Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Virtuální realita

Od: mirazb2® odpovědí: 17 změna:

Co vše potřebuji k laickému provozování virtuální reality? Předpokládám využití s několika hrami na steamu. Stačí mi brýle nebo je k tomu ještě něco třeba dokoupit? Koukal jsem třeba na brýle HP VR Headset ... Chápu to správně že ty brýle se pouze připojí k počítači kabelem (uvádí se že 3,5 m kabel k počítači je součástí sady a také 2 ruční ovladače). Potřebuji k tomu ještě něco nebo stačí samotný headset?
Ještě bych doplnil otázku o dotaz v čem je zásadní rozdíl u modelů HP VR 1000, 3000? V některých sadách se uvádí přední a boční kamery. Potřebuju je :)?
Díky za zkušenosti.

Virtuální realita

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nox®
hodnocení

4x
Doporučil bych spíše Oculus Quest 2. V podstatě stačí jen účet na FB a platební karta, samotné VR funguje jak připojené k PC, tak standalone. Samozřejmě s kompromisem v podobě jednodušších her a grafiky. Takže pro "laika" ideál. Navíc jsou cenově dostupné. Někde z čínských obchodů nebo Amazonu jdou koupit doplňky jako lepší popruh, kabel, ochrana, pouzdra, atd. za příjemné ceny. Vývoj jde stále dál, tak další aktualizace otevírají nové možnosti jako bezdrátové propojení s PC v základu.

ridick
hodnocení

3x

Tady je nějaký test výkonu počítače pro VR, sice trochu straší ale snad pomůže. Já si před měsícem koupil Valve index a je perfect. pctuning.cz/...

hodnocení

Super, díky za odkaz.

gordon
hodnocení

2x

Je to myslim hodne drahy špás

tak třeba na VRChat potrebujes:

------------------------------------------------------

Minimum PC Specifications:

Processor: Intel® i5-4590 / AMD FX 8350 equivalent or greater

Memory: 4 GB RAM

Graphics: NVIDIA GeForce® GTX 970 / AMD Radeon™ R9 290 equivalent or greater

DirectX: Version 11

Network: Broadband Internet connection (25+ megabit preferred)

Storage: 21.5GB (~1.5GB for application, remaining for content cache)

Recommended PC Specifications:

Processor: Intel® i5-6500 / AMD Ryzen 5 1600 equivalent or greater

Memory: 8 GB RAM

Graphics: NVIDIA GeForce® GTX 1060 / AMD Radeon™ RX 580 equivalent or greater

DirectX: Version 11

Network: Broadband Internet Connection (25+ megabit preferred)

Storage: 21.5GB (~1.5GB for application, remaining for content cache)

A VR headset is not required to play VRChat. However, we support the following headsets directly:

HTC Vive

HTC Vive Pro

Oculus Rift CV1

Oculus Rift S

Oculus Quest

Oculus Quest 2

Oculus Quest Link

Valve Index

WMR Headsets

help.vrchat.com/...

hodnocení

2x

Potřebuješ brýle, našlapaný počítač a odpovídající hry pro VR, kompatibilní s brýlemi.

hodnocení

Tedy každá hra podporuje jen určité brýle, je to tak? A když jsou headsety s kamerami a bez kamer. Ty tam mají jaký účel :)?

Kamery snímají tvůj pohyb a dokážou ho promítnout do hry, což znamená ještě reálnější zážitek.

hodnocení

Tedy bez kamer to nepojede. Je to tak? Ptám se proto, že některé sady se prodávají s kamerami a některé bez ...

Pojede, jen si trochu ochudíš zážitek.

hodnocení

V jakém smyslu je to ochuzené? Omlouvám se, ale nemajíc s tím moc zkušeností nedokážu si to úplně představit. Tedy kamera převede můj pohyb do hry. Chápu to tak správně, že to třeba v těch hrách přesně nepozná polohu mě jako postavy, Nebo nepozná že se krčím, není to tak dynamické atd?

nox®

Snad myslím to stejné, ale kamery na brýlích snímají pohyb ovladačů. Které kamery nemají, tak jsou vybaveny stacionárními snímači.

hodnocení

2x
Protože tu je uvedeno několik mylných informací, uvedu to na pravou míru.
Rozdíl mezi HP VR1000 a VR3000 (častěji označované G2) je, že VR3000 je novější model.
Kamery jsou tam z důvodu snímání polohy helmy a polohy ovladačů. Jiné helmy (např. od HTC nebo Indexu) používají místo kamer stacionární stanice s bezdrátovým snímáním polohy helmy a ovladačů v prostoru.
Osobně mám G2 helmu (výborné rozlišení), ale místo ovladačů od HP jsem si pořídil stacionární stanice a ovladače od Indexu. To trackování (snímání) polohy ovladačů je přeci jen přesnější a u kamer je nevýhoda, že trackují jen to, co vidí. Tzn. např. ovladač za zády nebo ve velkém úhlu je problém, protože ho helma nevidí, což někdy může trochu vadit (třeba ve hře Beat Saber to občas zapříčinilo netrefení kostky).
HP G2 funguje tak, že z helmy vede jeden cca 4m kabel a na konci se rozděluje na DisplayPort konektor (vede do graf. karty) a USB konektor (zapojí se do USB v PC) a externí napájecí zdroj. Tzn. stačí samotný headset, dostatečně výkonná graf. karta a PC celkově a můžeš hrát.
hodnocení

Ok děkuji za zkušenost, dostávám se tedy dále k otázce dostatečně "kvalitní karty". Podle jakých parametrů se volí? Na serverech jdou různé parametry jako "VR Ready" a podobně, ale to se uvádí i u poměrně slabých karet. Kolik GB je minimum a od čeho se odpíchnout? Vychází mi z toho když bych vzal nějakou 4GB herní variantu, že budu potřebovat alespoň 6-10 tisíc na kartu ...? Nebo to poběží i na něčem slabším?

hodnocení

Co se týká grafiky mohlo by do začátku stačit třeba něco jako Geforce gtx 1650 windforce oc 4GB?

Těžko říct. Bude záležet na typu a náročnosti hry. Je rozdíl, jestli budete hrát Half-Life Alyx anebo Gorilla Tag.:) Nesmíte zapomenout, že G2 má rozlišení 2160x2160 na každém oku, tzn. karta musí zvládat generovat toto rozlišení 2x.
Osobně mám GTX 1080Ti a zatím všechny hry celkem bez problémů. A někde jsem viděl tuto kartu jako doporučené.

hodnocení

0x
Jako úplný low-end na vyzkoušení si můžeš v Číně koupit papírový brýle do kterých se nacvakne mobil. Pár her pro to taky najdeš. Ty po spuštění naležato dokážou rozdělit obrazovku mobilu na dva displeje pro každé oko jeden. Kvalita samozřejmě odpovídá tomu že to je lowcost řešení.
hodnocení

Díky za tip. Ale zase až do takového extrému se nechci pouštět ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]