Dobrý den, zakoupil jsem počítač a při zapnutí a načítání vypisuje "No IDE Master HDD detected, press F1 to..". V počítači je jenom jeden disk a ten to rozpoznává jako IDE Slave, né jako Master. Jde z něho nějak udělat Master? Vypínat F1 upozornění v Biosu se mi nechce. Děkuji
Musíš HDD vyndat a tam obvykle mezi napájecím a datovým konektorem bývají piny, které se překlenou dle potřeby.
tomas43
To jsem se nějakým způsobem z videjí na YT dozvěděl, ale nepochopil jsem který piny a čím je spojit. Jestli stačí spojit vidličkou na 5 sekund? Je to nějakej starej Seagate myslím. Ale děkuji za info
Jak píše @riva, jumperama nastavit na MASTER. U každého disku je to trochu jinak, ale bývá to vyznačené přímo na něm. Druhá možnost je nastavit na CABLE SELECT a zapojit disk na konektor na konci kabelu (pozice MASTER).
tomas43
Na ty piny se mrknu. Nastavení cable select? Takže musím disk správně zapojit a potom ještě nastavit v Biosu? Já těm IDE diskům moc nerozumím. Děkuji
Co si pamatuji tak každý disk to měl značených. Ať už ve formě obrázku a nebo zkratky přímo u pinů. A některé disky měly Master pozice dvě- jednu když byl single a jednu když měl slave. Ale už nevím co to bylo za disky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.