Nejste přihlášen/a.
Moje GTX 970 fungovala 3-4 roky v rodinném PC vlastně zbytečně - otevřel jsem PC jen kvůli bance nebo uložení fotek. První věc dokáže nyní každý mobil nebo NTB, druhou jsem neřešil víc než rok, protože covid omezil i přísun fotek.
Po poskládání PC pro syna jsem tedy tuto kartu vložil do nové desky. První den fungovalo ok - instalace všeho... Druhý den si synátor hrál cca. 4 hodiny - samozřejmě to gemblil na max. Nicméně deska ani karta neprotestovaly.
Další den si PC pustil, poslal maila, vypnul, za hodinu chtěl pustit, ale PC už nezapl - resp. točily se větráky, ale obrazovka černá.
Testoval jsem komponenty a zjistil, že problém dělá tato grafika. S jinou - gtx760 - pc bez potíží funguje, zatímco můj pc po vložení vadné dělá to samé - točí se větráky, ale nic nevidím na obrazovce.
Servis grafických karet jistě bude zbytečný - kondíky jsou ok, nikde nic vypouklé nebo začouzené... Větráky fungují stále tiše.
Prodávat to nebudu - kdybych to prodal, někdo to zprovozní třeba právě tou troubou a bude chtít prodat - to si nevezmu na triko, že okrade takovým způsobem nějaké dítě. Tyto grafiky jsou super a v nedostatkové době se prodávají i za 5-6000,-.
Vím, že se zapečením pár karet dalo zprovoznit a že to bylo na týdny, měsíce - až roky. Ta akce má mnoho příznivců a ještě víc odpůrců. Při zprovoznění na pár měsíců bych byl asi spokojen.
Budu rád za popis vlastní zkušenosti a doporučení ohledně pečení.
Podařilo se mi kdysi zapéct ATI grafiku na notebooku (HP Probook 4510s). Deska totálně mrtvá, nebylo co zkazit. Desku ven, okolí jsem obalil alobalem a nahříval čip horkovzdušnou pistolí. Napřed jsem předehřál desku zespodu, potom jsem na to valil teplo shora. V troubě bych to nedělal. Kupodivu se podařilo a noťas pak běžel ještě asi půl roku, než deska umřela znovu. Podruhé jsem to nezkoušel, majitel si mezi tím sehnal novější a funkční notebook, tak už to neřešil.
Prozatím 2x, na různé desky, jsem použil toto s nástavcem, lze regulovat teplotu plamenem a pro kontrolu teploty teploměr...sice určen do kuchyně, ale dobře vyhoví i pro tyto účely...má dvě stupnice, jednu pro čidlo ve špičce, druhé čidlo pro okolní teplotu je v tom "válci". Oba "pokusy"úspěšné, jedna deska jede druhým rokem, druhá byla opravena koncem roku 2020... postup jak mikihans... Takže tolik mé zkušenosti...jen doplním, fén nestačí...
Mám za sebou už pár úspěšně upečených grafik, základních desek i jiných. Používám pouze troubu.
Naposledy co jsem pekl fragmentující gtx 770, už 4 měsíce jede bez potíží.
Nejdéle pracující mnou upečená grafika (gtx480) šlapala další 2 roky.
Kamarád je sofistikovanější, dokáže izolovat problémový obvod (nebo skupinu obvodů) a ten pak "rozpéká" specializovanou horkovzdušnou pistolí na elektroniku.
Díky všem za pozitivní zkušenosti.
V mém případě to asi nevyjde... zkusil jsem minutku žhavit, ale nepomohlo to. Přece jenom to neblblo, ale zrovna nenaběhlo-zůstalo černý.
Víc žhavit se bojím - obeslal jsem dva servisy, co se chlubí opravami desek a karet, jestli mají představu a hlavně jestli jsou otevření... Investici 1500,- bych snad ještě snesl, kdyby to někdo opravil "se zárukou" - jinak nechám grafický čip donutit synka, aby si místo her na PC hrál venku
Přeji všem krásný den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.