Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dodavatel internetu nám dodává rychlost 100/100 Mbit/s. Na Pc připojeném přímo tato rychlost je. Televize vzdálená cca 2 metry od wifi funguje dobře. Notebook asi 5 m od wifi a přes zeď dává různé rychlosti. Od 10 do 30 Mbit/s. Na filmy se v podstatě nedá koukat. Je to wifinou? Je sice už nějaký rok starší, ale má být na rodinný dům a ne malý byt. Klidně koupím novou, ale co když se nic nezmění? Mobily jedou taky normálně.
Vedeno je to optickým kabelem. Děkuji za rady
Sice už jsem to popisoval u předchozích typově podobných odpovědí, nicméně tady bych to i podle dosažených rychlostí tipoval, že notebook a/nebo router případně access point umí jen standard 802.11n a to konkrétně pouze v šířce pásma 20 MHz a jednom datovém streamu, tedy žádná podpora MIMO (Multiple input - Multiple output).
Moje doporučení v tomto případě by byla:
1) Zmiňovanou televizi připojit ethernetem a Wi-Fi si šetřit pouze na ta zařízení, která jinak nejde vůbec připojit kabelem, případně by to bylo velmi nepraktické U nás doma na Wi-Fi běží třeba jen mobily, tablety a soukromý notebook, který se často přenáší. Zbytek jako třeba PC, Chromecast, TV, tiskárna a notebook co mám v dokovací stanici na home-office je připojen ethernetem
2) Zkontrolovat zarušení jinými Wi-Fi sítěmi zejména na 2,4 GHz pásmu. Silné zarušení pak ještě více umocní propad rychlosti za zdmi a jinými překážkami. V takovém případě může pomoci přeladění na méně zarušený kanál. Na androidu je to Wi-Fi analyzer, na PC třeba Acrylic Wi-Fi. Ukázka na screenshotu
3) Upgrade na 5 GHz. V místnosti kde je router / AP nebo přes jednu zeď je 5 GHz mnohem rychlejší a není tak náchylné na rušení jak 2,4 GHz. Router 802.11ac s podporou MIMO se dá sehnat už od 1000 CZK
Jinak ze srandy jsem udělal praktické měření. Přes jednu zeď ve věžáku a cca vzdálenosti 5m i na 5GHz pásmu (2x MIMO, 40 MHz, 802.11ac) vymáčknu ~ 190 - 215 Mbit/s (kombinace iPad Air 2 + TP-LINK Archer C5 s aktuální verzí DD-WRT). Zatímco stařičký Eee PC, který umí 802.11n (20 MHz a jeden stream), tak ten dosáhne 40 - 45 Mbit/s, takže o nic moc více jak ve Vašem scénáři
P.S. Nejste náhodou také u pe3ny? :D Rychlost tarifu je mi celkem povědomá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.