Nejste přihlášen/a.
Chtěla jsem provést upgrade z Windows 10 na Win.11 a program PC Health Check App mi sdělil že můj procesor Intel(R) Core(TM) i5 2.40GHz 2.40 GHz (64bit OS) neodpovídá a přitom je požadován 1gigahertzový (GHz) nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry.Teoreticky by měl být můj procesor silnější než jsou minimální požadavky a přesto mi tento program zřejmě to nedoporučuje nebo nedovolí.Jak je to možné a co by se stalo, kdybych to přesto zkusila upgrade nebo čistou instalaci?
Windows 11 nefungují na starých procesorech, při instalaci pravděpodobně systém hodí hlášku nepodporovaný procesor a konec.
To znamená, že mám slabý procesor, tak proč píší požadavky min.1GHz.,když mám více jak dvojnásobek? Třída I5 procesorů už nesplňuje požadavky?
Nejde o procesor ani o nějaký protokol, který by se dal obejít, ale o miniaturní kus hardwaru (Trusted Platform Module 2.0), sloužící k bezpečnému uchování šifrovacích klíčů apod. Pokud ho na základní desce (nebo jeho firmwarový ekvivalent v procesoru) nemáte, tak prostě W11 nenainstalujete, dokud mrkvosoft nezmění názor. TPM moduly se dají podle všeho zakoupit i samostatně, ale už teď jejich cena vzrostla několikanásobně a pochybuji, že by bylo možné je osadit všude, kde chybí.
Asi jim nejde primárně o šifrování, ale o ověřování podpisů aktualizací. Prý lze instalovat i na PC s TPM 1.2, ale aktualizace nebudou fungovat nebo alespoň ne všechny. Může být nutné je stahovat a instalovat ručně.
Instalovat načisto to jde na téměř jakýkoliv počítač, ne příliš starý, ale bez záruky že bude vše fungovat a neví se zatím jestli budou na to automatické aktualizace. Potíž můžou být ovladače, když nebude OS pro hardware určený, proč by se výrobce zabýval ovladači na něj, že. To že na tom nepůjdou třeba androidí aplikace asi mnoha lidem vadit nebude.
Pominu-li nejčastější problém s chybějícím TPM, může být problém i v tom procesoru. Není i5 jako i5. Obecně lze říct, že podporované procesory pro Win11 začínají s osmou generací procesrů Intel, tedy Coffee Lake. Pokud je procesor starší, už nesplňuje požadavky.
viz: zive.cz/...
Podívejte se do biosu základní desky jestli můžete povolit TPM. Jak na to je zobrazeno zde. Sice pro desky MSI ale snad trochu pomůže.: msi.com/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.