Nejste přihlášen/a.
Na čelní straně počítače mi začala blikat červeně pravá LEDka. Přesto jsem ho zapnul a obě kontrolky se rozsvítí zeleně, počítač se snaží naběhnout a levá kontrolka začne poblikávat . Asi po minutce se už začínají na monitoru objevovat patřičné symboly ale nabíhání se přeruší a začne červěně blikat pravá LEDka doprovázená přerušovaným zvukovým signálem, který sice asi po minutce zmizí ale její červené blikání zůstává. Levá se už neprojevuje. Tak jsem to nechal v tomto stavu půl hodiny a co jsem už popsal se opakuje s tím, že počítač sice naběhne, mohu spustit třeba SEZNAM ale po chvilce se opět sám vypne a opakuje se popsané blikání. Můžete mi vysvětlit co ty LEDky signalizují, případně co mohu očekávat.
mám stejného "dědečka" ,- pravá ledka se na tom mojem rozvítí se zapnutím počítače a je celou dobu provozu rozsvícená (zelená) - levá ledka se rozvítí zeleně vzápětí a po chvíli začíná problikávat - podle toho jak pracuje HDD, když je v "točkách", tak svítí nepřetržitě ,potom přestává - třeba nyní,když píši tyto řádky tak nedělá nic. Nikdy se mi však nestalo,že by svítíla některá z nich červeně, ani zvukové signály nemám.
snad odpoví někdo lépe než senior
ještě jsem si vzpoměl,že když jsem se snažil "vylepšit" paměti přidáním dalšího modulu a potom i přidáním grafické karty (tady je na zákl.desce) se mu moje "vylepšení" nelíbilo o ozýval se právě přerušovaný signál a vypnul. Po odebrání potom vše přešlo do současného stavu a já s "vylepšováním" raději skončil.
Takže by to mohlo být i přetížením zdroje,jak je zde od některých rádců psáno.
Pěkný návod.
Doporučil bych i stranu 22. Tam je popisováno blikání napájecí LED a pípání, tazatel ale musí posoudit, zda to odpovídá skutečnému dění. Píšou tam, že kromě poruchy zdroje se podobně může projevovat i obyčejné přehřátí (např. kvůli zadřenému větráku).
Každopádně bych PC otevřel, podíval se, zda není moc zaprášené (hlavně chladiče, vrtulky, průduchy apod.), zda se větráky dobře točí, a omrknul bych zdroj (to ale jen někdo zkušený).
nyní je stav takový : stále ( tedy už přes noc) bliká ta pravá, červená Ledka a to v rytmu 4x asi po půl vteřině následuje asi dvouvteřinová pauza pak ta čtyřnásobná půlvteřinová pasáž a tak dokola-třeba to něco také znamená . . .. Tak nevím, jestli mám něco zapínáním pokoušet, abych něco zbytečně nepokazil. Jak jsem zmínil je mi 70 a nejsem vůbec v tomto směru zdatný. Odhaduju se jen na uživatele. Zkusím si pročíst Vaše doporučení, odkazy a uvidím zda si troufnu nějak jednat. Děkuji všem za příspěvky a pokud na něco příjdu dám samozřejmě vědět.
Dobrý večer, jak jsem naznačil – po projití odkazů od –neo- a příspěvků ostatních rádců jsem si troufl bedýnku poodpojovat od všech přívodů, vysavačem vysát prach a osahal dostupné konektory, poté zpětně vše připojil a už mi dobré dvě hodinky šlape asi jak má i diody se chovají podle popisu od -jaraze- (doposud jsem jim ani nevěnoval pozornost). Po této operaci bych měl bych ještě jeden doplňující dotaz : nemohl jsem si nevšimnout, že na té velké desce je nainstalován knoflíkový článek Newsun CR2032 3V v držáčku, který podle mě umožňuje jeho výměnu. Tak dotaz zní: jaká je jeho funkce a má nebo musí se tento článek nějak kontrolovat nebo preventivně měnit, pokud ano, tak kdy a jak. Při uplně vypnutém a od sítě odpojeném počítači nebo jak. Jeho stav (napětí) nelze bez vyjmutí asi změřit. Všem, kteří se mi snažili poradit moc a moc děkuji !
Knoflíkové baterky jsou pro uchování nastavení BIOSu a hodin.
Nastavení BIOSu se dá vyvolat po zapnutí počítače ještě před nabíháním operačního systému a jsou tam takové základní věci jako pořadí disků pro zavedení operačního systému (že např. nejdřív zkusí pevný disk, když neuspěje, zkusí CD, když ani tam nic zaveditelného nenajde, zkusí USB, ...), celkové zapnutí/vypnutí USB, povolení/zákaz vestavěné zvukovky, nastavení rychlosti pamětí, nastavení některých parametrů vestavěné grafické karty atd. A taky se tam dá nastavit datum a čas.
Hodiny (časovač na základní desce) trvale běží a udržují datum a čas po dobu, kdy je počítač vypnutý. Takže jakmile počítač zapneš, hned mají programy (operační systém) k dispozici správný čas.
Vybitá baterka se pozná podle toho, že počítač obvykle hned po zapnutí zahlásí neplatné nastavení BIOSu a nastrká tam výchozí hodnoty. Taky neví, kolikátého je a kolik je hodin (tak nastaví třeba 1.1.1970 apod.). Taky třeba vůbec nenastartuje operační systém, protože neví, odkud ho má zavést. Atd.
Když toto nastane (případně preventivně i dřív, ale baterka normálně vydrží dlouhá léta), počítač je nutné vypnout, nejlépe úplně odpojit od elektriky, baterka se vymění a počítač se zas zapne. Možná bude nutné pak jednou nastavit BIOS, možná budou použitelné i automatické výchozí hodnoty. Je dobré nastavit aspoň čas, ale když se nenastaví ručně, možná bude při nabíhání něco hlásit operační systém (to by určitě měl udělat), ale nakonec ten čas snad nastaví systém z internetu a do hardwarových hodin to uloží. A je zas na spoustu let pokoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.