Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak moc záleží na velikosti? Chladič CPU

Od: jmlc® odpovědí: 16 změna:

Kolegové, rádci z oblasti PC:

Rozmýšlím o nejvhodnější variantě za minimální cenu - takže jsem se rozhodl nevyužité ramky z jednoho PC, grafiku atd. využít pro stavbu nového PC.

Pro představu - sestava bude vypadat takto: czc.cz/...

Přemýšlel jsem ještě o správném typu chladiče CPU - není to topidlo a v případě běžné práce by stačil i seťák.., jenom je příliš hlučný. Našel jsem zajímavé video na úpravu chladiče:

Chladičů z procesorů intel mám doma dost - snad 3. Taky starý freezer, který díky velikosti svého těla dělá na starém SOC775 problém. Je to velká páka na desce, navíc "vrní"vlastně nonstop. Jak se díváte na chladič CPU?

Samozřejmě větší vrtule více ochladí - ale když už je dobrá tichá vrtule - je potřeba mít i velký těžký chladič?

Kdybych napsal na jiném fóru, k jedné radě bych měl 30 vulgárních příspěvků - jsou tamzvláštní lidi. Tady se jich snad tolik nenajde, proto prosím tu trošku profíků a kutilů v oblasti PC o názor.

Případné kritiky sestavy také příjmu v případě doporučení lepších variant.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Fyzika : procesor generuje teplo, najprv ho musi preniest cez dotykovu plochu na chladic = teplovodiva vazelina. Za tymto bodom je to kvalite chladica, teoreticky nieco s malym tepelnym odporom sa uchladi aj samo. Prakticky by ale taky chladic bol tazky a velky kus masivnej medi, preto je tam ventilator, teda ked odvediete teplo k rebram chladicva, nastupuje ofuk. Cim horsie rebra, tym vacsi ofuk na rovnake chladenie. Aj tzv tichy ventilator moze byt hlucny, ked bude geometria rebier aerodynamicky zla.

hodnocení

Chápu - čím větší a "vzdušnější" žebra, tím lépe se rozprostře teplo a lépe zase vychladí - tj. nepotřebuje chladit tak moc, tak často, takovým průvanem...*palec*

hodnocení

4x
Za pětistovku koupíš solidní chladič bez špekulování s pidi základnou stock chladiče. Pokud chceš ušetřit, nech tam ale klidně i ten stock. Ten pomůže výrazně ztišit wind tunel - venkovní vzduch nasávaný z bočnice kejsu trubkou přímo těsně nad chladič. Toto sníží otáčky ventilátoru na přijatelnou úrověň. Tunel buď koupíš hotový, nebo si poradíš petkou, trubkou apod. Některé bočnice mají děrování přímo nad cpu, ale bruska nebo vrták práci odvede taky.
hodnocení

A právě vzduch z bočnice mi doporučovaný není... já žil v domění, že lepší je luft předek-zadek - vyfoukne se tunelem všechno vč. tepla ze zdroje. Další proud vzduchu může jít proti...

*zmateny*

což vlastně vyvrací moji teorii, že ten seťák fouká i na desku a ochlazuje okolí procesoru :D

Předek-zadek je doporučený airflow - tedy průchod vzduchu celou skříní. Stock nasává zahřátý vzduch ze skříně. Wind tunel zařídí to, že se nasává chladný vzduch z přímo z venčí. Mé dřívější praktické pokusy potvrdily, že wind tunel umožní snížení otáček kvičícího stock fanu určitě o čtvrtinu a samozřejmě taky drobné snížení teploty cpu. Loni jsem seskládal mladému školní pc s i3 do menšího case. Se starým levným ac freezer 7pro (jež mi ležel nevyužitý) je provoz tichý. Vpředu nasává fan jež zároveň chladí hdd, vzadu druhý fan vyfukuje. Silně doporučuju case se zdrojem dole, kdy si zdroj nasává venkovní chladný vzduch. To dělá taky hodně.

jirib
hodnocení

2x
Větší větrák=menší otáčky...s 12cm neuděláš chybu.Záleží kolik máš místa v bedně...Obyčejné větráky se rychleji špiní a za chvíli se přestanou točit.
megaknihy.cz/...
hodnocení

jj, něco takového mám od toho freezeru, netuším jestli dostatečnou rozteč. Podle nového CPU a seťáku to vypadá jako soc.775, takže tam by to vlezlo bez potíží

je fakt, že tento větrák nezatlačí bordel do okolí procesoru na desku - já si na druhou stranu říkal, že ochlazuje desku jako celek...

Samozřejmě přední a zadní větrák tam bude, jednou ročně počítače vyfoukám vzduchem.

sirokko
hodnocení

2x

Já bych k tomu procesoru dal tento chladič a odmontoval větrák. TDP by to mělo s dobrou airflow skříně pasivně uchladit. Změřit třeba CoreTempem a když ne, tak na třetinové otáčky s větrákem to uchladí určitě (dají se dokoupit resistory). I tak to bude tiché.

czc.cz/...

hodnocení

díky za námět

hodnocení

2x
Jel jsem poměrně dlouho na box chladici. Nejdřív i3 dvojjadro, teď ryzen 1200 pretoceny na 3.8. Teď jsem přešel na silentium fera 4 (ne že bych to potřeboval, jen jse si chtěl udělat radost). Co se týče hluku, skoro mi to přijde na stejno. Pozitivní efekt v pretoceni, teď jede stabilně na 3.95. Jestli nechcete taktovat (u Intelu to možná ani nejde krom K verzi, nevím) tak bych tam nechal box. A případně později koupil něco jiného. Možná vám to budebstacit
hodnocení

Od plánovaného PC se předpokládá i častější vytížení - přehodím tam ten freezer. Ale na ten G4560 zkusím předělat větrák podle toho videa - vyloženě mne to nakoplo ke zvědavosti :D

kicune*
hodnocení

2x

Souběžně s výkonem chlazení (který vy vzhledem k vybraným komponentům tak moc řešit nemusíte) je tu další problém, možná i akutnější a tím je hlučnost a přenos vibrací na skříň. Když sáhnete po těch nejlevnějších komponentech a skříni, tak se musíte smířit s tím, že hlučnost sestavy bude vyšší a postupem času se to bude jen zhoršovat, protože takové skříně většinou nejsou moc dobře vyrobeny, takže se časem uvolňují spoje, vrčí to, chrčí, drnčí a různě všelijak podprahově útočí na sluch.

Systém chlazení Phantom od Gainwardu je hlučnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Lepší je mít větráky nad žebry a ne pod nimi. Je sice pravda, že u Phantomu nehrozí náhodné sáhnutí do větrníků a tí třeba i zlomení lopatky, ale dlouhodobá nevýhoda ve zvýšené hlučnosti je imho více nepříjemná.

hodnocení

uvidím, jak bude hotovo - s Phantomem jsem moc potíží neměl. A nejsem sám.

Třeba koment u CZC je:

jakub.fiser: Tak nakonec jsem tedy testoval tyto kombinace:
Zdroje - nový Corsair CS650M a starší Seasonic SS-500ET-T3 500W, OEM
Grafiky: GAINWARD GTX970 "referenční", EVGA GeForce GTX970 Superclocked ACX 2.0, GAINWARD GTX970 Phantom a mojí původní MSI GTX 660 Ti.
Kupodivu jsem zjistil, že se starým zdrojem pískají všechny, i ta stará 660, jen jsem to nevnímal. Bylo to jen o trochu tišší. Zlepšilo se to s novým zdrojem - hluk je teď hlubší a není tak pronikavý. Je to jen takový šum a z pod stolu to nevnímám. Je taky blbost zkoušet to v absolutním tichu, to píská skoro každá grafika. Jako nejtišší hodnotím právě tuto phantom. Má i nejtišší chlazení.

Takže ještě počkám na poslední objednané kousky, vyzkouším a klidně sem hodím výsledky nějakých prvních testů

hodnocení

Další koment s testem:

3dmark
SKY DIVER 23859 slabounke bzučeni nic hrozneho to neni
FIRE STRIKE 9832 slabounke bzučeni nic hrozneho to neni
FIRE STRIKE extreme 5099 buzceni se mi zdá že už neni
with NVIDIA GeForce GTX 970(1x) and Intel Core i7-2600K@3800MHz Processorpři prvnim zateži to bylo teda dost slyšet teď už nic asi to chce pořádně nažhavit, 2 hodky hrani FB3 a par testu ok

Nicméně - k těm krabicím, máte tak trochu pravdu. U některých jsem byl překvapen, jak jsou to tenké plechy, šroubky se ani nedaly utáhnout.

Není to ale u všech levných pod 1000,- - Druhému synovi jsem repasoval starý PC, dokoupil nějaký i5-6500 a přeházel taky nějaký věci.. dal jsem mu tam tuším GTX760ti a je to tichý tak, že když zapnete, vidíte jen změny na monitoru, zvuk žádný. Ani při extrémním výkonu není slyšet téměř nic - že by opravdu vliv měl hlavně ten zdroj?

kicune*

Taky hodně záleží na tom, jaký trefíte kousek. Já mám ale s Phantomem jiné zkušenosti. Další uřvanec je třeba Asus.

A leckdo má také jiné nároky na hlučnost. Moje nároky jsou takové, že o PC nesmím vůbec ani vědět. Když zapnu PC, tak to jediné, čím se projeví rozjetí stroje, je rozsvícení kontrolky. A když si přihraní Cyberpunku sundám sluchátka, tak chci slyšet jen cvrdlikání ptáků za oknem a ne 2000W vysavač pod stolem *smich*

btw: jediný reálně použitelný test hlučnosti chlazení GK je zatížit ji na 100% po dobu nekolika minut. Např. já testuji Furmarkem po dobu 15ti minut.

hodnocení

teď jsem nahlédl, co mám v minimálně používaném starším stolním s g4560 - je to Arctic Freezer 12 - tak do starého PC vrazím seťák a tento přidám do sestavy

díky za podněty!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]