Zdravím lidé dobří, chci se zeptat. Asi před týdnem jsem dávam svůj notebook do továrního nastavení,potom co si vnouče hrálo s nastavením. potom se výkon silně snížil. Nainstaloval jsem si AVG antivirus a během té doby se začal počítač chovat divně, dlouho se načítal při startu a pak začlo vyskakovat pořád dokola a dokola přihlášení do účtu microsoft kam se nešlo přihlásit a které nešlo za boha vypnout. Potom jsem se koukal do spravce úloh a vypnul jsem pár úloh. Najednou se počítač restartoval a nebyla možnost se přihlásit a vyskočilo okno ohledně kyberzločincích. Na tvrdo jsem notebook vypnul a zitra s ním jdu za technikem. Zajímalo by mě jestli jde o vir či přímo útok na můj počítač. A jestli ho může pořád někdo ovládat či jestli je možnost že se napíchnul na můj routr. Děkuji předem za odpověď. Nejsem moc v technice zdatný tak se zeptám raději i tady.
Neměl jsi tam ještě nějaký jiný program z pochybného zdroje?
Pro jistotu můžeš změnit přístupové heslo k routeru.
robertt
Pamatuji si že jsem byl na nějaké stránce s odkazem ke stažení které vyskočilo v novém okně. Ale už si nemapatuji přesně na jaké. A heslo k routeru si mohu změnit sám? Moc děkuji za odpověď.
Heslo k routeru si můžeš změnit sám. Dokonce si dovolím tvrdit, že ho musíš změnit. Změnit název a heslo sítě WiFi, taktéž je více nežli vhodné změnit přihlašovací jméno a heslo do administrace routeru.
robertt
Dobře to udělám děkuji, a co se týče notebooku. Je možnost že do něj má pořád někdo přístup? I když je vypnutý?
kami123
Asi to bude tím AVG, měl jsi ho spuštěný?
Mělo by pomoct udělat znovu to tovární nastavení - Přeinstalace.
Změnil bych všechna hesla která jsi zadával po tom zavirování.
Mě by zajímalo to okno o kterém píšeš, aby to nakonec nebyla hláška z AVGkvůli tomu co jsi provedl. Nicméně programy stahovat ideálně od výrobce a to platí s vykřičníkem pro bezpečnostní software. A tvůj poslední dotaz ohledně přístupu na vypnuté zařízení. Přečti si to prosím po sobě a uvažuj. Je to stejné jako se ptát jestli svítí vypnutá žárovka. Promiň, ale to není o IT znalostech.
robertt
Rozumím, já se nevyznám v tom co všechno hackeři dokáží, tak se pro jistotu radši zeptám. Každopádně jako hláška z AVG mi to nepřišlo
kami123
No a co se na tom podezřelém okně tedy psalo? Byla ta hláška v rohu nebo uprostřed?
.
S tím noutbůkem to může být ošidné, šikovný hacker ti může počítač probudit ve dvě v noci a páchat nehezké věci. Klidně pro jistotu vytáhni baterku a vytáhni ze sítě.
Pokud se i přesto rozsvítí obrazovka, tak jej spal na hranici a popel zalij svěcenou vodou
robertt
Baterii jsem vytáhl a co se týče toho okna, tak bylo uprostřed a vypadalo jako kdyby ji poslal systém nevím jak to lépe vysvětlit. Pardon. Podobné jako příloha. A ano nejspíše ho raději spalím a a popel pohřbím daleko za českou republiku.
kami123
Tak to na hackera nebo vir nevypadá.
Pokud si nejsi jistý, tak to raději přeinstaluj.
Antiviry celkem omezují výkon počítače.
Třeba jsi tu hlášku způsobil sám, když jsi vynutil restart vypnutím nějakého kritického procesu.
robertt
Tak počítač se mi podařilo přeinstalovat a vypadá to že je v pořádku, pro jistotu ho ještě vezmu za technikem a co se týče wifi tak jsem změnil jak heslo tak uživatelské jméno. Ihned si jdu pořídit dobrý antivir. Tak snad už bude vše v pořádku. Díky moc všem za rady
kami123
Nosit to někomu ukazovat je plýtvání prostředky.
Pokud máš win 10, tak bych se na antiviry vykašlal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.