Nejste přihlášen/a.
Využívám připojení na Internet od o2, typ VDSL2. Připojení občas vypadává a když provedou diagnostiku, tak řeknou, že je to v našem routeru, který jsme zakoupili od o2 (je to taková malá bílá krabička bez vnější antény). Chtěl bych zakoupit nový router, ale nevím jaký, aby byl pro VDSL2 a nepoužíval jazyk Java, který už není podporován a aplikaci Java, která se už neaktualizuje, jsem už z PC odinstaloval. Poradí někdo?
Omlouvám se, spletl jsem si Flash Player, který používá Javu. Můj současný router je ZTE TXHN H168N, který má jeden konektor označen jako TV. U toho cetinu není možno zjistit cenu a ten ZTE H267A je dost drahý, takže možná by bylo únosnější si ho od nich pronajmout a platit měsíční paušál. Jinak ještě jednám s VODAFONEM a uvidím, co mi nabídnou, kdybych k nim přešel.
Modem od opa byva smejd viz digilidi.cz/...
Rada za tisice.
Kup si na bazosi Comtrenda. Vyjde tak na 100-200 Kc
VDSL2 do 100 Mbit to je technologie stara 10 let, to uz ma kazdy modem.
Ja mam Avm Fritz
Nejdřív by bylo dobré ověřit, jestli je opravdu vadný. Z vlastní zkušenosti se mi tomu nechce věřit. Mám 10 let starý Comtrend VR-3026, trvale zapnutý a za tu celou dobu se nikdy nestalo, že by kvůli němu internet vypadnul. Když se to stalo, byla to předem ohlášená odstávka. Tentýž koupil loni také můj syn za 100 Kč a také mu funguje bez výpadků na jiné lince. Porucha modemu se sice nedá úplně vyloučit, pravděpodobnost je ale malá a proto doporučuju koupit za pár stovek jakýkoli, který prodával O2 na vyzkoušení a vyloučení poruchy. Vidím to spíš na delší jednání s O2. Jako první navrhuju přehrání firmware a kontrolu všech konektorů. Zkuste na zkoušku vyřadit splitter.
Připojení od O2 a modem taky od O2? Řekl bych jim, že mi ho sami prodali a postavil bych to tedy jako reklamaci: buď připojení, nebo modemu.
Poslali mi zprávu, že je modem zastaralý, ať ho vyměním za nový. Nakonec jsem na nátlak rodiny objednal u nich nějaký modem za nájem 99,- Kč měsíčně.Prý bude v záruce 5 let. Bonding u nás není možný.
ferax: Fakt tomu říkají bonding ( o2.cz/... ) - přivedou dvě linky, takže je pak dosažitelná dvojnásobná rychlost.
aloisb: No jo, úplně stejné, jako u nás: instalují si do rozvodů nový hw, který buď dobře nedodržuje standard, nebo to neumějí dobře nastavit (nejspíš platí obojí), a pak nutí uživatele k výměně modemů za verze, které tu novou prasárnu skousnou.
Osobně bych šel cestou CETIN terminátoru, za který si dáte běžný kabelový router s WiFi a roztaháte kabely / spustíte WiFi.
Jednak nebude vše spoléhat na jedné krabičce, druhak můžete mít i tzv. VDSL bonding (spojení dvou linek) a také až jednoho dne k Vám natáhnou optiku a přejdete na ni, tak jen vyměníte CETIN terminator třeba za media convertor na optiku (FTTH), případně přímo zapojíte ethernet (FTTB), anebo v případě poskytovatele kabelové TV za jejich DOCSIS modem. Výkonný router jde sehnat i kolem 2000-3000.
Třeba za mě mám MikroTik RB962UiGS. Kromě aktualizace firmware není třeba restartovat a běží velmi stabilně i týdny bez restartu, WiFi má slušný dosah i bez externích antén a na obou frekvencích 3 datové streamy (3x3 MIMO), uroutuje s 11 firewall pravidly s rezervou 500/500 Mbit/s linku a pokud se v jejich systému vyznáte, zvládne i firemní použití (VLAN, komplexní firewall, skripty, automatické joby, apod.). Jedinou nevýhodu to má, že MikroTik není úplně pro lamy nebo "BFU" (Běžný Franta uživatel).
Další dobrou volbou je Archer C7 AC1750 jak s originálním firmware, tak s DD-WRT nebo OpenWRT. Za nižší cenu nabídne stejně rychlou Wi-Fi, jen s tou stabilitou to bude mírně horší, na druhou stranu jeho zprovoznění by měl zvládnout i "BFU"
Nemyslim si že by to bylo v routeru, spíš jen kecaj.. O2 modem mi chcípl po záruce, nový za kilo/ měsíc mi taky předhazovali, jsem se odíval na výslednou cenu a poslal je s tim do háje Odjinud mi byl doporučen TP-link TD W9960 za litr a funguje v pohodě. Jen není přednastavený, tak je třeba ho nastavit (nic složitého)
Dobrý den,
jak už tady někdo psal, také bych šel do Terminátora od CETINu. Je to speciálně vyladěné zařízení právě na jejich síť a celkem dlouho ho testovali. Navíc s ním můžete využít bonding, pokud je u vás dostupný (momentálně to jde na rychlosti až 20 Mb/s, ale snad brzo by to mělo jít i na 50). S tím se dostanete na až dvojnásobnou rychlost. Jestli je u vás dostupný je ale potřeba se zeptat operátora.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.