Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká a jak instalovat W10 na PC s W7?

Od: bohumil® odpovědí: 13 změna:

Mám jeden starší PC s procesorem IntelPentium 4, 3,06 GHz a nainstalovanou pamětí RAM 2 GB. V současnosti mám na něm nainstalovány W7 32 bitové. Nyní chci na něj nainstalovat W 10 Pro. Jakou verzi je možné nainstalovat x86 (32 bit) nebo x64 (64 bit)?

A dále. Ještě jsem OS, na funkčním PC s OS, nepřeinstalovával, pouze vždy jenom instaloval OS na prázdný HDD (W7) z DVD.

Nový OS W10 mám stažen na zaváděcí flešce a zaváděcí klíč mám rovněž. V PC mám osazeny 2 HDD. Na HDD "C" mám nyní funkční a používaná W7 a na "D" mám uložená data a instalována ještě rovněž další W7 ("záloha"). Volbu, která W7 (zda ta z "C", nebo ta z "D") chci použít, provádím během spuštění PC.

Jak mám nyní tedy postupovat? Vymazat vše na HDD "C", pak vložit flešku se zaváděcím mediem W10 a PC restartovat? Nebo raději HDD "C" přeformátovat a poté provést restart s vloženou fleškou s W 10 pro instalaci. A při té instalaci tedy zvolit verzi x86, nebo x64?

Prosím, poraďte, ať něco nezblbnu. Díky.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

1x
To je ještě jednojádro?Jako 64-bit na 2Gb?
Sběrný dvůr...
Minimálně Q6600 nebo i3...lépe i5

hodnocení

1x

Nedělejte to, bude to nepoužitelně pomalé.

Ale pokud po tom tak toužíte, tak tam nainstalujte x86 (32 bit). Musel byste napsat přesný typ procesoru, aby se dalo zjistit, zda vůbec je 64 bitový, ale stejně s těmi RAMkami není potřeba instalovat 64bit systém.

Ale budete ještě rád vzpomínat na sedmičky. Na takový historický hardware desítky opravdu nejsou vhodné. Už ty sedmičky tam byly dost moderní systém, na tak starý a slabý hardware. Optimální tam byly XP.

kepler*
hodnocení

1x

Je pravda, že minimální RAM je 4 GB. Já jsem ji naštěstí měl, tak jsem upgradoval na W10 zdarma, přičemž mi zůstala zachována data i většina nainstalovaných programů. Další upgrade na W 11 už bohužel nepůjde, protože ten funguje jen na 64 bit architektuře a já mám jen 32 bit. Doporučil bych celkový upgrade počítače. Kolik ale ta sranda ale stojí, nemám ani páru. *nevi*

jm
hodnocení

0x
Možné to je. Bude to k ničemu. Minimální ram je 4 gb aby to něco dělalo. 8 je dnes uživatelské minimum. Linuxem jste se zabýval?

hodnocení

0x
U starých počítačů bývá hlavně problém s grafikou, desítky nemají použitelné drivery na tak starý hardware.

hodnocení

Zatím díky za reakce. Jde o počítač který využívám hlavně pro práci s texty (Libre Office), kreslení (Corel Draw) a případně dalších technických "pracovních" aplikací na chatě. Většinou bez nutnosti využití internetu. A s těmi instalovanými W 7 "chodí" nyní celkem dobře a bez problémů. Takže mi šlo spíše o to, zda by to fungovalo i s těmi desítkami a nejspíš tedy na těch 32 bitech. Nejde o žádné hráčské "dělo".*smich*

Ještě jsem si ale uvědomil, že přeinstalace pomocí té flešky, nejde asi dělat stejně jako s instalačním DVD, kd\ž jsem takto instaloval ty původní W7. Takže asi možný způsob s fleškou by byl, na tom HDD "C", po spuštění počítače na těch původních W7, odstranit v průzkumníku vše co se týká těch původních W7 (asi vše co je ve složce Windows) a pak spustit nějaký ten setup na té flešce, uvedený ve složce x86. Nebo se mýlím? V případě že bych celý HDD "C" přeformátoval a pak PC restartoval, pak, i při vložené té flešce, se instalace nových W 10 z té flešky sama asi nespustí. Je to tak?

A případně, co by se stalo, pokud bych překopíroval kompletně tu složku x86 z flešky na DVD a při vloženém tomto DVD do mechaniky, po přeformátování toho HDD "C", restartoval počítač? Došlo by k instalaci těch desítek z tohoto DVD? Ptám se asi dosti blbě, ale pouze na základě mých skromných vědomostí a úvah (které nemusí být úplně OK) *ee*. Opět děkuji za reakce.:)

jm
Vytvořit klon disku c... Když bude třeba, vyměnite si disk a jedete postaru.
Staré disky se dávají za odvoz.
W7 stále můžete upgradem změnit na w10. Je na to upgrade asistent ne netu. Stačí si napsat do googlu
jirib
Kreslení v Corelu,tak v nějakém prehistorickém...
W10 bez internetu?To bude teda hitparáda...
hodnocení

jirib - to by jsi se divil, co jsem za těch 35 let, kdy na počítačích a s jejich pomocí pracuji, jsem ,i na tom corelu (a zřejmě podle Tebe i dalších "primitivních" aplikacích ) , dokázal a dokáži nakreslit a vyprojektovat. A v prvopočátcích, kdy skoro nic, pro pracovní potřebu ani nebylo, jsem si i vlastní potřebné programy sám programoval. Dnes to ti mladší ani nechápou, když je všude plno různých aplikací a programů a je možné si je jenom "stahovat". Pro nás i první texťák T602 byla velká výhra.

A na chatě většinou ten opravdu "nutný a potřebný" internet "zvládnu" i z mobilu pořes data. Nejde o žádné hraní a surfování, ale o práci. Takže asi mluvíme každý o něčem jiném.

clovicekdoma
hodnocení

0x

Ahoj Bohumile , pokud by si měl zájem tak ti mužu za poštovný poslat ramky aby si měl alespon 4 či 8GB , případně i desku a procesor a chladiš kdyby si chtěl trošku upgradovat PC:)

hodnocení

Chtěl jsem zaslat odpověď přes "vnitřní poštu" ale zřejmě nejsi registrován. Takže píšu zde.

Tvá nabídka zní "lákavě". Nejspíš bych si s tím pohrál až bude chvíli čas a hlavně pro získání dalších zkušeností. Zatím mi, i takhle, pro mou potřebu funguje tenhle dobře a pokud zůstanu u těch sedmiček, jak mi někteří radí, tak by to i snad stačilo. Jak jsem psal, používán hlavně na chatě, pokud tam potřebuju něco psát a vymýšlet. Jinak "funguju" běžně na "noťasu", sice už také 5 let starým, ale s dvoujádrem IC I3 a 6 GB paměti. A nechce se mi jej na chatu tahat.

Ale pro Tvou informaci uvádím současný stav tohoto "staříčka". Na vnitřním štítku ještě našel, že je to asi "senior produkt" z roku 2006.:-D "Odešel" mi totiž, na mém ještě starším PC, z roku 2004, HDD (ještě ATA) a já vylovil, asi před třemi lety, u nás v elektrokontejneru, tenhle (bez bedny, HDD a DVD ) ale jinak komplet a už na HDD SATA. A tak jsem z těch dvou dal dohromady tenhle (předělal bednu, přestrojil co bylo potřeba a koupil na bazaru za 300,- Kč dva SATA HDD (80+320GB) a nainstaloval ty W7.

Tak nyní mám původní desku: Intel Desktop Board 02 / D946G7TS. Dále je na ní papírový štítek LAIS6400028X AA D 66165-302. O co jde nevím a asi to ani k ničemu není. A je osazena jedna pozice s RAM o 2 GB a jedna pozice je volná. Procesor Intel (R) Pentium(R) 4 CPU 3,06 GHz. To vytaženo z "vlastností systému".

A ta RAM je - opis štítku na ní (opět nevím o co jde, pouze že jde o 2 GB paměti) : 99U5429-015.A00LF, 0000004690629, NMLOJ-19KMQD-FWD86, NABOQU-AKMK 1621012, KVR - KVR 800D2N5/2G, 1,8V.

No a tak, pokud by jsi byl tedy "clovicku" ochotný mi něco použitelného na to HW upgrade poslat, byl bych i docela rád. Třeba jen i aspoň tu paměť navíc. Co se týká zaplacení poštovného, tak bych Ti je zaplatil předem a šlo by pouze o to, dát vědět kolik a kam - napsat částku a poslat číslo účtu na nějž bych Ti to mohl poslat.

Ještě jednou moc děkuji. Jirka (alias Bohumil) :)

píšu ti přes Vnitřní poštu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]