Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Síťové připojení - obnova

Od: kolemjdouci odpovědí: 18 změna:

Existuje možnost (ideálně příkaz), jak obnovit síťová připojení? Mám NASku a někdy když zapnu PC, tak nevidím disky. Předpokládám, že disky "spinkají" a než se proberou, tak komp už je naběhlý. F5 nepomůže, jen restart. Existuje nějaká možnost, jak obnovit síťová připojení?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

0x

Zkus dotaz lépe specifikovat,

jaký Nas, jak připojen...

obnovení připojení by mohlo být "IPCONFIG /RENEW"

kolemjdouci

NASka - Synology, připojeno přes LANku

Až nastane situace vykouším.

kolemjdouci

Jo a NASka má pevnou IP adresu v rozsahu předvoleném na routeru a vyhrazenou v routeru

hodnocení

0x
To co popisuješ se mi vůbec nezdá. O jaké má jít disky? Připojené jako síťové jednotky? iSCSI? Nebo jen share?
Taky si uvědom, že spuštění pc neznamená probuzení NASu. O to se stará případně až OS. Krom toho sice obecně hlavně Win budou nadávat na nedostupnost disku, ale když se na něj zkusíš dostat tak to půjde buď hned a nebo po chvilce co nastartuje. Můžeš mít jen vypnuté disky, ale můžeš mít taky uspaný celý NAS.
Trochu doplň informace, protože to co popisuješ není běžný stav.
kolemjdouci

Takže mám NASku (Synology, dva zrcadlené disky) připojenou v lokální síti s pevnou IP adresou, která je v rozsahu, který mám nastaven na routeru pro lokální síť. Na disku mám čtyři adresáře.

PC W10 (všechny aktualizace). Ráno zapnu PC hned nebo i klidně až po kávě spustím "Průzkumníka". Vidím ty čtyři adresáře v "Síti", ale jsou na nich červené křížky. Když na ně kliknu, tak nahoře beží ten zelený pruh, jakože načítá, ale pak vypíše , že to není dostupné.

Když v CMD dám "NET USE", tak ty adresáře vypíše s poznámkou "Odpojen".

Pak stačí provést restart PC a vše již funguje. V "Průzkumníku" jsou ty adresáře v síti dostupné - "zelené" a "NET USE" hlásí pro každý adresář "OK".

Tento stav je tak 50:50. Proto jsem chtěl dát do "Po spuštění" nějaký příkaz, který by provedl znovu připojení síťových připojení.

Dík za tvůj čas.

No většinu z toho jsi už psal, ale pořád nevíme jak máš nastavenou NASku. Ne síťově, ale z pohledu power managementu.
Dostaneš se v tu dobu na web management? Pingá? Pc je v pořádku na síti? Tedy třeba net jestli ti v tu chvíli jde.
kolemjdouci

Power managment je nastaven - nad ránem provede geozálohu a jde spinkat. Přes den jede pořád.

PC v síti v poho - mohu tisknout na síťové tiskárny, stáhne se mně pošta a web jede také.

Ping a přístup na managment vyzkouším, až situace nastane.

Neřešme, jak je nastavena NASka, řešme to, že po restartu PC je přístupná - tzn , že problém je v síťovém připojení PC, takže dokáže příkaz "IPCONFIG ..." či "NET ..." provést obnovení síťových připojení?

Ještě mě napadá, že problém asi začal po nějaké aktualizaci Win, takže Mrkvosoft asi nepřinutím udělat opravu a na webu Synology, také nic není.

kami123

Předpokládám, že tam máš LAN. Pokud tam máš switch, tak se do něj píchni jiným kompem a pusť tam po dlouhém vypnutí stálý ping na NAS a sleduj, co to dělá - po zapnutí, po restartu...

Pokud bude stále odezva, tak bych problém v síti nehledal.

Teď se dívám , že jsi mezitím odepsal a to k tomu moc nesedí. Ale stejně bych to zkusil.

Když neřešme tak neřešme nu. Ale jak chceš řešit problém když sám nechceš spolupracovat a vylučuje co se ti hodí.
Power managment- udělá zálohu a jde spát, přes den běží celý den. Takže neběží... Já pořád vidím souvislost s NAS. Tak ji zákaž uspání a zkus.
Jo a běžně pokud není vypnutá a rozjedou se jen disky tak není třeba nijak obnovovat připojení. To se provede když se tam zkusíš znovu připojit. Ipconfig /release a ipconfig /renew je nové načtení ip (nejdřív ji pustíš prvním příkazem a novou dostaneš tím druhým), ale pokud by to byla jediná možnost tak to už je hodně velká prasarna.
kolemjdouci

NASka se nevypne, jen uspí disky. Po zapnutí PC, když nastala popisovaná situace jsem zkoušel "Průzkumníka" nechat doběhnout (několikrát vyp/zap), F5 na nepřístupných adresářích, "NET USE" u těch 4 adresářích hlásí "Odpojeno", zkoušel jsem i vyhledat nová síťová připojení - nenajde nic. Ty 4 adresáře z NASky mám v PC s volbou pamatovat si - obnovit po znovu připojení (či, jak to Win píše). Pomůže jen restart PC.

kami123

No a zkoušel jsi disky komplet odebrat a znovu připojit?

Jo takže máš evidentně namapované disky podle toho co píšeš. Teď uvidíš jestli se dostaneš na nasku jak už jsme psali- ping a mgmt.
Co z jiného pc/nb?
kolemjdouci
hodnocení

Tak situace dnes nastala:

IPCONFIG vypíše vše, tak jak má

IPCONFIG /RENEW - proveden, bezezměny

PING na NASku - nejede

přes webové rozhraní se do NASky dostanu

další dva PC se na NASku dostanou

takže restart ...

Ping nejde? A z jiných pc jo? A web jde... To mas nějaké divné.
Ja psal dva příkazy a bylo to tak úmyslně. Ty jsi použil jeden. Já bych opravdu to připojení nejdřív uvolnil, přijde mi to lepší.
Víš z tvého popisu bez ničeho co by šlo osahat to bude těžké. Píšeš že ukazuje vše jak má, ale to říkáš ty, jaká je realita?

kami123

PING na NASku - nejede

přes webové rozhraní se do NASky dostanu

Tyto věci se navzájem vylučují, zkus to víc upřesnit.

Asi to nepomůže, ale zkusil bych ve správci zařízení odebrat síťový adapter.

Kami123
Nevylučuje se to, ale divné by bylo kdyby z jiného pc ping šel.
kami123

Z jakého důvodu?

Jedině, že by ping někde nebyl povolený / byl zakázaný. Ale proč?

Každopádně bych se těmy pingy více zabíral.

kami123

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]