Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dotaz, jestli se dá nějak nahradit ATX zdroj pro napájení PC/základní desky zdrojem 12V? Nebo jinak - jak napájet PC z 12V? Protože zdroj z 220V dělá 12V/5V/3.3V, tak jestli neexistuje nějaké řešení, zdroj, do kterého jde 12V (místo 220V) a na druhém konci má potřebné konektory pro PC (12V/5V/3.3V)?
Jasně, vím že existuje měnič, přes který si z 12V udělám 220V a tím můžu to PC napájet, ale přijde mi to zbytečné a neefektivní.
Díky moc.
Ono tam toho je bohužel ještě víc, než jen +12, +5, +3,3 a 0. Je tam i -5, -12 a signál o tom, že je zdroj v pořádku (pwr ok).
Nevím ale, zda moderní desky potřebují k funkci všechna zmíněná napětí a signál.
Jinak PC zdoje z 12V existují, zde je příklad - tsbohemia.cz/...
Záleží taky jaký potřebujete výkon a z čeho to hodláte napájet.
Na první pohled se to zdá velmi jednoduché, ale ve skutečnosti bys potřeboval cca 5 zdrojů (6 s monitorem) ... Nevím jestli není jednodušší použít měnič ze staré UPS... Ono je to stejně na zamyšlení... Kdyby PC odebíralo cca 150W "zdroje jsou cca třeba do 500W), tak když pominu účinnost měniče, tak na novou automobilovou baterii 12V/60Ah bys mohl valit teoreticky cca 4-5hodin... A to jsem neřešil ani příkon monitoru...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.