v doméně, např. místo honza.novak@fima.com tam je neco jako honza.novak@ic.firma.com

Na odkaz určitě neklikéjte, nicméně pokud se ten email opravdu rovná 1:1 od Vašeho kolegy, tak ho informujte a on by měl informavat ideálně IT oddělení.

jirkazxc
Proč by měl být jiný? Tohle je e-mail, nemusíte vlastnit domenu, podvrhnout se dá snadno jakákoliv e-mailova adresa.
kami123

Ano,

email klidně můžeš přijmout od odesilatele s přesně stejnou adresou, jako tvoje. Skutečná adresa je ovšem zjistitelná v pajšlu zprávy. Skutečný odesílatel je ale téměř nezjistitelný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]