Nejste přihlášen/a.
Jak je to přesně s daněním kryptoměn? Podle mě je teda blbost, aby se danilo při každém přesunu.
1) Nakoupím BTC za 100tisíc kč. Prodám ho za 110tisíc kč. Zdaním 10tisíc kč 15% = daň 1500kč. To chápu
2) Nakoupím BTC za 100tisíc kč. Když už mám 110tisíc kč, přeměním ho na ETH, které pak vzrostlo a prodám ho za 150tisíc kč. Zisk je 50tisíc kč, daň = 7,5tisíc kč. Taky chápu, protože byl uskutečněn prodej.
3) Nakoupím BTC za 100tisíc kč. Když už mám 110tisíc kč, přeměním ho na ETH, které pak kleslo a mám teď jen 80tisíc kč. Do konce roku neprodám. Jsem ve ztrátě 20tisíc kč. Budu danit 10tisíc kč?
4) Nakoupím BTC za 100tisíc kč. Když už mám 110tisíc kč, přeměním ho na ETH, které pak vzrostlo a mám 150tisíc kč, ale neprodám ho, držím. Stále daním 10tisíc kč?
5) Nakoupím BTC za 100tisíc kč. Když už mám 110tisíc kč, přeměním ho na ETH, které pak vzrostlo a mám 150tisíc kč a prodám. Týden ho mám v burze, ale pak se mi koupí znovu ETH za 150tisíc. Reálně mi na účet nepřišla ani koruna, všechny peníze jsem znovu investoval. Budu danit 50tisíc?
to byly lehké případy, ted moje skutečné, začátečnické, chybné:
6) nakoupil jsem BTC za 4000kč. Klesl a měl jsem 3500kč. Přeměnil jsem na ETH, které vzrostlo a mám 6000kč. Přeměním zpět na BTC, který opět klesl a mám zase jen 3800kč, neprodávám a do konce roku držím. Co budu danit? teoreticky asi zisk 2500kč, který nikde není. Přece nebudu danit, když jsem ve ztrátě 200kč.
7)nakoupil jsem BTC za 4000kč. Stoupl a mám 6000kč, prodal jsem to. Mezitím jsem koupil i ETH za 4000kč, které ale naopak kleslo o 2000kč, neprodávám. 2000kč zisk, 2000kč ztráta, daní se 0kč, nebo 2000 zisk, protože jsem neprodal se ztrátou? Tak co kdybych 31.12. prodal se ztrátou 2000kč, abych měl zisk 0kč? a pak 1.1. opět nakoupil.
Reálně jsem udělal tolik přeměn, ztrátových i ziskových, že ani nevím kde jsemm. Ve finále jsem ale nic neprodal (nedostal na účet), ale pořád držím, tak nevím z čeho tu daň zaplatím když nemám peníze v bance.
8) Jak zdanit, když jsem dostal dárek 5000kč od společnosti? Neprodávám, držím, tedˇmá hodnotu 8500kč.
Jaká burza? Odesílá na základě čeho? Znáš nějaký případ?
Toto dělají podle mých zkušeností jen solidní brokeři. Ti solidní se ale prodejem kryptoměn nezabývají.
Ty "burzy" na kryptoměny mají zpravidla sídlo ve státech, jejihž jméno jsem nikdy ani neslyšel.
Burza binance a coinbase. Jedna sídlí na kaymanech, druhá v USA. Četl jsem to na novinkách. Při registraci vyplňuji informace z občanky, a když je nedodám, pozastaví mi obchodování s tím, že to po nich daňové autority vyžadují.
Na druhou stranu v minulém roce jsem naschvál nezdanil nějakých 10tisíc kč, protože mi to nestálo za to a řekl jsem si, že se to tam ztratí (k daňovému přiznání neposílám žádnou rozvahu, jen hotové číslo 100.tisíc kč daň mimo zaměstnání, žádné podklady, tak bych kdyžtak řekl že to v tom je). Letos budu danit 500tisíc, tak bych nerad měl nějaké pokuty. Otec by měl danit 3miliony, ale taky žádné peníze nemá, protože nic na účet nevybral. Má s tím někdo zkušenosti?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.