Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Externí HDD-jaký je náš oblíbený výrobce

Od: udo5® odpovědí: 25 změna:

Western Digital

Adata

Seagate

Verbatim

Transcend

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nemám oblíbeného... když se rozhlédnu po stole, tak mi tu leží 1x Adata, 1x Transcend a 2x Western Digital.

kicune*
hodnocení

1x

Nemám vysloveně oblíbence. Jen se v prvním řadě vyhýbám ext. diskům, které jsou řešeny tzv. "napevno", tzn. že nejsou uzpůsobeny pro snadnou výměnu disku uvnitř.

Postupem času ale zjišťuji, že mi celkem vyhovuje konstrukční řešení české firmy I-Tec. Imponuje mi konstrukční promyšlenost a rozmanitost jejich výrobků.

host

díky za typ i-tec, to stojí za úvahu, podle technických údajů se do něj vejde HDD nebo SSD disk. Kdybych mohl, dal bych vám bod.

kicune*

Tenhle co linkujete jsem někde viděl i levněji. A musí se šrouhovat při výměně disku.

Já mám tenhle: czc.cz/...

Už ho mám strašně dlouho, kupoval jsem ho někdy ve 2013. Stále šlape bezvadně. Výměna disků je opravdu blesková, jako když měníte zásobník v pistoli. Není potřeba nic šroubovat, jen zmáčknout ten jistící "čudl"uprostřed a rámeček se otevře.

kare
hodnocení

0x
Primárně bych volil výrobce externí HDD od výrobců HDD. V ostatních externích HDD, bude HDD od:
Fujitsu.
Hitachi.
Maxtor.
Samsung.
Seagate.
Toshiba.
Transcend.
Western Digital.
Ale to vám nikdo nepoví.

hodnocení

0x

Western Digital.

kare
16.05.21 10:57
Seagate.

hodnocení

0x
WD neberu, protože mají svoje disky přímo s USB a když se pak ulomí/poškodí konektor, je problém se na disk dostat. Např. Adata používá většinou běžné SATA disky Toshiba a do nich zapojený převodník SATA-USB. Sice je pak externí disk trošku větší, ale pokud dojde k mechanickému poškození konektoru (a že jsem je řešil už hodněkrát, hlavně u Micro USB), není problém koupit za tři stovky box jiný a disk do něj přehodit, případně ho připojit přímo do počítače přes SATA a dostat z něj data.
Když se ke mně dostal takto poškozený WD s vadným USB přímo na disku, byl to docela problém.

hodnocení

0x

Můj oblíbený externí HDD je jakýkoliv starší disk z NTB v krabičce z číny. Disk jeden stejně na USB3.1 a běhat s ním nejdu. Pro přenos dat je to úplně jedno. A jako záloha je externí HDD blbost.

Mohu vědět, proč je externí HDD na zálohu blbost? Přijde mi to naopak jako ideální řešení pro běžné uživatele. Disk můžu mít uložený na bezpečném místě a díky USB rozhraní kdykoliv jednoduše zálohovat. Pro lidi, kteří nemají doma nijak řešené síťové úložiště je to velmi dobrý způsob zálohy. Jaké navrhuješ lepší řešení?

Pokud nemají jinou možnost, ať to použijí ...Já to jako alternativu pro trvalé zálohování nevidím.

Externí HDD chápu jako flešku o vyšší kapacitě. Pokud potřebuje někdo poradit název výrobce s TOP výrobkem, aby si tam uložil fotky z dovolené, postrádám v tom smysl. Pokud potřebuje zálohu stálou a kvalitní, nemůže se spolehnout na externí disk. Pak stačí maličkost a data jsou v...

Ale pořád jsi mi neřekl, co je teda ta lepší možnost ;)

hlavní otázka zněla jinak, mého dovětku si prosím nevšímejte... je to můj názor. Můžeme se o tom pobavit jinde.

16.05.21 16:49
*smich*

@ mikihans® ... lepší a bezpečnější možnost zálohování oproti externímu HDD je NAS. Sice bych nenazval zálohování na externí disk jako "blbost", ale ta NAS-ka je určitě lepší. Ono asi také záleží na tom, co chce jeden zálohovat a jak důležitá ta data pro něj jsou. To je ale už na zvážení toho, kdo tu zálohu chce. Myslím ale, že při současných cenách NAS je to asi lepší než jen ext. disk.

@millcom

Když budu hnidopich tak ti řeknu, že NAs neznamená oproti externímu HDD automaticky nic super bezpečného. Zajisté myslíš NAS s 2 a více disky v RAID jiném než 0;)

@maverick ... tak samozřejmě že NAS s jedním diskem je prakticky totéž jako samotný HDD, jen se zvýšeným komfortem o software pro zálohování. Pokud mluvím o NAS tak určitě min. 2HDD v Raidu. Ale také jsem psal, že záleží na tom, jak důležitá ta data pro majitele jsou a on musí zvážit co je pro něj důležité. Možností je samozřejmě celá řada - je to jen o důležitosti, komfortu a o penězích. Kbybych já chtěl být hnidopich, tak zálohovat se dá i na 51/4" disketu - pokud víš co to je :)

@millcom

Tak ted jsi mě s tou disketou pobavil *smich* Nejsem ucho na škole ;) Tyhle diskety jsem zažil jen okrajově, ale 3,5 diskety jsem používal dost i na přenos později k někomu kdo měl vypalovačku. A to tu byly ještě takové věci jako ZIP, JAZZ... *frajer*

kicune*

To by mě zajímalo, kolik takových disket by bylo potřeba pro zálohu mého 12TB NASu. Za barákem máme pole asi 10 ha, snad by se to tam vešlo na hromadu?

*smich*

@kicune Potřeboval by si jich asi ... moc. Jedna 5,25 měla kapacitu 1,2MB, takže to s tvojí NASkou vypadá na 10000 kousků. Ten největší problém ale netkví v počtu těch disket, nýbrž v čase, který bys na to potřeboval. Pokud si vzpomínám, tak zálohování na jednu plnou 5,25 trvalo kolem 2 minut. Z toho tedy vypývá cca 330 hodin. Držím palce. A to jsme za mlada používali ještě i 8" diskety. Byl to spíš formát LP desky, ale nebylo tenkrát (1980) nic jiného po ruce.

@maverick ... sorry, ale ZIP to už byl na tehdejší dobu luxus

@millcom

525 disketa měla klasicky 720KB. Je to stejné jako 3,5 mělo 1,44MB, ale max bylo později 2,88, ale neznám nikoho kdo by měl tu vyšší hodnotu.

JJ ZIP, to byla už o něčem jiném a mezi domácnosti se to nerozšířilo *smich* ale CD, to byla bomba

U disket byl hlavně velký problém se spolehlivostí, takže osobně jsem pak balil věci po cca 1,2MB a nechával na pc dokud jsem nevěděl, že byla načtena v pohodě.

kicune*

Také nepamatuji, že by někdo používal ty 2.88 diskety. Jen se mi vybavuje, že 1.44 disketa šla nějak přeformátovat až na 2MB. Ale to myslím nebylo moc spolehlivé, v některých mechanikách pak taková disketa nešla přečíst.

Millcome to máš trochu jiné počty než já.
Za předpokladu, že jedna disketa má 1.44MB a váží 18g
12TB = 12 000 000MB
12 000 000MB : 1.44MB = 8 333 333 kusů
8 333 333 x 18g/1ks = 150 000 000g = 150 metrických tun

Jak je to fyzicky velká hromada, to už neumím spočítat. Ale určitě bude slušná *smich*

hodnocení

0x

Mám svůj Adata, služební Toshiba oba 1TB. Nemohu si stěžovat ani na jeden z ních, přičemž zejména ta Toshiba dostává zabrat, protože ji tahám denně sebou po zákaznících.

hodnocení

0x

Klekly mi dva jeden nehořlavý, otřesuvzdorný a průstřelný od AData a jeden WD.

luba*
hodnocení

0x
Za mě Toshiba. Vychází na 400 Kč na TB . řada MG08*CA. PMR, heliem plněný, nehřeje se, 260 MB/s,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]