Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám stolní pc připojený k internetu kabelem a rychlost stahování je podle speed testu cca 30 Mbit/s. Na mobilu se však přes wi-fi bez problémů dostanu nad 200 Mbit/s (platím si 300 Mbit/s). Neví někdo, proč je internet přes kabel paradoxně o tolik pomalejší?
Předem díky.
Neznáme topologii Vaší sítě, ani jak výkonné PC máte a jakou má síťovou kartu. Nicméně podle takového rozdílu rychlostí usuzuji tyto možné problémy.
Odlišné testovací služby)
Používate na mobilu i PC tutéž službu na test rychlosti? V některých případech se mohou vybrat jiné testovací servery a metodiky, což může dělat pak psí kusy. Za mě třeba na aplikaci a webu Speedtest volím vždy stejný server (třeba STARNET)
Nekvalitní, poškozená nebo příliš dlouhá kabeláž)
Zkontrolujte použité kabely, pokud je ethernetový kabel příliš ohnutý, někde skřípnutý nebo jeden pár vodičů je úplně přerušený, pak v horším případě úplně vypadne spojení, anebo z 1 Gbit/s skočí na 100 Mbit/s.
Toto se dá ověřit buď na PC, na jaké rychlosti se PC dohodlo s routerem / switchem, případně se to omrknout ze strany síťového hardware, pokud to umí viz obrázky. Vidím tam třeba v menu routeru na screenshotu, že tiskárna na portu " 1" se dohodla s routerem jen na 100 Mbit/s, což třeba v mém případě je O.K. protože má jen 100 Mbit/s kartu. Kdyby Však uměla 1 Gbit/s, tak by to již bylo varování, že je něco zle :/
Dále se také podívejte na klasifikaci kabelu. Není ethernetový kabel jako kabel, na potisku bývá uvedená třída kabelu. Ve Vašem případě byste měl mít alespoň Cat5e, lépe Cat6. Cat5 nebo Cat3 už je celkem málo.
Pomalé PC nebo problém s LAN kartou)
Pokud je ten počítač už staršího data a neoplývá výkonem, pak už CPU zkrátka nezvládne tak rychle protlačit pakety tam a zpátky skrze síťovou kartu. Třeba v mém případě na starém netbooku, co má 100 Mbit/s síťovku protlačím většinou jen do 70 Mbit/s, i když tam mám Cat5e kabel a 500 Mbit/s symetrický tarif.
Případně pokud PC má výkonu dost, pak občas dokáže pozlobit buď závada síťovky nebo chyba / bug v ovladači. V takovém případě zkuste aktualizovat ovladač a pokud ani to nezabere, zkuste si pořídit buď novou síťovku do PCI-E slotu, případně do USB 3.0 (s touto viz zde mám celkem dobré zkušenosti třeba u ultrabooku a Chromecastu 3, kde ethernet vůbec není)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.