Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kancelářský/studentský notebook pod 15 K je hloupost?

Od: matiseli® odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
slyšel jsem několik názorů, že ani u kancelářského ntb by se nemělo jít pod 15 K. Myslíte, že je to pravda?
Mě se třeba líbí tento: notebooky.heureka.cz/...
... a věřím, že by mi na nenáročné činnosti typu psaní či tvorba prezentací dostačoval. Ale protože je tak levný, není tu riziko, že třeba už za dva roky přestane fungovat?
Děkuji za odpověď

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

1x

Pro studenta je dostačující

jm
hodnocení

1x
Není dostačující.tento krám má co dělat aby se rozjely vydle. Stačí pár aktualizací systém a nějaký data studenta, disk bude na 90% plný a budete fňukat, že to nejede.
Student potřebuje mít disk na data, filmy, programy...
spu

A můžete prozradit jaké programy a filmy student potřebuje?

jm
Záleží na tom co studuje. Pokud opravdu studuje a vzdělává se, jen data budou dělat během roku i 50gb. Nezlobte se na mne, ale konkrétní manuály, skripta, programy či vzdělávací videa a kurzy tu psát nebudu. Syn student je.
Pokud se používá při studiu i nějaký program typu CAD, tady by ho ani nerozjel.
Za 5000 jsem koupil minulý týden ProBook 450g3. Porovnejte si ho s uvedeným. 8gb RAM, SSD 240+HDD 1tb, i5 procesor, DVD mechanika je taky potřeba (studijní CD třeba u jazykové výuky).
Systém potřebuje min. 30gb jen pro sebe. Další 10gb na aktualizace a možnost pohybu dat. To si má jako student tahat všechno na externím disku nebo platit data a připojovat se k síťovému úložišti?
hodnocení

Děkuji za odpověď. A kromě toho nedostatečného úložiště jsou na tom NTB prosím ještě nějaké „vady“?
Děkuji za odpověď
sirokko

Souhlasím s @jm, přenosný stroj pod patnáct tisíc je tak na prohlížení netu a fotek. Ovšem musím podotknout, že na CAD je potřeba i tak pořádná mašina jak stacionární, natož přenosná.

Pro tazatele: Vada je celý notebook sám. Možná na prohlížení stránek. A to ješně ne náročných. Například mapy.cz v 3D zobrazení vám tam spadnou, pokud je v tomto zobrazení vůbec spustíte. Ty vyžadují 7 GB RAM.

jm
Jak píše kolega. Ne že špatně, ale pokud to není pro důchodce na čtení zpráv ze seznamu, jedná se o těžítko. Běžný uživatel to vymění s nadávkami a prodělkem do měsíce.
sirokko

A to ještě na tom seznamu nesmí doochodce od minulého víkendu zadat hesla jako "zvyseni, duchodu" to se mu pak sekne celej systém *smich*

spu

Pánové, musím s vámi ostře nesouhlasit. Jednak jsem neviděl studenta co by si mohl dovolit CAD a druhak máme podobný stroj doma .Slouží právě výrostkům ke studiu (strojní průmyslovka a UPOL). Jediné s čím pracují je office , kde zvládnou udělat vše ,co potřebují. Nač ukládat filmy (výuková videa), když se na ně může podívat na netu. Čili jak se říká , kdo chce hledá zpúsob , kdo nechce hladá důvod.

@spu zmíněný CAD mají studenti často zdarma ve studentské verzi...

Pokud máte zkušenost jinou než negativní, můžete prosím nahlédnout do podrovností a sdělit nám třeba základní parametry vašeho stroje?

Nejsem profík - jenom mi na vesnici nosí lidi takové šmejdy s tím, že mám něco udělat, aby jim to fungovalo.

jardajagr
hodnocení

0x
To uz radši za 5tis nějaký repas, ten ještě pár let vydrží, maximálně koupíš ssd a novou baterku.
gigacomputer.cz/...

hodnocení

0x
Tohle je jen větší tablet. Výkon k ničemu, disk k ničemu, chatrnému zpracování se u levných nevyhneš... Bude to jen pro zlost. Fakt tohle ne.

hodnocení

0x
A proč se ptáš na noťas pod 15 tisíc a odkaz dáš na jeden z nejlevnějších šmejdů na trhu? Pár tisícovek navíc a máš mnohem použitelnější stroj. Do 10 tisíc se s přehledem vejdeš.

Tak z toho textu bych to pochopil jasně - táže se, jestli je pravda, že musí nakoupit za 15tis, když se mu líbí něco za 5.

"by se nemělo jít pod 15 K. Myslíte, že je to pravda? Mě se třeba líbí..."

Nicméně jak už jsem napsal - za 5 se dá sehnat bezproblémový a o třídu lepší než ta zmíněná výprodejová mrcha. Jenom se musí sklonit hlava a kupovat z bazoše.

hodnocení

0x

Na nenáročné psaní by to asi stačilo. Ale internet už bude dělat problém, zvlášť jestli jsi zvyklý mít otevřených více tabů a přepínat mezi nimi, aby je prohlížeč nestíhal uspávat a když narazíš na nějaký prudce moderní web, zamořený megatunami javaskriptu.

Procesor Intel Celeron N4020 - to N dříve zlé jazyky překládaly jako "Nebrat!". Nejnovější "enkové" Intely už nejsou taková katastrofa jako dřív, ale pořád je to jen dvoujádrový procesor s malým výkonem a nebude problém ho zadýchat..

64GB EMMC opravdu nechceš: jednak EMMC je nevyměnitelný a nerozšířitelný paměťový šváb, připájený na desce a 64GB je naprosté minimum pro W10. Po první, druhé dávce aktualizací budeš bez místa. Sice to má M.2 slot na rozšíření úložného prostoru, ale cenu toho SSD rovnou připočti k ceně ntb - budeš ho potřebovat zatraceně brzy.

W10 na tom budou 64 bitové a proto bych já chtěl víc paměti. 4GB jsou naprosté minimum, kdy lze uvažovat nasazení 64 bitového systému.

je
hodnocení

0x

Já bych do nového ntb nešel. Je to vyhazování peněz. Jen jeho koupí ztratí polovinu ceny. Když je to pro tebe tak bych si koupil na bazoši nějaký použitý za pár tisíc. cca za 3k se dají sehnat slušně pracující ntb. Samozřejmě nebude vypadat jako nový. Aspoň když ti někde upadne, tak to nebude taková škoda a když umře, tak za další 3k můžeš mít "novej" z bazoše. Koupil jsem takhle již dva ntb a stále fungují. Jeden mám cca 10 let a druhý 3 roky. i tomu 10 let starýmu stále drží baterka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]