Nejste přihlášen/a.
Splácává se tady v tom vlákně spousta úplně odlišných dotazů.
Především se mi nezdá, že by nějaký soukromý provozovatel připojení k Internetu směl sáhnout na telefonní vedení Telecomu (O2).
Potom hned v úvodním dotazu je poznámka, že poskytovatel poskytne Ethernet port (Ethernet opravdu není telefon a většinou po telefonních drátech nechodí).
Pak se píše o tom že je to velký barák a že bude potřeba několika routerů - proboha proč? Router je zapotřebí pouze jeden, někde co najblíže připojení ven. Pak už se použije spojení UTP kabely a jako aktivní prvky jednoduchá AP, případně switche.
Dotaz "pro signál VDSL2 z hlavního routeru bych mohl použít starší VDSL router" je opět blábol - VDSL/VDSL2 je způsob přenosu po telefonních linkách, není to žádný signál u uživatele. Takže ten starý router (samozřejmě s vypnutou částí co dělá router) se dá použít jako AP, ale ne pro VDSL2 signál nýbrž pro normální připojení UTP kabelem k tomu hlavnímu routeru.
Libovolný AP lze použít jako přijímač/vysílač a připojit jej kabelem k dalšímu, který pokryje vzdálenější prostory. Existuje to i v jedné krabičce jako WiFi Extender.
Síťařina je opravdu trochu složitější než tahání drátu pro domovní zvonek.
Před časem jsem řešil něco podobného v jednom bytě. Zavolal jsem na O2, že bych chtěl takový a takový internet. Druhý den zavolali, že to nebude problém a pošlou technika, který vše dodrátuje a zapojí. Technik, sice nebyl přímo od O2, alébrž od nějaké firmy a ten to vše udělal. Taková perlička na závěr, na velikonoční pondělí odpoledne.
V tomto případě bych jim zavolal, ať vše udělají, že tomu absolutně nerozumíš a pokud to neudělají, že půjdeš jinam.
Jasný. Ovšem k prvnímu routeru vede klasický telefonní kabel a od něho dál již vše ethernetovým kabelem. Já mám v baráku a na zahradě dohromady tři routery, vše na jedný síti, stejný hesla, jen jiný kanály a telefony si automaticky najdou nejlepší signál. Funguje to bezvadně.
To jenyk : Mám stejný problém s rozvedením signálu po baráku. Chci se zeptat, zdali pro signál VDSL2 z hlavního routeru bych mohl použít starší VDSL routery zapojené jako AP?
Protože telefonní linky i ústředny patří Telekomu,využívá je O2.Šíří jimi převážně televizní signál a rychlý internet.Pokud jsem v kontaktu,v městech existuje řada poskytovatelů internetu i po komerčních sítích přes optické kabely,a nabízejí exkluzivní služby.Dnes se pomocí digitálních sítí lze připojit v desítkách možností.Pak už záleží na možnosti,sehnat reference na něktrého z nich,aby člověk neprohloupil.
JABRAKA
Neni pravda. Tyto linky a zavisle technologie vlastni CETIN ktere tyto pronajima dalsim poskytovatelum. O2 je jen jednim z nich. Jiz je tomu davno co doslo k rozdeleni.
O2 vlastni minimum technologii vetsinou jen core casti site.
Na montaz u koncovych zakosu si CETIN najima externi firmy. U mne je to treba Temo, nekde je to Sitel a jine.
Nic netahejte, ta linka je stejne mrtvá. Zažádejte na O2 o zavedení pevné telefonní linky a oni vám to natáhnou, kam si řeknete. Až bude linka funkční, zvolte si poskytovatele netu a ten vám zařídí zbytek.
Jenže on píše, že tam mají poskytovatele který má své optické kabely a z těch pak zřejmě připojuje domy. Pro takový případ jsou všechny telefonní dráty k ničemu.
Linka mrtvá není, Cetin natahal do ulice optiku, k a do baráku to jde normálně po stávajících telefonních drátech. Telefonní linku opravdu nepotřebuje.
Proč by si měl žádat o zavedení telefonu, když nechce telefon, ale internet? Už dávno nejsou tyto dvě služby na sobě závislé...
Ten Cetin má vlastní síť? Teď jsem koukal a u nás (vesnice) Cetin má pokrytí, ale 20 let tady na ty dráty nikdo nesáhl. Jo chápu, že to má pronajaté od O2 a že lze mít internet bez telefonu, ale pak je to o službě a ne vedení jako takovém. na té fotce je skříňka s nápisem "Telecom", takže ty dráty asi patří O2. Prava je, že je možné, že O2 linku zapne, ale žádá se o to Cetin.
Cetin vlastní telekomunikační síť (hardware) bývalého Českého Telecomu. O2 si od něj síť pronajímá, stejně jako asi dvacet dalších různých poskytovatelů...
Cetin siť udržuje a modernizuje, zavádí optiku a podobně, pro konkrétní službu je ale třeba obrátit se právě na konečného poskytovatele služby, kterým je právě O2, T-Mobile, Vodafone, Nordic Telecom, Giganet a asi dvacet dalších.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.