Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení WiFi

Od: voloda® odpovědí: 12 změna:
V domácnosti využívám 2 routery. První jako hlavní Archer AX20 a druhý Archer C6 jako AP, oba jsou vzájemně propojené kabelem. V garáži mám umístěný extender. Jde mi o to, jestli mám síť obou routerů včetně extenderu pojmenovat jinak nebo to nechat pod jedním názvem. Tedy jako jednu síť nebo dvě sítě. Ještě snad jedna věc. Poskytovatel mi dodal novou anténu, která sama přidává IP adresy. Tedy klidně by mohl AX20 sloužit rovněž jako AP. To bych asi nevyužil všechny jeho funkce. Nevím, co je lepší.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Já mám tři routery, jeden který vše řídí a dva obyčejný. Propojený kabelem LAN - LAN. Stejný názvy sítě, stejný hesla, jen u každýho routeru jiný kanál. Funguje to bezvadně.

K čemu tam máš třikrát překlad adres a třikrát firewall? Nesmysl.

Možná jsem to blbě napsal, ale ty dva routery mají vše vypnutý, vlastně jen vysílají WiFi. Jak píšu, vše řídí jen jeden.

pak to nejsou routery ale AP. V tom případě samozřejmě OK.

hodnocení

0x

V síti by měl být vždy jen JEDINÝ router. Vše ostatní by mělo být používáno jako switch (pro drátové připojení) případně jako AP (pro bezdrátové). Není nutno aby všechny potřebné fuknce (DHCP, DNS, NAT, firewal) zařizovalo jedno zařízení - v profesionální praxi to bývá oddělené - ale nesmí to být vícekrát jinak z toho mohou vzniknout zmatky

hodnocení

Takže mohu nechat vše pod jedním názvem, heslem a samozřejmě s jinými kanály? A co s tím prvním roterem, nechat zapnuté DHCP nebo vypnout a nechat to na anténě poskytovatele.

hodnocení

0x

Za mě je lepší řešení to nechat běžet vše pod jedním SSID (jméno WiFi), umožní to pak tzv. WiFi roaming, že si klient sám bude vybírat silnější AP a nebude nutné to dělat ručně. :) Viz můj článek na stejný problém (tady jsem dal dohromady DD-WRT na TP-LINKu v roli AP a MikroTik v roli routeru) poradte.cz/...
Pokud anténa už umí funkce routeru (firewall, NAT, DHCP, apod.), pak bych to vybíral podle toho, které zařízení má větší výkon (CPU, RAM), pokud je to AX20, pak ať routování řeší on, v opačném případě ať to dělá anténa

hodnocení

Děkuji za info, nechàm to tak, jak radíte. Mě šlo o to, aby se routery mezi sebou nehádaly. Oba potřebují kvůli dostupnosti WiFi po celém domě. DHCP nechám na AX20 umí i WiFi 6, předpokládám, že jeho výkon není špatný. Jinak pro info jeho IP 192.168.1.1, IP antény 192.168.4.1. výkon antény neznám.
Děkuji.
Ty IP adresy jsou od sebe hodně daleko. Jste si jist že tam není další NAT a další DHCP?

Právě, ty IP adresy jsou v různých subnetech (bavíme-li se o běžném /24 subnetu). Za mě třeba mám router na adrese 172.30.0.1 a APečko na 172.30.0.2, obojí na subnetu /23. Pokud budete mít ta zařízení na různých subnetech, tak to bude dělat problémy, že se pak třeba nedostanete na administraci APečka.

hodnocení

Omlouvám se, zase tomu tolik nerozumím.Výchozí brána internetu z antény 192.168.0.4, DHCP pravděpodobně zapnuto, IP routeru AX20 192.168.4.254, DHCP zapnuto, brána routeru 192.168.1.1 a předává adresy klientům. Klienti SSID stejné, heslo stejné.
hodnocení

To jsem to pomotal. Anténa poskytovatele DHCP 192.168.4.1, router AX20 DHCP 192.168.1.1.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]