Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

¨rychlost internetu?

Od: galapetr® odpovědí: 13 změna:

Ahoj, operátor od O2 mi vnutil zrychlení internetu z 20. na 50. - o stovku dražší...

Jak si mohu zrychlení ověřit?

Našel jsem na internetu Speedtest ale těch 50 nikde nevidím...

¨rychlost internetu?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Měřit rychlost na Wi-Fi není moc dobrý nápad. Jednak kvůli tomu, že signál a rušení Wi-Fi je daleko méně předvídatelné jak signál po kroucené dvoulince ethernetu. Zadruhé Wi-Fi je poloduplexní, tedy může v jeden okamžik jen vysílat nebo přijímat (stejně jak vysílačka) a toto se mění třeba i v řádu milisekund. Zatřetí Wi-Fi se chová de facto je bezdrátový hub, takže pokud na síti je někdo další připojený, tak krade přenosové pásmo i když je přenos jen v rámci LAN, třeba lokální stream přes DLNA na televizi. V neposlední řadě stále nedosahuje rychlostí ethernetu (10 Gbit/s plný duplex) vs nestálé nižší jednotky Gbit/s u Wi-Fi 802.11ax nebo WiFi 6.
Takže jestli je potřeba změřit rychlost přesně, tak jedině po ethernetu. Navíc je toto vyžadováno mnohými poskytovateli netu, aby vzali v potaz Vaši stížnost na nízkou rychlost. Pokud třeba notebook nemá ethernet v sobě, tak stačí za pětistovku dokoupit USB ethernetovou kartu. Sám ji používám, když mám pracovní notebook doma v režimu home-office a nechodím s ním po bytě, navíc hodí se to mít i třeba na správu routeru, protože Wi-Fi nabíhá zpravidla jako poslední a není na ni z praxe takový spoleh jak na ethernet ;)
Samozřejmě měření rychlosti na Wi-Fi má smysl třeba na otestování její praktické využitelnosti, ale ta právě nemusí souviset s (ne)kvalitou Wi-Fi, klidně může být problém na Wi-Fi a poskytovatel O.K.

hodnocení

0x

Ono to je až 50 , je třeba si ověřit kolik reálně se k Vám dostane, zrychlujemecesko.cz/... třeba zde pokud tedy máte VDSL technologii. Dále pak je možné že ste si domluvil VDSL bonding a to Vám musí zajet technik a dát terminátor případně novější router.

hodnocení

Na tom odkazu se mi ukázalo - tady není stabilní internet.

Jinak jsem zkusil další měření viz. obrázek

¨rychlost internetu? #2

Pres jakou technologii máte internet? LTE nebo kabelem VDSL či něco jiného?

04.08.21 20:24
hodnocení

Vdsl

lan
hodnocení

0x

Jak máte spojený počítač? Maximální rychlosti se při měření dosahne připojením LAN kabelem od PC/NTB k modemu, nebo routeru, přes wifi to běžně naměřit nejde. Ale to neznamená, že se rychlé připojení s wifi nevyužije, muže být na ní více zařízení, která v součtu plnou rychlost využijí.

hodnocení

Na PC používám wifi

Takže přes Wifi se zrychlení neprojeví?

Modem mi poslali taky nový, prý ten co jsem měl je už starožitnost...

Tak zrovna rychlosti do 50 Mbps nebývá problém dosáhnout i přes WiFi, pokud má 300 Mbps a trochu slušný signál. Ale souhlasím, že pokud chce ověřovat rychlost připojení a řešit to dál s poskytovatelem, tak měřit určitě na kabelu a nejlépe jako jediné připojené zařízení.

hodnocení

0x

Jak daleko jste od telefonní ústředny? Rozvod kabelem v zemi nebo po sloupech? Někde je problém při VDSL dosáhnout 2Mbps, dál od ústředny, staré kabely...i to znám...

hodnocení

Tel ústředna na poště? 8 Km. Kabely na sloupech.

Ještě k vaší otázce...nám nabízeli taky 20 a jde tam s bídou do 2... A pokud tam máte 20, nepočítejte bez úprav ze strany O2 s větší rychlostí...

hodnocení

Stále jsem se nedověděl JAK změřit těch padesát místo dvaceti

Ty to nechápeš?
1) neměř na WiFi,nemusíš ji mít v cajku a zkus to přes lan
2) pokud 50Mbit nemáš tak ho prostě nenaměříš- od toho je to měření

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]